Αυτά που λέτε είναι υπερβολική πολιτική ορθότητα! / Καταπιέζετε την ελεύθερη έκφραση του λόγου μου!

Posted on 28/02/2013 από

6


Πολιτική ορθότητα

Τον όρο αυτό χρησιμποιούν κάποιοι αρνητικά για να εννοήσουν το σύνολο των λέξεων και συμπεριφορών που χρησιμοποιούμε προκειμένου να προωθούμε μια συνολικά πιο ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των ανθρώπων με τους οποίους μοιραζόμαστε τον κόσμο. Για παράδειγμα, πλέον θεωρείται ρατσιστικό να χρησιμοποιούνται κάποιες λέξεις αρνητικά φορτισμένες επί αιώνες για να περιγράψει κανείς άτομα από συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες. Η αποφυγή ρατσιστικών στερεοτύπων θεωρείται ‘πολιτική ορθότητα’. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς σωστά να εννοήσει πως η πολιτική ορθότητα δεν είναι τίποτε παραπάνω από την απλή ευγένεια και τον σεβασμό απέναντι σε όλους τους ανθρώπους. Αρκετά συχνά όμως, ο όρος χρησιμοποιείται από ανθρώπους που αισθάνονται άβολα με συζητήσεις που εξετάζουν το προνόμιό τους και τα αρνητικά στερεότυπα που χρησιμοποιούν με ευκολία. Οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τον σεβασμό αυτόν ως προσωπική επίθεση και χρησιμοποιούν την έκφραση «υπερβολική πολιτική ορθότητα» για να μειώσουν τις αξίες του σεβασμού και της ισότητας και να παρουσιάσουν τις ρατσιστικές, μισογύνικες, ομοφοβικές, τρανσφοβικές κ.ο.κ. αγκυλώσεις τους, ως την επιθυμητή κοινωνική κατάσταση.

Ελεύθερη έκφραση

Οι κραυγές ενάντια στην υποτιθέμενη αυτή «υπερβολική πολιτική ορθότητα» συχνά συνοδεύονται από ισχυρισμούς ότι ο σεβασμός που πλέον απαιτείται για όλους τους ανθρώπους στον λόγο μας είναι επίθεση στην ελεύθερη έκφραση. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπογραμμίσουμε εδώ ότι η κριτική του λόγου δεν είναι απαγόρευσή του. Η απάντηση στον λόγο είναι περισσότερος λόγος. Εάν π.χ. κάποιος χρησιμοποιήσει έναν τρανσφοβικό όρο και κάποιος άλλος του πει «Ώπα, αυτό που λες είναι τρανσφοβικό», δεν καταπιέζεται κανενός η ελεύθερη έκφραση. Εάν κάποιος κάνει ρατσιστικά σχόλια και ως αποτέλεσμα δέχεται κριτική, δεν καταπιέζεται η ελεύθερή του έκφραση. Όπως κι εκείνος έχει το δικαίωμα να πει το ρατσιστικό του σχόλιο, έτσι και οποιοσδήποτε άλλος έχει το δικαίωμα να το σχολιάσει, να το κριτικάρει, ακόμη και να το περιθωριοποιήσει ως ρατσιστικό. Η κριτική και η συστημική λογοκρισία απέχουν πολύ και καλό είναι να θυμόμαστε τη διαφορά.

Περισσότερο διάβασμα

The Greatest Cliché: The unexamined propaganda of ‘Political Correctness’ | Knowing Coves

Για την ιστορία και τη βαρύτητα της έκφρασης «πολιτική ορθότητα» από την Guardian.

– Σειρά άρθρων σχετικά με την ιστορία και τη σημασία της φράσης ‘Πολιτική Ορθότητα’ από τον Alex Capitan. Μετάφραση από τη 50ft queenie:
0. Πρόλογος & Εισαγωγή
1. Η ΠΟ είναι μια φράση που σχεδιάστηκε για να είναι μομφή, όχι κάτι θετικό
2. Η ΠΟ εστιάζει στην προσβολή αντί για τη βία
3. Η ΠΟ εστιάζει σε μεμονωμένες λέξεις αντί για τη συλλογική φροντίδα
4. Η ΠΟ εστιάζει στον ατομισμό αντί για τη συστημική καταπίεση
5. Η ‘ορθότητα’ δεν είναι ιερή και η ευαισθησία δεν είναι κακή

Political Correctness| Stand-Up από τον κωμικό Stewart Lee

Political correctness | Geek Feminism Wikia

Πολιτική ορθότητα | Βικιπαίδεια

ή Επιστροφή στη σελίδα των Λημμάτων.

Posted in: Λήμματα