Χοντρές και Αλλοπαρμένες #03

Posted on 11/04/2018 από

0


Χοντρές και Αλλοπαρμένες:
ένα podcast από, και για, χοντρές


Γελάμε, λέμε ιστορίες, πίνουμε καφέ και κριτικάρουμε τα κακά του κόσμου.
Ακούστε μας ΕΔΩ.

702edc265ffc61b5ae0009bc3f592c25

εικόνα της Laura Lewis

 

Το «Χοντρές και Αλλοπαρμένες» είναι ένα podcast στο οποίο τα Καμένα Σουτιέν φιλοξενούν αγαπημένα τους χοντρά άτομα, σε συζητήσεις για το πάχος, το πως είναι να έχεις χοντρό σώμα, και ό,τι έρχεται με αυτό. Δημιουργήθηκε για την ενδυνάμωση των χοντρών ανθρώπων και το μοίρασμα εμπειριών και ιστοριών από ανθρώπους που έχουν χοντρά σώματα και έρχονται αντιμέτωπ@ καθημερινά με την χοντροφοβία. Δεν αποσκοπεί στο να αλλάξει γνώμη σε χοντροφοβικά άτομα, γι αυτό και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο, ακόμα και «με καλή διάθεση», θα αφαιρούνται. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είστε όλ@ ευπρόσδεκτα να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες, απορίες και εμπειρίες σας. <3

Αυτή τη φορά ασχοληθήκαμε με τα ρούχα:

*Ξεκινήσαμε διευκρινίζοντας, για άλλη μια φορά, γιατί χρησιμοποιούμε τη λέξη «χοντρή» για να περιγράψουμε τις εαυτές μας. Η επανοικειοποίηση λέξεων και φράσεων που χρησιμοποιούν άλλ@ για να μας χαρακτηρίσουν αρνητικά μπορεί να είναι τρομερά ενδυναμωτική όταν τη χρησιμοποιούμε εμείς για τις εαυτές μας αφαιρώντας τους την αρνητική χροιά. Περισσότερα σχετικά μπορείτε να διαβάσετε και να ακούσετε στην πρώτη μας εκπομπή εδώ.

*Συνεχίσαμε μιλώντας για τη σημασία του να αποκαλούνται τα μη-plus size ρούχα «straight sized» και πως αυτή η φράση βοηθάει στην αποστιγματοποίηση των ρούχων για μεγάλα μεγέθη και κατ’ επέκταση και των χοντρών ανθρώπων. Κριτικάραμε και τη φράση «size sexy» που είχε πει το smaller fat, plus size μοντέλο Ashley Graham.

*Μιλήσαμε για την έλλειψη ρούχων και καταστημάτων που να πουλάνε ρούχα για μεγάλα μεγέθη. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια λίστα με τα μαγαζιά που μπορούμε να βρούμε ρούχα, κυρίως στην Αθήνα, και ρούχα που κατηγοριοποιούνται ως «γυναικεία». Τα μαγαζιά αυτά είναι: Ulla Popkeen, H&M, Marks and Spencer, Vertice-Parabita, La Redoute, Extra Large, Maniags, Marina Rinaldi. Το καθένα έχει τα δικά του προβλήματα, και τα περισσότερα από αυτά έχουν πολύ υψηλές τιμές. Συνήθως αυτά τα μαγαζιά, αν και έχουν μεγάλα μεγέθη, δεν έχουν μεγέθη που να περιλαμβάνουν όλα τα super fat σώματα, και σταματούν σε μεγέθη 4XL/UK30/GR60.

*Περιγράψαμε και γελάσαμε πικρά με τα τραγικά κλισέ της μόδας για μεγάλα μεγέθη. Τα κλισέ αυτά οφείλονται και ξεκινούν από την περιθωριοποίηση που βιώνουν οι χοντροί άνθρωποι. Τα ριχτά, φαρδιά, άμορφα κοψίματα, τα ελαστικά ρούχα, η κακή ποιότητα των υφασμάτων, όλα υπάρχουν με σκοπό να κρύψουν το χοντρό σώμα, το οποίο κοινωνικά θεωρείται ντε φάκτο κάτι άσχημο.  Ρούχα που σε φτάνουν στο σημείο να αναφωνήσεις «ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΤΙΓΡΕΙΣ!» Ακολουθούν παραδείγματα, για να γελάσετε μαζί μας. Δυστυχώς τα παραδείγματα αυτά είναι ο κανόνας και πολλές φορές τα μοναδικά που μπορείς να βρεις αν θέλεις να έχεις ρούχα.

tumblr_mp9i6mk5Ak1s89eq4o1_400

άνιμαλ πριντ για πάντα, ριχτές μπλούζες, στρασάκια, και φυσικά μοντέλα που δεν είναι χοντρά: κλασσικό παράδειγμα plus size καταλόγου

Τα κλισέ αυτά της βιομηχανίας των ρούχων για μεγάλα μεγέθη είναι τόσο διαδεδομένα, που υπάρχουν μέχρι και μπλογκ, από χοντρές γυναίκες, που είναι αφοσιωμένα στο να σχολιάζουν αυτό το φαινόμενο.

tumblr_n5xncpvTpv1s89eq4o1_400

«αεράτες» μπλούζες με μονοκόμματο πατρόν, πάνω σε αδύνατα μοντέλα: ρούχα για χοντρές

* Ο μόνος τρόπος να ξεφύγεις από αυτά τα κλισέ, είναι να ψάξεις πάρα πολύ και, συνήθως, να καταλήξεις στις ιντερνετικές αγορές. Έτσι μιλήσαμε για το online shopping, τα μαγαζιά που υπάρχουν και τις δυσκολίες που συναντάμε όταν ψωνίζουμε χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τα ρούχα.
Οι αγορές ρούχων για μεγάλα μεγέθη από το ίντερνετ είναι δύσκολες και κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Συντάξαμε λοιπόν όλ@ μαζί μια λίστα με συμβουλές και τακτικές που έχουμε αναγκαστεί να αναπτύξουμε, προκειμένου να βρούμε ρούχα που να μας κάνουν.

Οδηγός Αγοράς Ρούχων για Χοντρές από το Ίντερνετ: 

1. Κοιτάμε καλά το ρούχο, κάνοντας ζουμ στη φωτογραφία και βλέποντας όποιο βίντεο έχει το σάητ. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές (οι ρεκλάν στους ώμους είναι οι καλύτερες και οι πιο πιθανές να χωράνε τα μεγάλα μπράτσα, το κόψιμο -σε φόρεμα- κάτω από το στήθος είναι επίσης πολύ καλή επιλογή), τα τελειώματα, και τη διαφάνεια του ρούχου. Αν αναγράφονται, κοιτάμε το ύψος και το μέγεθος που φοράει το μοντέλο της φωτογραφίας ώστε να καταλάβουμε το μάκρος του ρούχου.

2. Διαβάζουμε πολύ προσεκτικά το size guide του κάθε καταστήματος και χρησιμοποιούμε μεζούρα για να μετρηθούμε. Κάθε μαγαζί έχει δικό του σύστημα αρίθμησης μεγεθών, και αρκετά έχουν και διαφορετικά κοψίματα (πχ. αεράτο, στενό, κανονικό κτλ). Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα ώστε να σιγουρέψεις πως το ρούχο που θα πάρεις θα σου κάνει.

3. Διαβάζουμε κριτικές από άλλ@ς πελάτ@ς, αν το σάητ τις έχει διαθέσιμες. Έτσι καταλαβαίνεις αν το ύφασμα έχει προβλήματα, ή αν το κόψιμο είναι στενό ή όχι. Εάν δεν υπάρχουν κριτικές στο σάητ μια καλή λύση είναι να ψάξουμε στο google την ονομασία του ρούχου και να δούμε αν υπάρχει φωτογραφία κάποιας χοντρής μπλόγκερ που να το έχει φορέσει.

4. Αν δεν έχεις ξαναψωνίσει από ένα συγκεκριμένο μαγαζί και δεν γνωρίζεις αν τα κοψίματά του είναι στενά ή όχι, είναι καλό να προτιμήσεις πιο ελαστικά ρούχα και γενικά ρούχα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ελαστάνη.

5. Ρωτήστε χοντρ@ φίλ@ που μπορεί να έχουν ξαναψωνίσει από το συγκεκριμένο μαγαζί. Και αν δεν έχετε κάποι@ φίλ@, ρωτήστε εμάς.

6. Επειδή οι αποτυχίες συμβαίνουν, προτιμήστε μαγαζιά που έχουν καλές πολιτικές επιστροφής ρούχων (όπως πχ. των ASOS Curve που είναι με πληρωμένα τα μεταφορικά και κάνουν επιστροφή χρημάτων).

7. Αν η εμπειρία σας από ψώνια είναι μόνο από καταστήματα που υπάρχουν και στην Ελλάδα και έχετε συνηθίσει το φαρδύ κόψιμο στα ρούχα (aka το κόψιμο «τενεκές»), τολμήστε κάτι διαφορετικό, μια άλλη γραμμή, πειραματιστείτε. Ο πειραματισμός στο στυλ δεν είναι προνόμιο των straight sizes. <3

* Λίστες με μαγαζιά με μεγάλα μεγέθη:
plus size shopping master post
POSSIBLE ALTERNATIVES TO SHOPPING AT MODCLOTH
Fat Girl Flow Fatshion
List of Women’s Plus Size Clothing Stores
The Ultimate Roundup For Plus-Size Shopping
Here are the 8 best places to buy plus-size clothing online

* Χοντρές μπλόγκερς που δοκιμάζουν ρούχα:
– Η Glitterandlazers
– Η And I Get Dressed
– Η FatGirlFlow
– H JessieRetro
– H YoItsMoni
– H GiCurls

*Για να μην γίνει 3ωρο, κόψαμε το επεισόδιο νωρίτερα απ’ ότι θα θέλαμε. Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για το πολύ σημαντικό θέμα των εσωρούχων!

*Intro και outro του podcast απόσπασμα του τραγουδιού «Scuse Me» από την Lizzo.

__________________________________________________________________________________________

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

 

anelis

Είμαι η Anelis και έχω σκάσει από τη χαρά μου
που επιτέλους καταφέραμε να κάνουμε αυτό το podcast, που ήταν  όνειρο πολλών χρόνων. Ελπίζω να γίνει το podcast που θα ήθελα να υπήρχε όταν ένιωθα μόνη και ήμουν χωρίς χοντρά φιλενάδια.

 

 

 

garfield

 

 

Η (και ενίοτε ο) Garfield αγαπά το χάζεμα, τις παράξενες ιστορίες, τους παράδοξους συνειρμούς και τα παγωτά. Απεχθάνεται την επιτελεστική ενηλικίωση. Προσπαθεί να διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη ζωή το σύμπαν και τα πάντα.

 

markesia

 

 

 

Η Μαρκησία το έσκασε από ένα πιατάκι του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και αποτελείται από 90% εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

 

 

 

freddie

 

 

Με λένε Freddie και είμαι καλά. Ή τουλάχιστον το προσπαθώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν το καταφέρνω πάντα. Αγαπώ το ροζ, τα lipgloss, τις σοκολάτες και τα βιβλία- σχεδόν εμμονικά. Και φυσικά τον Freddie Mercury. Τη μέρα νιώθω ασφαλής όταν είμαι μαζί με τις φίλες μου και τη νύχτα ονειρεύομαι έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Και κάπως έτσι περνάει ο καιρός… καλή ακρόαση!

 

______________________________________________________________________________________________________________

Γλωσσάρι:F_web

Στις συζητήσεις μας αναφέρονται όροι και ιδέες που είτε δεν έχουν ελληνική μετάφραση, είτε είναι πολύπλοκοι για όσ@ δεν τους γνωρίζουν, είτε ξεχαστήκαμε και τους είπαμε στα Αγγλικά. Το γλωσσάρι αυτό θα υπάρχει με συγκεντρωμένους όλους τους όρους, ακόμα και αν δεν έχουμε αναφέρει κάποιον στο συγκεκριμένο podcast. Αν θέλετε να προστεθεί κάτι που αναφέραμε αλλά δεν υπάρχει εδώ, παρακαλώ ενημερώστε μας!

-χοντροφοβία: Οι διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων που είναι χοντρ@. Το καταληκτικό «-φοβία» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει συμπεριφορά μη-ανεκτικότητας ή και διακρίσεων και επιθετικότητας.

-plus size: Ρούχα μεγάλου μεγέθους, ρούχα για χοντρά άτομα που συνήθως πωλούνται σε ειδικευμένα μαγαζιά.

-straight size: Ρούχα στερεοτυπικού μεγέθους, τα ρούχα για μη-χοντρά άτομα που βρίσκονται σε όλα τα μαγαζιά και είναι η νόρμα.

-morbidly obese: Ιατρικός όρος που αφορά κατηγορία της παχυσαρκίας βάσει του BMI των ανθρώπων. Ως όρος είναι χοντροφοβικός, καθώς υποννοεί πως τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία «νοσούν» λόγω του πάχους τους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Χρησιμοποιείται από εμάς ειρωνικά. Συνήθως το μεταφράζουμε ειρωνικά ως «παχύσαρκ@ του θανατά» ή «με το ένα πόδι στον τάφο.»

-super morbidly obese: Το επόμενο ιατρικό στάδιο του πάχους μετά το morbidly obese.

-superfat: Σούπερ χοντρά άτομα. Ακτιβιστικός όρος που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τους ιατρικούς όρους morbidly obese, super morbidly obese. Τα κριτήρια για το αν ανήκει ένα άτομο σε αυτή την κατηγορία δεν καθορίζονται βάσει του BMI ή αριθμού κιλών, αλλά βάσει των διακρίσεων που βιώνει κοινωνικά και συστημικά ένα χοντρό άτομο. Για παράδειγμα: το να μην μπορείς να επιβιβαστείς σε αεροπλάνο, να μην υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός για το σώμα σου κτλ.

-small/smaller fat: «Μικρότερ@ χοντρ@». Χοντρά άτομα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των super fat ατόμων. Μπορεί να είναι και straight size άνθρωποι. Συνεχίζουν να βιώνουν χοντροφοβικές καταπιέσεις, (δυσκολία στην εύρεση ρούχων, χοντροφοβικά σχόλια, παραινέσεις για δίαιτα από γιατρούς), οι οποίες όμως δεν φτάνουν την κλίμακα αυτών που βιώνουν οι superfat άνθρωποι.

-trigger warning/content warning: Είναι η «προειδοποίηση περιεχομένου» για αναφορά σε κάτι που μπορεί να προκαλέσει έντονη/επώδυνη συναισθηματική αντίδραση σε άτομα με μετατραυματικό σοκ. Στους ακτιβιστικούς και φεμινιστικούς χώρους χρησιμοποιείται συνήθως πριν από αναφορές και περιγραφές έμφυλης βίας, συστημικής βίας κτλ.

-fat suit: Στολή χοντρού σώματος. Συνήθως χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο για να κάνει ένα αδύνατο άτομο να φαίνεται χοντρό. Μπορεί να αναφέρεται και σε αποκριάτικη στολή που λειτουργεί με τον ίδιο σκοπό (πχ. στολή σούμο).

-glass ceiling: H «γυάλινη οροφή». Ο όρος αναφέρεται στα αόρατα εμπόδια που δημιουργούν οι προκαταλήψεις, τα οποία εμποδίζουν την ανέλιξη περιθωριοποιημένων ομάδων ανθρώπων.

__________________________________________________________________________________________

Παραπάνω λινκ για το πάχος και την χοντροφοβία

Προηγούμενα επεισόδια του podcast

– Χοντρές και Αλλοπαρμένες #01
Χοντρές και Αλλοπαρμένες #02

Μεταφρασμένα άρθρα της Your Fat Friend που υπάρχουν στο σάητ μας

Η χοντρή σου φίλη δε νιώθει χοντρή.
– Μια παράκληση από τη χοντρή σου φίλη: τι χρειάζομαι όταν μιλάμε για σώματα.
– Ένα ραβασάκι από τη χοντρή σου φίλη: Είναι οκ. Είσαι χοντρή.
– Η χοντρή σου φίλη θέλει να μιλήσετε για τη χοντροφοβία.
– Τι συμβαίνει όταν λες όμορφη τη χοντρή σου φίλη.
– Πως είναι το να είμαι το χοντρό άτομο που κάθεται δίπλα σου στο αεροπλάνο.
– Κάλεσμα για δράση: η χοντρή σου φίλη είναι μόνη.

Περισσότερα για τη χοντροφοβία

– Το γράμμα μιας γυναίκας «μεγάλου μεγέθους» προς τα τρολλ του ίντερνετ και όσ@ς έχουν κάτι να πουν για τα χοντρά σώματα
– Εκπομπή #38: αφιέρωμα σε πάχος και χοντροφοβία
– Εκπομπή #39: αντιδράσεις και σχόλια για το αφιέρωμά μας στη χοντροφοβία
– Εκπομπή #49: χοντροφοβική καμπάνια της PETA
– Εκπομπή #60: δίαιτες και καπιταλισμός

Ετικέτα: , ,
Posted in: Εκπομπές