Χοντρές και Αλλοπαρμένες #05

Posted on 17/07/2018 από

3


Χοντρές και Αλλοπαρμένες:
ένα podcast από, και για, χοντρές


Γελάμε, λέμε ιστορίες, πίνουμε καφέ και κριτικάρουμε τα κακά του κόσμου.
Ακούστε μας ΕΔΩ.

sophiecampbell-fave-art-1

σχέδιο της Sophie Campbell

Το «Χοντρές και Αλλοπαρμένες» είναι ένα podcast στο οποίο τα Καμένα Σουτιέν φιλοξενούν αγαπημένα τους χοντρά άτομα, σε συζητήσεις για το πάχος, το πως είναι να έχεις χοντρό σώμα, και ό,τι έρχεται με αυτό. Δημιουργήθηκε για την ενδυνάμωση των χοντρών ανθρώπων και το μοίρασμα εμπειριών και ιστοριών από ανθρώπους που έχουν χοντρά σώματα και έρχονται αντιμέτωπ@ καθημερινά με την χοντροφοβία. Δεν αποσκοπεί στο να αλλάξει γνώμη σε χοντροφοβικά άτομα, γι αυτό και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο, ακόμα και «με καλή διάθεση», θα αφαιρούνται. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είστε όλ@ ευπρόσδεκτα να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες, απορίες και εμπειρίες σας. <3

Την προηγούμενη φορά κλείσαμε το κεφάλαιο των εσωρούχων και των μαγιό και περάσαμε σε ακόμα πιο προσωπικά πράγματα. Θέμα της 5ης εκπομπής οι σχέσεις, και το σεξ, και πώς επηρεάζονται από την χοντροφοβία.

*Μιλώντας για στερεοτυπικές εικόνες μιας ερωτευμένης χοντρής κάνουμε αναφορές στη γνωστή ατάκα «Χέεελι, αγόραρε, όλο γλυστράς» από το The Kόπανοι και στο κυνηγητό της Βέττα Μπετίνη προς τον φύλακα στους Στάβλους της Εριέττας Ζαΐμη.

*Καταγγέλλουμε τα διπλά μηνύματα (mixed signals) των cis ετεροφυλόφιλων ανδρών προς εμάς, και τη δυσκολία του να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής και του σύγχρονου flirting.

*Θίγουμε το θέμα του internet dating και τις παγίδες που κρύβει αυτό, και αναλύουμε το μεγάλο κεφάλαιο του Φετιχισμού, ξεκαθαρίζοντας τη γκρίζα ζώνη που το περιβάλλει.

*Και φυσικά αναφερόμαστε στο τεράστιο θέμα του κοινωνικού περίγυρου που πάντα θα σχολιάσει ότι… αυτός ο γνωστός τους «τα έχει με τη χοντρή», αλλά και τη δυσκολία να γίνει πιστευτό ότι έχουμε σχέση αν και χοντρές.

*Συζητάμε για κακοποιητικές σχέσεις και σχόλια που δεχόμαστε από συντρόφους που μας λένε ότι θα ήμασταν τέλειες αν χάναμε κάποια κιλά για αισθητικούς λόγους, και στηλιτεύουμε κακές συμπεριφορές σε αυτό το φάσμα που τις συναντάμε καθημερινά και θεωρούνται γενικώς αποδεκτές.

*Στο δεύτερο μισό της εκπομπής περνάμε σε πιο θετικά και ευχάριστα tips, όπως το πώς είναι να είσαι σε μια υγιή ερωτική σχέση και να νιώθεις ισότιμη μέσα σε αυτή και σας καλούμε να αποθεώσετε το σώμα σας και την υπέροχη εαυτή σας!

*Άρθρα :
Fat Sex: What Everyone Wants To Know But Is Afraid To Ask
We Need To Omit These Fat Sex Myths Now
Athena the Goddess of big love will show you how to have the best fat sex you’ve ever had.
Is fat a fetish?
5 Stories Of What It’s Like To Date As A Plus-Size Woman
How to Have Sex While Fat: A Short Guide to Sexy Fun for Fatties and People Who F#&@ Them
FAT SEX WEEK Table of Contents

*Intro και outro του podcast απόσπασμα του τραγουδιού «Dream a little dream of me» της Mama Cass Eliot.

Ευχόμαστε σε όλες σας καλό καλοκαίρι ό,τι και αν κάνετε και κυρίως: Μην αφήσετε κανέν@ να τολμήσει να σας στερήσει τη χαρά της θάλασσας, των σορτς, και του τρίμπαλου παγωτού!

__________________________________________________________________________________________

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

 

anelis

Είμαι η Anelis και έχω σκάσει από τη χαρά μου
που επιτέλους καταφέραμε να κάνουμε αυτό το podcast, που ήταν  όνειρο πολλών χρόνων. Ελπίζω να γίνει το podcast που θα ήθελα να υπήρχε όταν ένιωθα μόνη και ήμουν χωρίς χοντρά φιλενάδια.

 

 

 

garfield

 

 

Η (και ενίοτε ο) Garfield αγαπά το χάζεμα, τις παράξενες ιστορίες, τους παράδοξους συνειρμούς και τα παγωτά. Απεχθάνεται την επιτελεστική ενηλικίωση. Προσπαθεί να διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη ζωή το σύμπαν και τα πάντα.

 

markesia

 

 

 

Η Μαρκησία το έσκασε από ένα πιατάκι του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και αποτελείται από 90% εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

 

 

 

freddie

 

 

Με λένε Freddie και είμαι καλά. Ή τουλάχιστον το προσπαθώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν το καταφέρνω πάντα. Αγαπώ το ροζ, τα lipgloss, τις σοκολάτες και τα βιβλία- σχεδόν εμμονικά. Και φυσικά τον Freddie Mercury. Τη μέρα νιώθω ασφαλής όταν είμαι μαζί με τις φίλες μου και τη νύχτα ονειρεύομαι έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Και κάπως έτσι περνάει ο καιρός… καλή ακρόαση!

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Γλωσσάρι:F_web

Στις συζητήσεις μας αναφέρονται όροι και ιδέες που είτε δεν έχουν ελληνική μετάφραση, είτε είναι πολύπλοκοι για όσ@ δεν τους γνωρίζουν, είτε ξεχαστήκαμε και τους είπαμε στα Αγγλικά. Το γλωσσάρι αυτό θα υπάρχει με συγκεντρωμένους όλους τους όρους, ακόμα και αν δεν έχουμε αναφέρει κάποιον στο συγκεκριμένο podcast. Αν θέλετε να προστεθεί κάτι που αναφέραμε αλλά δεν υπάρχει εδώ, παρακαλώ ενημερώστε μας!

-χοντροφοβία: Οι διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων που είναι χοντρ@. Το καταληκτικό «-φοβία» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει συμπεριφορά μη-ανεκτικότητας ή και διακρίσεων και επιθετικότητας.

-plus size: Ρούχα μεγάλου μεγέθους, ρούχα για χοντρά άτομα που συνήθως πωλούνται σε ειδικευμένα μαγαζιά.

-straight size: Ρούχα στερεοτυπικού μεγέθους, τα ρούχα για μη-χοντρά άτομα που βρίσκονται σε όλα τα μαγαζιά και είναι η νόρμα.

-morbidly obese: Ιατρικός όρος που αφορά κατηγορία της παχυσαρκίας βάσει του BMI των ανθρώπων. Ως όρος είναι χοντροφοβικός, καθώς υποννοεί πως τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία «νοσούν» λόγω του πάχους τους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Χρησιμοποιείται από εμάς ειρωνικά. Συνήθως το μεταφράζουμε ειρωνικά ως «παχύσαρκ@ του θανατά» ή «με το ένα πόδι στον τάφο.»

-super morbidly obese: Το επόμενο ιατρικό στάδιο του πάχους μετά το morbidly obese.

-superfat: Σούπερ χοντρά άτομα. Ακτιβιστικός όρος που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τους ιατρικούς όρους morbidly obese, super morbidly obese. Τα κριτήρια για το αν ανήκει ένα άτομο σε αυτή την κατηγορία δεν καθορίζονται βάσει του BMI ή αριθμού κιλών, αλλά βάσει των διακρίσεων που βιώνει κοινωνικά και συστημικά ένα χοντρό άτομο. Για παράδειγμα: το να μην μπορείς να επιβιβαστείς σε αεροπλάνο, να μην υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός για το σώμα σου κτλ.

-small/smaller fat: «Μικρότερ@ χοντρ@». Χοντρά άτομα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των super fat ατόμων. Μπορεί να είναι και straight size άνθρωποι. Συνεχίζουν να βιώνουν χοντροφοβικές καταπιέσεις, (δυσκολία στην εύρεση ρούχων, χοντροφοβικά σχόλια, παραινέσεις για δίαιτα από γιατρούς), οι οποίες όμως δεν φτάνουν την κλίμακα αυτών που βιώνουν οι superfat άνθρωποι.

-trigger warning/content warning: Είναι η «προειδοποίηση περιεχομένου» για αναφορά σε κάτι που μπορεί να προκαλέσει έντονη/επώδυνη συναισθηματική αντίδραση σε άτομα με μετατραυματικό σοκ. Στους ακτιβιστικούς και φεμινιστικούς χώρους χρησιμοποιείται συνήθως πριν από αναφορές και περιγραφές έμφυλης βίας, συστημικής βίας κτλ.

-fat suit: Στολή χοντρού σώματος. Συνήθως χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο για να κάνει ένα αδύνατο άτομο να φαίνεται χοντρό. Μπορεί να αναφέρεται και σε αποκριάτικη στολή που λειτουργεί με τον ίδιο σκοπό (πχ. στολή σούμο).

-glass ceiling: H «γυάλινη οροφή». Ο όρος αναφέρεται στα αόρατα εμπόδια που δημιουργούν οι προκαταλήψεις, τα οποία εμποδίζουν την ανέλιξη περιθωριοποιημένων ομάδων ανθρώπων.

-binder: το ύφασμα/ρούχο που καλύπτει στο στήθος με στόχο να το κάνει να φαίνεται ίσιο [wikipedia}

-οι όροι masc και femme: είναι ταυτόχρονα ταυτότητα και περιγραφή της έκφρασης της ταυτότητας φύλου [ταυτότητα φύλου: η εξωτερική εμφάνιση κάποι@, γλώσσα του σώματος και συμπεριφορά όπως κατηγοριοποιείται υπό το δίπολο των φύλων της κοινωνίας – δεν έχει να κάνει με το φύλο του ατόμου, αν και μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυτού]. Ο όρος femme είναι συνδεδεμένος με τη θηλυκότητα και ο masc με την αρρενωπότητα. Απλοϊκά θα το λέγαμε «να ντύνεσαι θηλυκά/αρρενωπά». Για περισσότερα [sjwiki: femme], [sjwiki: gender presentation].

__________________________________________________________________________________________

Παραπάνω λινκ για το πάχος και την χοντροφοβία

Προηγούμενα επεισόδια του podcast

– Χοντρές και Αλλοπαρμένες #01
Χοντρές και Αλλοπαρμένες #02
Χοντρές και Αλλοπαρμένες #03
Χοντρές και Αλλοπαρμένες #04

Μεταφρασμένα άρθρα της Your Fat Friend που υπάρχουν στο σάητ μας

Η χοντρή σου φίλη δε νιώθει χοντρή.
– Μια παράκληση από τη χοντρή σου φίλη: τι χρειάζομαι όταν μιλάμε για σώματα.
– Ένα ραβασάκι από τη χοντρή σου φίλη: Είναι οκ. Είσαι χοντρή.
– Η χοντρή σου φίλη θέλει να μιλήσετε για τη χοντροφοβία.
– Τι συμβαίνει όταν λες όμορφη τη χοντρή σου φίλη.
– Πως είναι το να είμαι το χοντρό άτομο που κάθεται δίπλα σου στο αεροπλάνο.
– Κάλεσμα για δράση: η χοντρή σου φίλη είναι μόνη.

Περισσότερα για τη χοντροφοβία

– Το γράμμα μιας γυναίκας «μεγάλου μεγέθους» προς τα τρολλ του ίντερνετ και όσ@ς έχουν κάτι να πουν για τα χοντρά σώματα
– Εκπομπή #38: αφιέρωμα σε πάχος και χοντροφοβία
– Εκπομπή #39: αντιδράσεις και σχόλια για το αφιέρωμά μας στη χοντροφοβία
– Εκπομπή #49: χοντροφοβική καμπάνια της PETA
– Εκπομπή #60: δίαιτες και καπιταλισμός

Ετικέτα: ,
Posted in: Εκπομπές