Χοντρές και Αλλοπαρμένες #01

Posted on 06/02/2018 από

3


Χοντρές και Αλλοπαρμένες:
ένα podcast από, και για, χοντρές


Γελάμε, λέμε ιστορίες, πίνουμε καφέ και κριτικάρουμε τα κακά του κόσμου.
Και μετά τρώμε πίτσες. Ακούστε μας ΕΔΩ.

Jersey Duda Gracz

«Indian Summer» πίνακας του Jerzy Duda Gracz

Το «Χοντρές και Αλλοπαρμένες» είναι ένα podcast στο οποίο τα Καμένα Σουτιέν φιλοξενούν αγαπημένα τους χοντρά άτομα, σε συζητήσεις για το πάχος, το πως είναι να έχεις χοντρό σώμα, και ό,τι έρχεται με αυτό. Δημιουργήθηκε για την ενδυνάμωση των χοντρών ανθρώπων και το μοίρασμα εμπειριών και ιστοριών από ανθρώπους που έχουν χοντρά σώματα και έρχονται αντιμέτωπ@ καθημερινά με την χοντροφοβία. Δε αποσκοπεί στο να αλλάξει γνώμη σε χοντροφοβικά άτομα, γι αυτό και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο, ακόμα και «με καλή διάθεση», θα αφαιρούνται.

Αυτή τη φορά μιλήσαμε:

* Για το Πάμε Πακέτο, ένα σόου που συνέβαλε στην δημόσια σεξουαλική παρενόχληση μιας χοντρής γυναίκας, και την ελλειπή φεμινιστική κριτική που του ασκήθηκε, η οποία παράλειψε να αναφέρει ή να αναγνωρίσει την ύπαρξη της χοντροφοβίας. Η ύπαρξη και οι δυσκολίες που βιώνουμε ως χοντρά άτομα, πολλές φορές είτε εξαλείφονται είτε συμπιέζονται με το έτσι θέλω, στο κουτί με την ταμπέλα «πανανθρώπινα γυναικεία προβλήματα υπό την πατριαρχία». Αυτή είναι μια κοινή στάση, που όμως σιωπά τις εμπειρίες των χοντρών ανθρώπων και καταλήγει να μας περιθωριοποιεί και να μας αφαιρεί τη φωνή.

Είναι στάση που συνήθως διαιωνίζεται από αδύνατα άτομα, ή άτομα που είναι χοντρά αλλά straight sized (δεν φοράνε ρούχα για μεγάλα μεγέθη). Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε να συμβαίνει όλο και περισσότερο, κυρίως στον τρόπο όπου το κίνημα για τη θετική αντιμετώπιση όλων των σωμάτων (body positive movement) έχει αλλοιώσει και περιθωριοποιήσει το τον ακτιβισμό των χοντρών ανθρώπων (fat positive) και επικεντρώνει τις συζητήσεις στη γενικότερη αστυνόμευση του γυναικείου σώματος και στις εμπειρίες χοντρών ανθρώπων πολύ μικρού μεγέθους (smaller fats).

* Για το τι σημαίνει να είσαι, και να λες την εαυτή σου χοντρή. Είναι άραγε κάτι κακό, μεμπτό, λάθος και ντροπιαστικό; Οι χοντρές αυτές διαφωνούν! Το «χοντρή» είναι απλά μια λέξη που περιγράφει ένα μέρος από αυτό που είμαι. Όπως είναι και το «ψηλή», «πανέμορφη», «υπέρλαμπρη». Δεν είναι κάτι κακό και μπορεί μεν να μην είναι το μόνο πράγμα που με περιγράφει, αλλά είναι σίγουρα ένας ορθός χαρακτηρισμός που φοράω περήφανα. Και εγώ, και όλες οι χοντρές αυτού του podcast.

Είναι δύσκολο να σταματήσεις να ακούς αυτή τη λέξη σαν άσχημη. Μια λέξη που σου φέρνει ρίγος, που ελπίζεις να μην ειπωθεί ποτέ για εσένα, τουλάχιστον όχι δυνατά. Έχουμε γαλουχηθεί όλη τη ζωή μας, από όλες τις πλευρές, να νιώθουμε πως το να είσαι ένα άτομο χοντρό, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί. Πως είναι μια «κατάσταση» που πρέπει να την δεις μόνο ως προσωρινή και να μην την αποδεχτείς ποτέ. Μια «κατάσταση» που σου αφαιρεί όποιο θετικό προσόν έχεις, μερικές φορές ακόμα και την… ανθρώπινη ιδιότητα!

* Για Το Βλέμμα! Αναλύσαμε και δώσαμε σαφείς οδηγίες για την αναγνώριση Του Βλέμματος. Τι είναι Το Βλέμμα; Μα είναι φυσικά Το Βλέμμα που σου ρίχνουν στο δρόμο λίγο πριν σου κάνουν χοντροφοβική παρενόχληση! Πλέον με ξεκάθαρη περιγραφή των σταδίων του ώστε να μπορείτε και εσείς να αναγνωρίσετε Το Βλέμμα, ακόμα και αν δεν το έχετε βιώσει ποτέ!

* Και τέλος, προτείναμε και μια στρατηγική. Αν αναγνωρίσετε Το Βλέμμα, και έχετε το κουράγιο, μπορείτε να γίνετε «αγενείς» και να γυρίσετε την πλάτη! Συνειδητοποιήσαμε πάνω στη συζήτηση, πως πολλ@ από εμάς ενώ καταλαβαίνουμε πως κάποι@ έρχεται για να μας κάνει χοντροφοβική επίθεση και παραίνεση για απώλεια βάρους, παριστάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε γιατί φοβόμαστε πως κάνουμε λάθος και πως ίσως το άτομο αυτό να έρχεται να μας μιλήσει για κάποιον άλλο λόγο και δεν θέλουμε να φανούμε αγενείς.

Σε αυτό απαντάμε: Το να είσαι αγενής σε αυτές τις στιγμές είναι η μόνη αυτοπροστασία.
Στην ερώτηση «Μπορώ να σου πω κάτι;» μπορούμε απλά να πούμε «Όχι!»
Έχεις το δικαίωμα να είσαι αγενής και να αυτοπροφυλαχτείς από μια επίθεση που μπορεί να μείνει στο μυαλό σου για πάρα πολλά χρόνια. Το αξίζεις, και η δυσαρέσκεια ενός πιθανού χοντροφοβικού ατόμου είναι αμελητέα μπροστά στην αξία σου και την συναισθηματική σου ηρεμία.

*Outro του podcast απόσπασμα του τραγουδιού «No» της Meghan Trainor.

 

__________________________________________________________________________________________

 

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

 

anelis

Είμαι η Anelis και έχω σκάσει από τη χαρά μου
που επιτέλους καταφέραμε να κάνουμε αυτό το podcast, που ήταν  όνειρο πολλών χρόνων. Ελπίζω να γίνει το podcast που θα ήθελα να υπήρχε όταν ένιωθα μόνη και ήμουν χωρίς χοντρά φιλενάδια.

 

 

 

garfield

 

 

Η (και ενίοτε ο) Garfield αγαπά το χάζεμα, τις παράξενες ιστορίες, τους παράδοξους συνειρμούς και τα παγωτά. Απεχθάνεται την επιτελεστική ενηλικίωση. Προσπαθεί να διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη ζωή το σύμπαν και τα πάντα.

 

markesia

 

 

 

Η Μαρκησία το έσκασε από ένα πιατάκι του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και αποτελείται από 90% εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

 

 

 

freddie

 

 

Με λένε Freddie και είμαι καλά. Ή τουλάχιστον το προσπαθώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν το καταφέρνω πάντα. Αγαπώ το ροζ, τα lipgloss, τις σοκολάτες και τα βιβλία- σχεδόν εμμονικά. Και φυσικά τον Freddie Mercury. Τη μέρα νιώθω ασφαλής όταν είμαι μαζί με τις φίλες μου και τη νύχτα ονειρεύομαι έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Και κάπως έτσι περνάει ο καιρός… καλή ακρόαση!

 

__________________________________________________________________________________________

 

Γλωσσάρι:F_web

Στις συζητήσεις μας αναφέρονται όροι και ιδέες που είτε δεν έχουν ελληνική μετάφραση, είτε είναι πολύπλοκοι για όσ@ δεν τους γνωρίζουν, είτε ξεχαστήκαμε και τους είπαμε στα Αγγλικά. Το γλωσσάρι αυτό θα υπάρχει με συγκεντρωμένους όλους τους όρους, ακόμα και αν δεν έχουμε αναφέρει κάποιον στο συγκεκριμένο podcast. Αν θέλετε να προστεθεί κάτι που αναφέραμε αλλά δεν υπάρχει εδώ, παρακαλώ ενημερώστε μας!

 

-χοντροφοβία: Οι διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων που είναι χοντρ@. Το καταληκτικό «-φοβία» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει συμπεριφορά μη-ανεκτικότητας ή και διακρίσεων και επιθετικότητας.

-plus size: Ρούχα μεγάλου μεγέθους, ρούχα για χοντρά άτομα που συνήθως πωλούνται σε ειδικευμένα μαγαζιά.

-straight size: Ρούχα στερεοτυπικού μεγέθους, τα ρούχα για μη-χοντρά άτομα που βρίσκονται σε όλα τα μαγαζιά και είναι η νόρμα.

-morbidly obese: Ιατρικός όρος που αφορά κατηγορία της παχυσαρκίας βάσει του BMI των ανθρώπων. Ως όρος είναι χοντροφοβικός, καθώς υποννοεί πως τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία «νοσούν» λόγω του πάχους τους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Χρησιμοποιείται από εμάς ειρωνικά. Συνήθως το μεταφράζουμε ειρωνικά ως «παχύσαρκ@ του θανατά» ή «με το ένα πόδι στον τάφο.»

-super morbidly obese: Το επόμενο ιατρικό στάδιο του πάχους μετά το morbidly obese.

-superfat: Σούπερ χοντρά άτομα. Ακτιβιστικός όρος που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τους ιατρικούς όρους morbidly obese, super morbidly obese. Τα κριτήρια για το αν ανήκει ένα άτομο σε αυτή την κατηγορία δεν καθορίζονται βάσει του BMI ή αριθμού κιλών, αλλά βάσει των διακρίσεων που βιώνει κοινωνικά και συστημικά ένα χοντρό άτομο. Για παράδειγμα: το να μην μπορείς να επιβιβαστείς σε αεροπλάνο, να μην υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός για το σώμα σου κτλ.

-small/smaller fat: «Μικρότερ@ χοντρ@». Χοντρά άτομα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των super fat ατόμων. Μπορεί να είναι και straight size άνθρωποι. Συνεχίζουν να βιώνουν χοντροφοβικές καταπιέσεις, (δυσκολία στην εύρεση ρούχων, χοντροφοβικά σχόλια, παραινέσεις για δίαιτα από γιατρούς), οι οποίες όμως δεν φτάνουν την κλίμακα αυτών που βιώνουν οι superfat άνθρωποι.

 

__________________________________________________________________________________________

 

Παραπάνω διάβασμα για το πάχος και την χοντροφοβία

 

Μεταφρασμένα άρθρα της Your Fat Friend που υπάρχουν στο σάητ μας

Η χοντρή σου φίλη δε νιώθει χοντρή.
– Μια παράκληση από τη χοντρή σου φίλη: τι χρειάζομαι όταν μιλάμε για σώματα.
– Ένα ραβασάκι από τη χοντρή σου φίλη: Είναι οκ. Είσαι χοντρή.
– Η χοντρή σου φίλη θέλει να μιλήσετε για τη χοντροφοβία.
– Τι συμβαίνει όταν λες όμορφη τη χοντρή σου φίλη.
– Πως είναι το να είμαι το χοντρό άτομο που κάθεται δίπλα σου στο αεροπλάνο.
– Κάλεσμα για δράση: η χοντρή σου φίλη είναι μόνη.

Περισσότερα για τη χοντροφοβία

– Το γράμμα μιας γυναίκας «μεγάλου μεγέθους» προς τα τρολλ του ίντερνετ και όσ@ς έχουν κάτι να πουν για τα χοντρά σώματα
– Εκπομπή #38: αφιέρωμα σε πάχος και χοντροφοβία
– Εκπομπή #39: αντιδράσεις και σχόλια για το αφιέρωμά μας στη χοντροφοβία
– Εκπομπή #49: χοντροφοβική καμπάνια της PETA
– Εκπομπή #60: δίαιτες και καπιταλισμός

Posted in: Εκπομπές