Χοντρές και Αλλοπαρμένες #04

Posted on 16/05/2018 από

1


Χοντρές και Αλλοπαρμένες:
ένα podcast από, και για, χοντρές


Γελάμε, λέμε ιστορίες, πίνουμε καφέ και κριτικάρουμε τα κακά του κόσμου.
Ακούστε μας ΕΔΩ.

af5bdfd6e3979be474ef3458022c28b4

σχέδιο της Gabriele Pennacchioli

Το «Χοντρές και Αλλοπαρμένες» είναι ένα podcast στο οποίο τα Καμένα Σουτιέν φιλοξενούν αγαπημένα τους χοντρά άτομα, σε συζητήσεις για το πάχος, το πως είναι να έχεις χοντρό σώμα, και ό,τι έρχεται με αυτό. Δημιουργήθηκε για την ενδυνάμωση των χοντρών ανθρώπων και το μοίρασμα εμπειριών και ιστοριών από ανθρώπους που έχουν χοντρά σώματα και έρχονται αντιμέτωπ@ καθημερινά με την χοντροφοβία. Δεν αποσκοπεί στο να αλλάξει γνώμη σε χοντροφοβικά άτομα, γι αυτό και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο, ακόμα και «με καλή διάθεση», θα αφαιρούνται. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είστε όλ@ ευπρόσδεκτα να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες, απορίες και εμπειρίες σας. <3

Την προηγούμενη φορά ασχοληθήκαμε με τα ρούχα και αυτή τη φορά επεκταθήκαμε σε εσώρουχα και μαγιό:

* Ξεκινήσαμε με τη μάστιγα των χοντρών -και όχι μόνο- σωμάτων τα τρισκατάρατα σουτιέν,  που για να βρεις καλό σου βγαίνει το λάδι.  Η Μαρκησία μας συμβούλεψε πώς να βρούμε το σωστό μέγεθος σουτιέν και έγραψε έναν ολόκληρο οδηγό για να μας καθοδηγήσει. Από τις τιράντες και τις επεκτάσεις  με τις κόπιτσες μέχρι και τις κούπες, δεν θα σας μείνει καμία απορία για το πώς πρέπει να είναι το καλό σουτιέν. Διαβάστε τον εδώ -> πώς βρίσκω το σωστό νούμερο σουτιέν.
Ακολουθεί απόσπασμα:

Τα σουτιέν είναι τόσο σημαντικά στην καθημερινότητά μας, όμως οι πληροφορίες για το πως να βρούμε το σωστό μέγεθος, πώς να διαλέγουμε και ποια είναι τα σημάδια πως ένα σουτιέν δεν είναι το σωστό είναι λίγες και διάσπαρτες. […]

Πάντα όταν ξεκινάτε να βρείτε σουτιέν να έχετε υπόψιν σας πως το σχήμα του κάθε στήθους είναι διαφορετικό. Σε κάποια στήθη το μεγαλύτερο μέρος της μάζας τους είναι προς το στέρνο κι έχουν μεγαλύτερο εμβαδόν βάσης ενώ άλλα έχουν το βάρος προς τα έξω, άλλα έχουν μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσά τους ενώ άλλα πιο στενή. Πρέπει να καταλάβετε το σχήμα του στήθους σας και το πως “κάθεται” σε διαφορετικά σχέδια σουτιέν ώστε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Τα όσα ακολουθούν λειτουργούν συμπληρωματικά στα όσα είπαμε στο podcast και ισχύουν και για plus και για straight sizes, με ιδιαίτερη έμφαση στα plus sizes.

Koerpertypen_waesche_vector_01

σχέδιο της Steffi Schütze

*Ανταλλάξαμε γνώσεις για μέρη που έχουν εσώρουχα για μεγάλα μεγέθη στην Αθήνα και η Freddie μας έγραψε μερικές συμβουλές για πιο εύκολο shopping:

Shopping για εσώρουχα:

Βρακάκια

  • Marks & Spencer. Έχει νούμερα μέχρι 22 και είναι καλή επιλογή γιατί είναι καλής ποιότητας και οικονομικά, αν πάρεις αυτά που είναι σε διάφανο σακουλάκι και έχει 5 μαζί στα 17 ευρώ. Δε τα βάζουν σε έκπτωση σχεδόν ποτέ, αλλά αξίζουν 100%.  Έχουν άνετα κοψίματα και πολλά σχέδια από λευκά-μπεζ-μαύρα μέχρι με σχέδια, χρώματα, λουλούδια, ρίγες κτλ. Πολύ κομψά όλα. Έχει highwaisted, classic bikinis, Brazilian, thongs κτλ.
  • Λαική (βλ Μαρκησία’s tips)

Σουτιέν
Προσωπικό tip αν έχουμε μεγάλο στήθος: τελικά έχω διαπιστώσει ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, από τα 15 μου φοράω το ίδιο κόψιμο σουτιέν. Έτσι κατέληξα ότι ανάλογα το στήθος μας, αν δεν έχουμε μεγάλη αυξομείωση βάρους, πρέπει να βρούμε το κόψιμο που μας πηγαίνει και να αναζητάμε μόνο αυτό γιατί μόνο ένα σχέδιο υπάρχει τελικά που μας κάνει την τέλεια εφαρμογή. Ανεξαρτήτως μάρκας, κόστους.

  • Marks & Spencer. Αρκετά μεγάλη ποικιλία από cups και στυλ. Ακριβούτσικα αλλά καλής ποιότητας και σταθερά. Μέχρι πολύ μεγάλα νούμερα. Επίσης έχει αρκετά βαμβακερά σχέδια 2 σε ένα, στα 25€, που συμφέρουν αρκετά. Εδώ μπορείτε να βρείτε και μαγιό σε ωραία μοντέρνα σχέδια αλλά δεν έχουν τόσο καλή στήριξη (όση εγώ θα ήθελα τέλος πάντων) και είναι ακριβά.
  • H&M. Αν δεν έχετε πάρα πολύ μεγάλο στήθος και απλά μεγάλο 😊. Τα περισσότερα κοστίζουν 15€ το ένα, και έχει πολύ ωραία σχέδια σε δαντέλα και άπειρα χρώματα. Τα έχει σετάκια και με το βρακί (αν τυχόν σας μπαίνει γιατί εμένα ούτε ακόμα και αν το τραβάνε δυο άνδρες ο ένας από τη μία και ο άλλος από την άλλη).  Καλή ποιότητα (ξέρω, ούτε εγώ το περίμενα).

Μαγιό
Dorothy Perkins μονόδρομος για μένα. On line, από Αγγλία, προσέξτε πολύ τα guidelines για να πάρετε σωστό νούμερο. Μέχρι 22 βγαίνουν και είναι οικονομικά και όμορφα. Ό,τι έχω πάρει το έχω χρόνια.

*Άρθρα :
FAT MASC SUMMER ESSENTIALS
Απαγόρευσαν σε plus size blogger να φωτογραφηθεί με μαγιό σε ξενοδοχείο
20 Plus Size Bloggers and Influencers to Follow for Lingerie Inspiration

*Από τα εσώρουχα μεταπηδήσαμε στα μαγιό, τα μπικίνι, τα τανκίνι και τα… φατκίνι, ένα σχετικά νέο είδος μαγιό που υποτίθεται πως είναι για χοντρές.

*Intro και outro του podcast απόσπασμα του τραγουδιού «Know Your Name» από την Mary Lambert.

__________________________________________________________________________________________

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

 

anelis

Είμαι η Anelis και έχω σκάσει από τη χαρά μου
που επιτέλους καταφέραμε να κάνουμε αυτό το podcast, που ήταν  όνειρο πολλών χρόνων. Ελπίζω να γίνει το podcast που θα ήθελα να υπήρχε όταν ένιωθα μόνη και ήμουν χωρίς χοντρά φιλενάδια.

 

 

 

garfield

 

 

Η (και ενίοτε ο) Garfield αγαπά το χάζεμα, τις παράξενες ιστορίες, τους παράδοξους συνειρμούς και τα παγωτά. Απεχθάνεται την επιτελεστική ενηλικίωση. Προσπαθεί να διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη ζωή το σύμπαν και τα πάντα.

 

markesia

 

 

 

Η Μαρκησία το έσκασε από ένα πιατάκι του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και αποτελείται από 90% εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

 

 

 

freddie

 

 

Με λένε Freddie και είμαι καλά. Ή τουλάχιστον το προσπαθώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν το καταφέρνω πάντα. Αγαπώ το ροζ, τα lipgloss, τις σοκολάτες και τα βιβλία- σχεδόν εμμονικά. Και φυσικά τον Freddie Mercury. Τη μέρα νιώθω ασφαλής όταν είμαι μαζί με τις φίλες μου και τη νύχτα ονειρεύομαι έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Και κάπως έτσι περνάει ο καιρός… καλή ακρόαση!

 

______________________________________________________________________________________________________________

Γλωσσάρι:F_web

Στις συζητήσεις μας αναφέρονται όροι και ιδέες που είτε δεν έχουν ελληνική μετάφραση, είτε είναι πολύπλοκοι για όσ@ δεν τους γνωρίζουν, είτε ξεχαστήκαμε και τους είπαμε στα Αγγλικά. Το γλωσσάρι αυτό θα υπάρχει με συγκεντρωμένους όλους τους όρους, ακόμα και αν δεν έχουμε αναφέρει κάποιον στο συγκεκριμένο podcast. Αν θέλετε να προστεθεί κάτι που αναφέραμε αλλά δεν υπάρχει εδώ, παρακαλώ ενημερώστε μας!

-χοντροφοβία: Οι διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων που είναι χοντρ@. Το καταληκτικό «-φοβία» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει συμπεριφορά μη-ανεκτικότητας ή και διακρίσεων και επιθετικότητας.

-plus size: Ρούχα μεγάλου μεγέθους, ρούχα για χοντρά άτομα που συνήθως πωλούνται σε ειδικευμένα μαγαζιά.

-straight size: Ρούχα στερεοτυπικού μεγέθους, τα ρούχα για μη-χοντρά άτομα που βρίσκονται σε όλα τα μαγαζιά και είναι η νόρμα.

-morbidly obese: Ιατρικός όρος που αφορά κατηγορία της παχυσαρκίας βάσει του BMI των ανθρώπων. Ως όρος είναι χοντροφοβικός, καθώς υποννοεί πως τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία «νοσούν» λόγω του πάχους τους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Χρησιμοποιείται από εμάς ειρωνικά. Συνήθως το μεταφράζουμε ειρωνικά ως «παχύσαρκ@ του θανατά» ή «με το ένα πόδι στον τάφο.»

-super morbidly obese: Το επόμενο ιατρικό στάδιο του πάχους μετά το morbidly obese.

-superfat: Σούπερ χοντρά άτομα. Ακτιβιστικός όρος που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τους ιατρικούς όρους morbidly obese, super morbidly obese. Τα κριτήρια για το αν ανήκει ένα άτομο σε αυτή την κατηγορία δεν καθορίζονται βάσει του BMI ή αριθμού κιλών, αλλά βάσει των διακρίσεων που βιώνει κοινωνικά και συστημικά ένα χοντρό άτομο. Για παράδειγμα: το να μην μπορείς να επιβιβαστείς σε αεροπλάνο, να μην υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός για το σώμα σου κτλ.

-small/smaller fat: «Μικρότερ@ χοντρ@». Χοντρά άτομα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των super fat ατόμων. Μπορεί να είναι και straight size άνθρωποι. Συνεχίζουν να βιώνουν χοντροφοβικές καταπιέσεις, (δυσκολία στην εύρεση ρούχων, χοντροφοβικά σχόλια, παραινέσεις για δίαιτα από γιατρούς), οι οποίες όμως δεν φτάνουν την κλίμακα αυτών που βιώνουν οι superfat άνθρωποι.

-trigger warning/content warning: Είναι η «προειδοποίηση περιεχομένου» για αναφορά σε κάτι που μπορεί να προκαλέσει έντονη/επώδυνη συναισθηματική αντίδραση σε άτομα με μετατραυματικό σοκ. Στους ακτιβιστικούς και φεμινιστικούς χώρους χρησιμοποιείται συνήθως πριν από αναφορές και περιγραφές έμφυλης βίας, συστημικής βίας κτλ.

-fat suit: Στολή χοντρού σώματος. Συνήθως χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο για να κάνει ένα αδύνατο άτομο να φαίνεται χοντρό. Μπορεί να αναφέρεται και σε αποκριάτικη στολή που λειτουργεί με τον ίδιο σκοπό (πχ. στολή σούμο).

-glass ceiling: H «γυάλινη οροφή». Ο όρος αναφέρεται στα αόρατα εμπόδια που δημιουργούν οι προκαταλήψεις, τα οποία εμποδίζουν την ανέλιξη περιθωριοποιημένων ομάδων ανθρώπων.

-binder: το ύφασμα/ρούχο που καλύπτει στο στήθος με στόχο να το κάνει να φαίνεται ίσιο [wikipedia}

-οι όροι masc και femme: είναι ταυτόχρονα ταυτότητα και περιγραφή της έκφρασης της ταυτότητας φύλου [ταυτότητα φύλου: η εξωτερική εμφάνιση κάποι@, γλώσσα του σώματος και συμπεριφορά όπως κατηγοριοποιείται υπό το δίπολο των φύλων της κοινωνίας – δεν έχει να κάνει με το φύλο του ατόμου, αν και μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυτού]. Ο όρος femme είναι συνδεδεμένος με τη θηλυκότητα και ο masc με την αρρενωπότητα. Απλοϊκά θα το λέγαμε «να ντύνεσαι θηλυκά/αρρενωπά». Για περισσότερα [sjwiki: femme], [sjwiki: gender presentation].

__________________________________________________________________________________________

Παραπάνω λινκ για το πάχος και την χοντροφοβία

Προηγούμενα επεισόδια του podcast

– Χοντρές και Αλλοπαρμένες #01
Χοντρές και Αλλοπαρμένες #02
Χοντρές και Αλλοπαρμένες #03

Μεταφρασμένα άρθρα της Your Fat Friend που υπάρχουν στο σάητ μας

Η χοντρή σου φίλη δε νιώθει χοντρή.
– Μια παράκληση από τη χοντρή σου φίλη: τι χρειάζομαι όταν μιλάμε για σώματα.
– Ένα ραβασάκι από τη χοντρή σου φίλη: Είναι οκ. Είσαι χοντρή.
– Η χοντρή σου φίλη θέλει να μιλήσετε για τη χοντροφοβία.
– Τι συμβαίνει όταν λες όμορφη τη χοντρή σου φίλη.
– Πως είναι το να είμαι το χοντρό άτομο που κάθεται δίπλα σου στο αεροπλάνο.
– Κάλεσμα για δράση: η χοντρή σου φίλη είναι μόνη.

Περισσότερα για τη χοντροφοβία

– Το γράμμα μιας γυναίκας «μεγάλου μεγέθους» προς τα τρολλ του ίντερνετ και όσ@ς έχουν κάτι να πουν για τα χοντρά σώματα
– Εκπομπή #38: αφιέρωμα σε πάχος και χοντροφοβία
– Εκπομπή #39: αντιδράσεις και σχόλια για το αφιέρωμά μας στη χοντροφοβία
– Εκπομπή #49: χοντροφοβική καμπάνια της PETA
– Εκπομπή #60: δίαιτες και καπιταλισμός

 

Ετικέτα: , ,