Χοντρές και Αλλοπαρμένες #02

Posted on 05/03/2018 από

2


 

Χοντρές και Αλλοπαρμένες:
ένα podcast από, και για, χοντρές


Γελάμε, λέμε ιστορίες, πίνουμε καφέ και κριτικάρουμε τα κακά του κόσμου.
Ακούστε μας ΕΔΩ.

b75670a37057344c565138a2fb3e1c29

σχέδιο τ@ jijidraws

Το «Χοντρές και Αλλοπαρμένες» είναι ένα podcast στο οποίο τα Καμένα Σουτιέν φιλοξενούν αγαπημένα τους χοντρά άτομα, σε συζητήσεις για το πάχος, το πως είναι να έχεις χοντρό σώμα, και ό,τι έρχεται με αυτό. Δημιουργήθηκε για την ενδυνάμωση των χοντρών ανθρώπων και το μοίρασμα εμπειριών και ιστοριών από ανθρώπους που έχουν χοντρά σώματα και έρχονται αντιμέτωπ@ καθημερινά με την χοντροφοβία. Δεν αποσκοπεί στο να αλλάξει γνώμη σε χοντροφοβικά άτομα, γι αυτό και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο, ακόμα και «με καλή διάθεση», θα αφαιρούνται. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είστε όλ@ ευπρόσδεκτα να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες, απορίες και εμπειρίες σας. <3

Αυτή τη φορά:

* Με αφορμή την ταινία «Darkest Hour» η οποία αντί να προσλάβει χοντρό ηθοποιό, απλά χρησιμοποίησε μακιγιάζ, εφέ και fat suit (στολή χοντρού σώματος) για να κάνει τον πρωταγωνιστή της να μοιάζει χοντρός, αναλύσαμε  τη χρήση των fat suit στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
[Η ταινία αυτή δυστυχώς κέρδισε το όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ αφού ηχογραφήσαμε το επεισόδιο.]

Είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά για την απεικόνιση superfat ανθρώπων, η βιομηχανία του θεάματος να χρησιμοποιεί κομμάτια υφάσματος πάνω σε αδύνατα σώματα, για να προσομοιώσει τον όγκο τους, χωρίς να προσλαμβάνει και να δίνει την ευκαιρία σε χοντρ@ς ανθρώπους να εκπροσωπήσουν τ@ς ευτ@ς τους. Αυτή η πρακτική, εκτός του ότι έμπρακτα εμποδίζει χοντρά άτομα να βρουν δουλειά στους συγκεκριμένους τομείς, συμβάλλει στην ενίσχυση της ιδέας πως τα χοντρά, και τα πολύ χοντρά σώματα, είναι κάτι το περίεργο, ιδιάζον, μη άξιο σεβασμού, και κατά προέκταση, στηρίζει την περιθωριοποίηση την οποία βιώνουν.

*Ως προέκταση αυτού, μιλήσαμε για χοντρ@ς ανθρώπους και ηθοποιούς σε ταινίες και σειρές, όπως το «Shallow Hall«, το «Bridesmaids«, το «Hairspray«, την «Μικρή Γοργόνα«, το «Είσαι το Ταίρι Μου«, τους «Στάβλους της Εριέτας Ζαΐμη» και άλλα. Μιλήσαμε για τις διαφορές εκπροσώπησης smaller fat και larger fat ανθρώπων, και το πως πολύ συχνά ηθοποιοί που έχουν μικρότερα σώματα προσλαμβάνονται να παριστάνουν τ@ς «χοντρ@ς» χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους μανιερισμούς, φορώντας διαφορετικά ρούχα και ακολουθώντας σενάρια που τ@ς θέλουν να ασχολούνται όλη την ώρα με το φαγητό. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση πως είναι αληθινό το στερεότυπο πως τα χοντρά άτομα σκέφτονται όλη την ώρα το φαγητό, ενώ παράλληλα γίνονται αυστηρότερα και πιο περιοριστικά τα κριτήρια για το ποια άτομα θεωρούνται χοντρά, αφού άτομα που δεν είναι plus size παρουσιάζονται ως «πάρα πολύ χοντρά».

*Αναφέραμε διάφορες χοντρές ηθοποιούς, όπως η Βέτα Μπετίνη, η Melissa McCarthy, η Rebel Wilson, η Gabourey Sidibe και μιλήσαμε για τις ομοιότητες μεταξύ των ρόλων που τους δίνονται. Αναλύσαμε την άνοδο της καριέρας της Μαρία Κάλλας και το πόσο συνδεδεμένη ήταν με την απώλεια βάρους της, η οποία της είχε τεθεί ως απαράβατος όρος για να μπορέσει να συνεχίσει να δουλεύει.

*Προτείναμε:
– Το ντοκιμαντέρ για την Βέτα Μπετίνη «Βέτα, Μια Όμορφη Χοντρή.»
– Τις ταινίες «Spy«, «Tammy«, «Hairspray (1988)» και «Precious
– Τη σειρά «My Mad Fat Diary.»
– Το χιουμοριστικό, φεμινιστικό βίντεο της κωμικού Liz Miele, όπου υπάρχει χοντρή γυναίκα που το βάρος της δεν έχει σχέση με το αστείο.

*Outro του podcast απόσπασμα του τραγουδιού «Good Morning Baltimore» από το μιούζικαλ «Hairspray» σε ερμηνεία της Nikki Blonsky.

*διευκρινήσεις και διορθώσεις: Στο επεισόδιο ειπώθηκε πως «η αιμομιξία δεν είναι απαραίτητα κακή». Με αυτό εννοούμε μονάχα πως οι συναινετικές ερωτικές επαφές ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που έχουν κοινό dna -και μπορεί να μην το γνωρίζουν- (πχ. αδέρφια που έχουν μεγαλώσει σε διαφορετικές οικογένειες) δεν είναι μεμπτές και ανήθικες. Σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζουμε κακοποιητικές, τοξικές, σχέσεις εκμετάλλευσης ανάμεσα σε συγγενικά (ή και μη) άτομα.

__________________________________________________________________________________________

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

 

anelis

Είμαι η Anelis και έχω σκάσει από τη χαρά μου
που επιτέλους καταφέραμε να κάνουμε αυτό το podcast, που ήταν  όνειρο πολλών χρόνων. Ελπίζω να γίνει το podcast που θα ήθελα να υπήρχε όταν ένιωθα μόνη και ήμουν χωρίς χοντρά φιλενάδια.

 

 

 

garfield

 

 

Η (και ενίοτε ο) Garfield αγαπά το χάζεμα, τις παράξενες ιστορίες, τους παράδοξους συνειρμούς και τα παγωτά. Απεχθάνεται την επιτελεστική ενηλικίωση. Προσπαθεί να διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη ζωή το σύμπαν και τα πάντα.

 

markesia

 

 

 

Η Μαρκησία το έσκασε από ένα πιατάκι του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και αποτελείται από 90% εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

 

 

 

freddie

 

 

Με λένε Freddie και είμαι καλά. Ή τουλάχιστον το προσπαθώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν το καταφέρνω πάντα. Αγαπώ το ροζ, τα lipgloss, τις σοκολάτες και τα βιβλία- σχεδόν εμμονικά. Και φυσικά τον Freddie Mercury. Τη μέρα νιώθω ασφαλής όταν είμαι μαζί με τις φίλες μου και τη νύχτα ονειρεύομαι έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Και κάπως έτσι περνάει ο καιρός… καλή ακρόαση!

 

______________________________________________________________________________________________________________

Γλωσσάρι:F_web

Στις συζητήσεις μας αναφέρονται όροι και ιδέες που είτε δεν έχουν ελληνική μετάφραση, είτε είναι πολύπλοκοι για όσ@ δεν τους γνωρίζουν, είτε ξεχαστήκαμε και τους είπαμε στα Αγγλικά. Το γλωσσάρι αυτό θα υπάρχει με συγκεντρωμένους όλους τους όρους, ακόμα και αν δεν έχουμε αναφέρει κάποιον στο συγκεκριμένο podcast. Αν θέλετε να προστεθεί κάτι που αναφέραμε αλλά δεν υπάρχει εδώ, παρακαλώ ενημερώστε μας!

-χοντροφοβία: Οι διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων που είναι χοντρ@. Το καταληκτικό «-φοβία» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει συμπεριφορά μη-ανεκτικότητας ή και διακρίσεων και επιθετικότητας.

-plus size: Ρούχα μεγάλου μεγέθους, ρούχα για χοντρά άτομα που συνήθως πωλούνται σε ειδικευμένα μαγαζιά.

-straight size: Ρούχα στερεοτυπικού μεγέθους, τα ρούχα για μη-χοντρά άτομα που βρίσκονται σε όλα τα μαγαζιά και είναι η νόρμα.

-morbidly obese: Ιατρικός όρος που αφορά κατηγορία της παχυσαρκίας βάσει του BMI των ανθρώπων. Ως όρος είναι χοντροφοβικός, καθώς υποννοεί πως τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία «νοσούν» λόγω του πάχους τους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Χρησιμοποιείται από εμάς ειρωνικά. Συνήθως το μεταφράζουμε ειρωνικά ως «παχύσαρκ@ του θανατά» ή «με το ένα πόδι στον τάφο.»

-super morbidly obese: Το επόμενο ιατρικό στάδιο του πάχους μετά το morbidly obese.

-superfat: Σούπερ χοντρά άτομα. Ακτιβιστικός όρος που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τους ιατρικούς όρους morbidly obese, super morbidly obese. Τα κριτήρια για το αν ανήκει ένα άτομο σε αυτή την κατηγορία δεν καθορίζονται βάσει του BMI ή αριθμού κιλών, αλλά βάσει των διακρίσεων που βιώνει κοινωνικά και συστημικά ένα χοντρό άτομο. Για παράδειγμα: το να μην μπορείς να επιβιβαστείς σε αεροπλάνο, να μην υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός για το σώμα σου κτλ.

-small/smaller fat: «Μικρότερ@ χοντρ@». Χοντρά άτομα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των super fat ατόμων. Μπορεί να είναι και straight size άνθρωποι. Συνεχίζουν να βιώνουν χοντροφοβικές καταπιέσεις, (δυσκολία στην εύρεση ρούχων, χοντροφοβικά σχόλια, παραινέσεις για δίαιτα από γιατρούς), οι οποίες όμως δεν φτάνουν την κλίμακα αυτών που βιώνουν οι superfat άνθρωποι.

-trigger warning/content warning: Είναι η «προειδοποίηση περιεχομένου» για αναφορά σε κάτι που μπορεί να προκαλέσει έντονη/επώδυνη συναισθηματική αντίδραση σε άτομα με μετατραυματικό σοκ. Στους ακτιβιστικούς και φεμινιστικούς χώρους χρησιμοποιείται συνήθως πριν από αναφορές και περιγραφές έμφυλης βίας, συστημικής βίας κτλ.

-fat suit: Στολή χοντρού σώματος. Συνήθως χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο για να κάνει ένα αδύνατο άτομο να φαίνεται χοντρό. Μπορεί να αναφέρεται και σε αποκριάτικη στολή που λειτουργεί με τον ίδιο σκοπό (πχ. στολή σούμο).

-glass ceiling: H «γυάλινη οροφή». Ο όρος αναφέρεται στα αόρατα εμπόδια που δημιουργούν οι προκαταλήψεις, τα οποία εμποδίζουν την ανέλιξη περιθωριοποιημένων ομάδων ανθρώπων.

__________________________________________________________________________________________

Παραπάνω λινκ για το πάχος και την χοντροφοβία

Προηγούμενα επεισόδια του podcast

– Χοντρές και Αλλοπαρμένες #1

Μεταφρασμένα άρθρα της Your Fat Friend που υπάρχουν στο σάητ μας

Η χοντρή σου φίλη δε νιώθει χοντρή.
– Μια παράκληση από τη χοντρή σου φίλη: τι χρειάζομαι όταν μιλάμε για σώματα.
– Ένα ραβασάκι από τη χοντρή σου φίλη: Είναι οκ. Είσαι χοντρή.
– Η χοντρή σου φίλη θέλει να μιλήσετε για τη χοντροφοβία.
– Τι συμβαίνει όταν λες όμορφη τη χοντρή σου φίλη.
– Πως είναι το να είμαι το χοντρό άτομο που κάθεται δίπλα σου στο αεροπλάνο.
– Κάλεσμα για δράση: η χοντρή σου φίλη είναι μόνη.

Περισσότερα για τη χοντροφοβία

– Το γράμμα μιας γυναίκας «μεγάλου μεγέθους» προς τα τρολλ του ίντερνετ και όσ@ς έχουν κάτι να πουν για τα χοντρά σώματα
– Εκπομπή #38: αφιέρωμα σε πάχος και χοντροφοβία
– Εκπομπή #39: αντιδράσεις και σχόλια για το αφιέρωμά μας στη χοντροφοβία
– Εκπομπή #49: χοντροφοβική καμπάνια της PETA
– Εκπομπή #60: δίαιτες και καπιταλισμός