Γιατί χρειάζεται να σταματήσουμε να λέμε τη φράση ‘πολιτική ορθότητα’

Posted on 22/11/2016 από

0


Πρόλογος από τα ΚΣ:

Αυτή η σειρά άρθρων σχετικά με την έννοια και τη χρήση της φράσης ‘πολιτική ορθότητα’ γράφτηκε από τον Alex Kapitan, ο οποίος εργάζεται και αρθρογραφεί κάτω από το όνομά του στο σάιτ Radical Copyeditor. Ο Alex δηλώνει πως ο στόχος του είναι η απελευθέρωση της γλώσσας και η απελευθέρωση μέσα από τη γλώσσα.

Αποφασίσαμε να μεταφράσουμε τη σειρά μιας και το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και η ανάλυση πολύ καίρια. Έχουμε στο παρελθόν αναφερθεί στο ζήτημα της αμερικανόφερτης ΠΟ (εδώ και εδώ). Η ανάλυση και η αποδόμηση της φράσης είναι ουσιαστική, σήμερα περισσότερο από ποτέ, όταν η κουλτούρα απαιτεί το διαρκές ντρόπιασμα και τη διαρκή περιθωριοποίηση της ιδέας ότι η γλώσσα δεν υπάρχει σε κοινωνικοπολιτικό κενό αέρος, η γλώσσα έχει δύναμη, η γλώσσα σχηματίζει απόψεις, ενισχύει ασυναίσθητα στερεότυπα, ή και έχει τη δυνατότητα να λυτρώσει, να συμπεριλάβει, να δώσει νέες διαστάσεις και τελικά να λειτουργήσει ως εργαλείο της δικαιοσύνης και της απελευθέρωσης. (Δείτε μια αναλυτική ιστορική αναδρομή και ανάλυση της φράσης από την Guardian κάνοντας κλικ εδώ.)

Το πιο σύνηθες τέχνασμα για την απόρριψη νέων, ριζοσπαστικών ιδεών, είναι η χρήση του χαρακτηρισμού ‘πολιτική ορθότητα’. Μόλις αυτή η κατηγορία σου προσάπτεται, τότε ο λόγος σου μειώνεται και το κοινό παύει να σ’ ακούει και να σ’ εμπιστεύεται. Ο λόγος που η φράση αυτή χαίρει τέτοιας καθολικής αποδοχής στην κουλτούρα είναι γιατί -παρ’ ό,τι η χρήση της σήμερα σχεδιάστηκε από ακροδεξιούς- εκφράζει την προνομιούχα άρνηση να παραδεχτεί κανείς τα προβληματικά του σημεία -και σ’ αυτό δεν πάνε πίσω ούτε οι αριστεροί ή άτομα του ευρύτερου α/α/α χώρου.

Η σειρά αυτή καταδεικνύει το γιατί δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω απ’ αυτό το δεξιό λεκτικό εργαλείο για να προστατεύσουμε το υποτιθέμενο δικαίωμά μας στη μισαλλοδοξία και περιγράφει γλαφυρά και συγκινητικά τους λόγους για τους οποίους ο σεβασμός μέσω της γλώσσας οδηγεί στη συλλογική φροντίδα και την απελευθέρωση.

Ελπίζουμε να το φχαριστηθείτε όσο κι εμείς.

κουήνη

Όλα τα άρθρα είναι Copyright (c) 2016 by Alex Kapitan, http://www.radicalcopyeditor.com

___________________________

Εισαγωγή

Το ζητούμενο είναι η απελευθέρωση, όχι η ‘ορθότητα’: γιατί χρειάζεται να σταματήσουμε να λέμε τη φράση ‘πολιτική ορθότητα’

Γράφημα: Να χρησιμοποιήσω τη φράση 'πολιτική ορθότητα; 1. Εκτιμάς τη δικαιοσύνη; Θες να δημιουργήσεις έναν κόσμο χωρίς καταπίεση; 2. Προσπαθείς να μειώσεις κάποι@ ή να μειώσεις την αίσθηση δικαιοσύνης τ@; 3. Στηρίζεις την απελευθερωτική χρήση της γλώσσας; 4. Θες να υπερασπιστείς το δικαίωμά σου να κάνεις ό,τι θέλεις ασχέτως των επιπτώσεων που έχουν οι πράξεις σου πάνω σε άλλο@ς; 5. Απευθύνεσαι σε κάποιον που ενδιαφέρεται περισσότερο για τη θεωρητική ορθότητα παρά για τις ζωές πραγματικών ανθρώπων; 6. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φράση αλλά να ξέρεις ότι είσαι μεγάλος κόπανος. 7. Αυτή είναι η ιστορικά σωστή χρήση της φράσης αλλά πιθανότατα τα λεγόμενά σου θα παρεξηγηθούν. 8. Μη χρησιμοποιείς τη φράση αυτή -δεν είναι θετικός όρος.

Η φράση ‘πολιτική ορθότητα’ είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται εξίσου από ακροδεξιούς, εκπαιδευτικούς, απλούς ανθρώπους σε μυριάδες περιστάσεις. Πρόκειται για μια φράση εξαιρετικά επιβεβαρυμένη και καθόλου θετική.

Είμαι εδώ μ’ ένα μήνυμα σχετικά με την ‘πολιτική ορθότητα’ που απευθύνεται σε άτομα που, όπως κι εγώ, επιδιώκουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα με τρόπους που αυξάνουν τον σεβασμό αντί να ενισχύουν διακρίσεις. Παραθέτοντας τον μεγάλο Inigo Montoya «Δεν νομίζω ότι σημαίνει αυτό που νομίζεις ότι σημαίνει».

Η Π.Ο. είναι φράση της μόδας εδώ και 25 χρόνια και χρησιμοποιείται κυρίως από συντηρητικούς για να περιγράψουν έναν μυθολογικό αριστερό φασισμό -τη λανθασμένη αντίληψη ότι οι προοδευτικοί / αριστεροί / ριζοσπαστικοί προσπαθούν να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και να ορίσουν αυστηρά τι επιτρέπεται να λέγεται και τι όχι.

Τα άτομα εκείνα που επιθυμούν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα με ευαισθησία και με τρόπο που να περιλαμβάνει ιστορικά περιθωριοποιημένα βιώματα, κατονομάζονται ‘πολιτικώς ορθά’ από τη δεξιά με τέτοια απελπιστική συχνότητα και ένταση, που κάποι@ έχουν καταλήξει ν’ αποδέχονται τον χαρακτηρισμό, κι ακόμη και να αισθάνονται ότι η ‘πολιτική ορθότητα’ είναι ένα υπαρκτό ζήτημα υπέρ του οποίου αξίζει ν’ αγωνίζονται.

Δεν είναι.

Το γιατί θ’ αναλυθεί στις παρακάτω 5 ενότητες:
1. Η ΠΟ είναι μια φράση που σχεδιάστηκε για να είναι μομφή, όχι κάτι θετικό
2. Η ΠΟ εστιάζει στην προσβολή αντί για τη βία
3. Η ΠΟ εστιάζει σε μεμονωμένες λέξεις αντί για τη συλλογική φροντίδα
4. Η ΠΟ εστιάζει στον ατομισμό αντί για τη συστημική καταπίεση
5. Η ‘ορθότητα’ δεν είναι ιερή και η ευαισθησία δεν είναι κακή