Η χοντρή σου φίλη θέλει να μιλήσετε για τη χοντροφοβία

Posted on 30/03/2017 από

0


Η Your Fat Friend (Η Χοντρή Σου Φίλη) είναι μια ανώνυμη, χοντρή, κουήαρ αρθρογράφος, που έχει γράψει μερικά από τα πιο εκπληκτικά άρθρα του 2016 σχετικά με το πάχος. Άρθρα της δημοσιεύονται στα Everyday Feminism, Upworthy, Medium. Αν απολαμβάνετε τη δουλειά της μπορείτε να στηρίξετε το προσωπικό της Patreon.

Βρείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ: κλικ

Σου έχω ζητήσει να προσέχεις περισσότερο τι λες και τι δε λες σε εμένα. Αλλά αυτή η συζήτηση δεν τελειώνει εδώ. Σήμερα, σου ζητάω να εξετάσεις και να αμφισβητήσεις όλους τους τρόπους που ο κόσμος είναι φτιαγμένος ώστε να ντροπιάζει και να αποκλείει τ@ χοντρ@ ανθρώπους. Να μας κάνει να νιώθουμε πως η προσωπικότητα, η διανόηση, η αξιοπρέπεια, η αξία και η ανθρωπιά μας είναι λιγότερες εξαιτίας του σχήματος του δέρματός μας.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται χοντροφοβία. Εξασφαλίζει πως υπάρχει πάντα ένα άτομο να μας θυμίζει πως μας βλέπουν μόνο ως χοντρ@, που σημαίνει πως πάντα μας αντιμετωπίζουν ως άβουλα, αξιολύπητα παραδείγματα προς αποφυγή.

Μερικές φορές η υπενθύμιση αυτή έρχεται από κάποιο ρεπορτάζ στα νέα για χοντρ@ς ανθρώπους, πάντα χωρίς πρόσωπο και κινηματογραφημέν@ κρυφά, μειωμέν@ στο σχήμα και μέγεθος των σωμάτων μας, σιωπηλά ομοιώματα άξια οίκτου, ντροπιάσματος, κηρύγματος, αλλά όχι φωνής. Όταν μας επιτρέπεται να μιλάμε, εμφανιζόμαστε σε σειρές όπως το «Biggest Loser», ένα σόου αφιερωμένο στο να δείχνει αδύνατ@ς ανθρώπους να μαλώνουν, να μειώνουν και να ντροπιάζουν χοντρ@ς ανθρώπους.

Μερικές φορές η υπενθύμιση έρχεται από αγνώστους που κοιτάζουν επίμονα, γελάνε ή φωνάζουν πράγματα όταν μας βλέπουν να περπατάμε στο δρόμο. Άγνωστοι στο σουπερμάρκετ που προσφέρουν συμβουλές που ποτέ δεν τους ζητήσαμε, ή συγκαταβατικά «μπράβο σου!». Άντρες που μας κοιτάνε σα χάνοι στο γυμναστήριο ή φωνάζουν επίθετα. Καλοπροαίρετοι συγγενείς που μας δείχνουν με κάθε ευκαιρία φωτογραφίες πριν-και-μετά, που μας λένε πως έχουμε ένα «τόσο όμορφο πρόσωπο», και πως αν χάναμε μόνο δέκα κιλά…

Μερικές φορές η υπενθύμιση έρχεται από εσένα, υπέροχ@, λαμπρ@, έξυπν@ φίλ@ μου. Έρχεται όταν σου μιλάω για το τι αντιμετωπίζω ως χοντρό άτομο, παρά τη ζεστασιά και τη στήριξή σου σε τόσους άλλους τομείς. Βιάζεσαι να απορρίψεις αυτό που έχει γίνει, ως ένα γεγονός της ζωής που δεν μπορεί  να διορθωθεί, να διαταραχθεί, ή με το οποίο μπορείς να συμμεριστείς. Συχνά, είσαι πιο έτοιμ@ να κατανοήσεις την οπτική των ανώνυμων αγνώστων στο δρόμο, των γιατρών, των επιβατών αεροπλάνου, των υπεύθυνων για διαφημιστικές καμπάνιες, των αφεντικών, των ανθρώπων που βγαίνω ραντεβού. Βιάζεσαι να υπερασπιστείς αγνώστους και συστήματα τα οποία συμμερίζεσαι παρά τη φίλη σου. Είναι μια αιχμηρή στροφή στις κατά τα άλλα φιλικές μας συζητήσεις.

Ένα από τα πιο σπαραξικάρδια πράγματα με τη χοντροφοβία είναι ο τρόπος που ανοίγει το λαγούμι της στα μυαλά μας, σφετεριζόμενη τις αξίες μας και αλλοιώνοντας την αίσθηση της εαυτής μας. Οι περισσότερ@ από εμάς νομίζουμε πως είμαστε χοντρ@, αλλά κανέν@ μας δε θέλει να είναι. Έτσι, για να μπορέσεις να ακούσεις τη δική μου εμπειρία, μπορεί να χρειαστεί να προσπεράσεις τον πόνο, το μπέρδεμα και τη ντροπή που μπορεί να νιώθεις για το δικό σου σώμα. Σου ζητάω να το κάνεις αυτό, θαρρετά και ευάλωτα, γιατί και οι δυό μας θα βγούμε πιο δυνατ@ κοιτάζοντας καλά αυτό το σύστημα αξιών, συμπεριφορών, πολιτικών και πρακτικών που μας εγκλωβίζουν όλ@.

Η χοντροφοβία μας κρατάει σε έναν αέναο κύκλο μη-ικανοποίησης, ματαίωσης και ντροπής. Μας κρατάει από το να επικεντρωθούμε στην ευτυχία μας, και μας κρατάει εστιασμέν@  σε ένα ανέφικτο ιδανικό για τα σώματά μας. Μας λέει πως μπορούμε να αρχίζουμε να ζούμε πραγματικά μόνο όταν τα σώματά μας είναι μικρότερα. Απαιτεί από εμάς να γινόμαστε όλα και πιο αδύνατ@, συρρικνώνοντας τα@ εαυτ@ μας αέναα – και ποι@ ανάμεσά μας νιώθει πως είναι αρκετά αδύνατ@;

Η χοντροφοβία μας εξαναγκάζει να ξοδεύουμε τα χρήματά μας σε μαγικές θεραπείες, υποκατάστατα διατροφής, βιβλία με δίαιτες, εξοπλισμούς γυμναστικής. Μας αποτρέπει από το να γίνουμε υγιείς και μας κρατάει εστιασμέν@ στο να γίνουμε αδύνατ@. Επιμένει πως μπορείς να ξέρεις πόσο υγιές, ηθικό, εργατικό και συναισθηματικά σταθερό είναι ένα άτομο, απλά και μόνο ρίχνοντάς τ@ μια ματιά. Μας κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς, φοβισμέν@, αδύναμ@, και ντροπιασμέν@.

Η χοντροφοβία μας λέει πως πρέπει να γίνουμε μικρ@ πάση θυσία. Δε νοιάζεται πόσες δίαιτες, ιατρικά προγράμματα, και προγράμματα γυμναστικής έχουμε δοκιμάσει. Δε νοιάζεται για το τι τρώμε, πόσο αθλούμαστε, ή ακόμα ποι@ είμαστε. Επιμένει πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το μέγεθος των σωμάτων μας, και καμία εξήγηση δεν είναι αρκετή. Η χοντροφοβία απαιτεί να είναι μοναδικός σου στόχος το χάσιμο βάρους, πως τα σώματά μας ποτέ δε θα είναι αρκετά μικρά, πως πρέπει να θυσιάσουμε τα πάντα στο βωμό της απώλειας βάρους.

Αν είσαι αδύνατ@, αυτό φαίνεται σαν αποδιοργανωμένες σκέψεις. Αν είσαι χοντρ@ αυτό είναι κάτι που απαιτείται από εσένα. Είναι το κόστος του να ζεις στον κόσμο με ένα χοντρό σώμα.

Η χοντροφοβία είναι μια ορθοδοξία που δεν αφήνει χώρο για καμία εναλλακτική προοπτική. Δεν είναι μια δημοκρατία, μια γενική συναίνεση. Η χοντροφοβία είναι απολυταρχική. Με κρατάει το ίδιο εγκλωβισμένη όσο ο σεξισμός, η ομοφοβία, και τα υπόλοιπα συστήματα καταπίεσης που με επηρεάζουν καθημερινά. Για να είμαι ειλικρινής, ο τρόπος που μου φέρονται οι άνθρωποι ως χοντρό άτομο έχει μια πιο άμεση, βαθιά επίδραση απ’ ότι ο τρόπος που μου φέρονται ως γυναίκα, ή ως κουήαρ άτομο.

Είναι πάντα δύσκολο και ευάλωτο το να μιλάς για το σώμα σου. Όταν μιλάω για τη ζωή μου ως χοντρή, και το πώς μου φέρονται ως χοντρό άτομο, μπορώ να νιώθω τα πλευρά μου να ανοίγουν. Να, εδώ είναι η καρδιά μου, χτυπάει γλιστερή, τα πνευμόνια μου και το ασημένιο δέρμα τους που φυσάει. Σου παρουσιάζω το γυμνό μου δέρμα και όλα τα ζωτικά και τρυφερά πράγματα που είναι κάτω από αυτό, ελπίζοντας μόνο πως θα δεις κάτι ανθρώπινο σε εμένα, που να μπορείς να αναγνωρίσεις. Γιατί ό,τι είναι σπασμένο σε εμένα, δεν είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι είναι σπασμένο σε εσένα. Η διαφορά είναι στο πώς μας φέρονται.

Σου έχω ζητήσει να ασκείς τη βασική ευγένεια, και να σκεφτείς τι επίδραση έχουν αυτά που λες σε χοντρ@ φίλ@ και συγγενείς που αγαπάς. Τώρα σου ζητάω να αντιμετωπίσεις τον τρόπο που σε έμαθαν να βλέπεις τον κόσμο. Αναλογίσου τι έχεις πιστέψει για τ@ χοντρ@ ανθρώπους γενικά, και τι σημαίνουν αυτά τα σκληρά και αδυσώπητα πιστεύω σου όταν τα εφαρμόσεις σε εμένα, στη με-σάρκα-και-οστά φίλη που ξέρεις τόσο καιρό.

Σκέψου για τα στάνταρ που έχεις για το πώς πρέπει όλ@ οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται, ανεξάρτητα από την εμφάνισή τους. Κοίτα προσεκτικά και εντόπισε πότε και εάν επιτρέπεται σε χοντρ@ ανθρώπους να πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτό το βασικό στάνταρ αξιοπρέπειας, σεβασμού και αποδοχής.  Δες πώς είναι δομημένος ο κόσμος μας, και εξέτασε και τους τρόπους με τους οποίους σκέφτεσαι εσύ σχετικά με το πάχος. Άφησε την αγάπη σου για συγκεκριμέν@ χοντρ@ φίλ@ σου και συγγενείς σου να σε ωθήσει να επανεξετάσεις τα πιστεύω σου για τα@ χοντρ@ ανθρώπους γενικότερα. Αγάπα μας αρκετά ώστε να μπορέσεις να σκεφτείς διαφορετικά.

__________________________________________________________________________

Άλλα μεταφρασμένα άρθρα της Your Fat Friend που υπάρχουν στο σάητ μας

Μια παράκληση από τη χοντρή σου φίλη: τι χρειάζομαι όταν μιλάμε για σώματα.
Ένα ραβασάκι από τη χοντρή σου φίλη: Είναι οκ. Είσαι χοντρή.
Τι συμβαίνει όταν λες όμορφη τη χοντρή σου φίλη.
– Πως είναι το να είμαι το χοντρό άτομο που κάθεται δίπλα σου στο αεροπλάνο.
Κάλεσμα για δράση: η χοντρή σου φίλη είναι μόνη.
Η χοντρή σου φίλη δε νιώθει χοντρή.
Περισσότερα για τη χοντροφοβία

Το γράμμα μιας γυναίκας «μεγάλου μεγέθους» προς τα τρολλ του ίντερνετ και όσ@ς έχουν κάτι να πουν για τα χοντρά σώματα
– Εκπομπή #38: αφιέρωμα σε πάχος και χοντροφοβία
– Εκπομπή #39: αντιδράσεις και σχόλια για το αφιέρωμά μας στη χοντροφοβία
– Εκπομπή #49: χοντροφοβική καμπάνια της PETA
– Εκπομπή #60: δίαιτες και καπιταλισμός

Ετικέτα: