Σταμάτα να γκρινιάζεις για την ‘πολιτική ορθότητα’

Posted on 09/04/2013 από

21


Έχει γίνει ανυπόφορο πια αυτό το πράγμα. Όπου και να βρεθείς θα υπάρχει πάντα κάποιος να τσιρίξει «αχα! Όλ’ αυτά είναι πολιτική ορθότητα γκον γουάιλντ!». Είναι ακόμη χειρότερο όταν το λένε αριστεροί και προοδευτικοί και σκίζουν τα ρούχα τους όταν μιλήσεις λέγοντάς σου ότι «Γλείφετε το σύστημα για να φανείτε καλοί!».

Λοιπόν άκου και προσπάθησε να καταλάβεις: ΕΣΥ γλείφεις το σύστημα. Το σύστημα λέει π.χ. «οι τρανς άνθρωποι έχουν μικρότερη αξία στην κοινωνία». Εσύ, χρησιμοποιώντας τρανσφοβικά στερεότυπα ΓΛΕΙΦΕΙΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που ισχυρίζεσαι ότι μισείς. Ο συντηρητικός διπλανός σου τουλάχιστον δεν προσποιείται ότι δεν είναι τρανσφοβικός κουράδας. Εσύ θέλεις να μας πείσεις ότι επειδή είσαι και πολύ προοδευτικός, μπορείς να λες ότι σκατά θέλεις χωρίς να σου λέει κανείς ότι κάνεις λάθος. Και όταν κάποιος σου πει «ρε, μη λες αυτήν τη λέξη γιατί είναι προσβλητική» αρχίζεις να τσιρίζεις ότι καταπατάμε την ελευθερία του λόγου σου. (\rolleyes)

Το να προσπαθείς να χρησιμοποιείς λόγο που δεν αποξενώνει ήδη περιθωριοποιημένες ομάδες της κοινωνίας είναι απλή ανθρωπιά. Το να προσπαθείς να συμπεριλάβεις στην κουβέντα ανθρώπους που υποφέρουν από συστημική βία και περιθωριοποίηση είναι απλή ανθρωπιά. Το να στηρίζεις πληθυσμούς που υποφέρουν είναι απλή ανθρωπιά. Αυτό που ονομάζεις «πολιτική ορθότητα» είναι κάτι που δ ε ν  υ π ά ρ χ ε ι.

Το σχετικό μας λήμμα λέει:

Πολιτική ορθότητα
Τον όρο αυτό χρησιμποιούν κάποιοι αρνητικά για να εννοήσουν το σύνολο των λέξεων και συμπεριφορών που χρησιμοποιούμε προκειμένου να προωθούμε μια συνολικά πιο ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των ανθρώπων με τους οποίους μοιραζόμαστε τον κόσμο. Για παράδειγμα, πλέον θεωρείται ρατσιστικό να χρησιμοποιούνται κάποιες λέξεις αρνητικά φορτισμένες επί αιώνες για να περιγράψει κανείς άτομα από συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες. Η αποφυγή ρατσιστικών στερεοτύπων θεωρείται ‘πολιτική ορθοτητα’. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς σωστά να εννοήσει πως η πολιτική ορθότητα δεν είναι τίποτε παραπάνω από την απλή ευγένεια και τον σεβασμό απέναντι σε όλους τους ανθρώπους. Αρκετά συχνά όμως, ο όρος χρησιμοποιείται από ανθρώπους που αισθάνονται άβολα με συζητήσεις που εξετάζουν το προνόμιό τους και τα αρνητικά στερεότυπα που χρησιμοποιούν με ευκολία. Οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τον σεβασμό αυτόν ως προσωπική επίθεση και χρησιμοποιούν την έκφραση “υπερβολική πολιτική ορθότητα” για να μειώσουν τις αξίες του σεβασμού και της ισότητας και να παρουσιάσουν τις ρατσιστικές, μισογυνιστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές κ.ο.κ. αγκυλώσεις τους, ως την επιθυμητή κοινωνική κατάσταση.

Η καταπίεση, η περιθωριοποίηση, η βία είναι εξουσιαστικές εκφράσεις της συστημικής κανονικότητας. Όταν χρησιμοποιείς λοιπόν εξουσιαστικό λόγο για να κάνεις το αστειάκι σου ή για να περιγράψεις κάτι, έχεις μέρος της ευθύνης για τη συνέχιση και την ενδυνάμωση του συστήματος αυτού. Δεν με νοιάζει ποιός είσαι και ποιές είναι οι άλλες σου ιδεολογικές πεποιθήσεις ή ποιά ήταν η πρόθεσή σου*. Και όταν εκφράζω την αντίθεσή μου με αυτό που λες ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΙΕΖΩ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΟΥ. Χρησιμοποιώ τη δική μου ελεύθερη έκφραση και σε κριτικάρω. (Μεγάλη διαφορά.)

Ένα αγαπημένο μου άρθρο για το θέμα της πολιτικής ορθότητας λέει:

Simply put, the great “PC” cliché, as commonly deployed in mainstream discourse, is cultural propaganda designed to befuddle and misdirect while defending the current power structure. All politics deal with power relations, and in the debate over America’s alleged climate of “political correctness”, there’s a stark asymmetry of power between the defiant megaphone-wielders who complain of being constrained by humorless hypersensitivity from below, and the under-represented people of color, women, LGBT, disabled, poor, and otherwise marginalized or dispossessed people who have no choice but to absorb the linguistic, cultural, and physical barbs of the ruling class. The former feel psycho-emotionally oppressed by their inability to crack puerile ethnic jokes without criticism; the latter simply are oppressed.

Το πιο απλό και κατανοητό παράδειγμα είναι το εξής: εδώ και χρόνια, δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «πούστης». Ναι, ησύχασε, δεν με έδειρε διμοιρία μπάτσων της πολιτικής ορθότητας (μιας και δεν υπάρχουν), αλλά το αποφάσισα όπως πολλές και πολλοί από εμάς, όταν συνειδητοποίησα ότι η λέξη αυτή ήταν η λέξη κλειδί για την περιθωριοποίηση και θυματοποίηση τόσων ανθρώπων. Αγαπημένοι μου φίλοι μου περιέγραφαν πώς αυτή ήταν τη τελευταία λέξη που άκουγαν πριν τη μπουνιά, πριν το κυνηγητό, πριν την κοροϊδία. Για πολλούς ανθρώπους η λέξη αυτή είναι γεμάτη πόνο, άγχος, ενοχές. Άλλοι άνθρωποι έχουν επιλέξει να επανοικειοποιηθούν τη λέξη, χρησιμοποιώντας την με θετικό πρόσημο ως μέσον προσωπικής ενδυνάμωσης. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ μπορώ να τη χρησιμοποιώ. Δεν είναι το ίδιο. Και σ’ ακούω ήδη να λες «μα είναι μόνο μια λέξη». ΜΟΝΟ μια λέξη; Μα οι λέξεις έχουν τη δύναμη να πληγώνουν, να ενδυναμώνουν, να καταρρακώνουν, να πονάνε και να γιατρεύουν. Στις λέξεις βασιζόμαστε για όλα. Οι λέξεις έχουν δύναμη, είναι σημαντικές και έχουν μπορούν να είναι κεντρικό μέρος στους αγώνες μας όταν αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε κακοποιητικό λόγο απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχουν πολλάκις πληγωθεί απ’ αυτές με τον πιο απόλυτα εξουσιαστικό, κυριαρχικό τρόπο.

Σε παρακαλώ λοιπόν, μην ξαναχρησιμοποιήσεις αυτήν την ηλιθιότητα ως επιχείρημα στις κουβέντες μας.

Μκέι; Μκέι.

* Για το γιατί δεν με νοιάζουν οι προθέσεις σου, διάβασε το Intent! It’s fucking magic! της Kinsey Hope

Και ξανά (μπας και το εμπεδώσουμε) ο Stewart Lee που τον αγαπώ πολύ ως κωμικό έχει να μας πει περί – Political Correctness καλύτερα απ’ ό,τι εγώ. Πραγματικά, αν δεν διαβάσατε τίποτα από αυτό το άρθρο, δείτε αυτό το stand up.

Για την ιστορία και τη βαρύτητα της έκφρασης «πολιτική ορθότητα» από την Guardian.

Σειρά άρθρων σχετικά με την ιστορία και τη σημασία της φράσης ‘Πολιτική Ορθότητα’ από τον Alex Capitan. Μετάφραση από τη 50ft queenie:
0. Πρόλογος & Εισαγωγή
1. Η ΠΟ είναι μια φράση που σχεδιάστηκε για να είναι μομφή, όχι κάτι θετικό
2. Η ΠΟ εστιάζει στην προσβολή αντί για τη βία
3. Η ΠΟ εστιάζει σε μεμονωμένες λέξεις αντί για τη συλλογική φροντίδα
4. Η ΠΟ εστιάζει στον ατομισμό αντί για τη συστημική καταπίεση
5. Η ‘ορθότητα’ δεν είναι ιερή και η ευαισθησία δεν είναι κακή

Δες και το Politically Correct Is A Slur, μια εξαιρετική σειρά άρθρων για την ιστορική και πολιτική προέλευση της φράσης «πολιτική ορθότητα»

Ετικέτα:
Posted in: Άρθρα