Είναι καιρός να επιστρέψουμε την έκφραση στη θέση της

Posted on 22/11/2016 από

0


Κεφάλαιο 5

po_05

Ακολουθώ έναν τρόπο σκέψης που λέει ότι ο σκοπός των κανόνων της γλώσσας είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται ακόμη κι όταν διαφωνούν και όχι για να προωθήσουν έναν ‘σωστό’ τρόπο ομιλίας, γραφής ή σκέψης.

Το ν’ αντιμετωπίζουμε την ‘ορθότητα’ ως κάτι ιερό σημαίνει ότι αξιολογούμε τους κανόνες ως πιο σημαντικούς από τις ζωές. Ότι αξιολογούμε την ομογένεια της γλώσσας περισσότερο από την ευφορία της ποικιλίας. Ότι αξιολογούμε τους κανόνες ως πιο σημαντικούς από τα αισθήματα των ανθρώπων. Δεν υπάρχει τίποτα ιερό ή εγγενώς πολύτιμο στην ‘ορθότητα’. Αυτό που είναι πολύτιμο είναι ο σεβασμός, το νοιάξιμο, η αυτενέργεια, η ενδυνάμωση, η απελευθέρωση.

Οπότε μην αναρωτιέσαι «είμαι πολιτικά ορθ@;», αλλά αναρωτήσου «Σέβομαι και νοιάζομαι για όλο το εύρος του ανθρώπινου βιώματος;

Ακόμη, δεν είναι ούτε ντροπή ούτε λάθος να είναι κανείς ευαίσθητος. Πραγματικά κοπιάζω για έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι απέναντι στις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων ανθρώπων αντί για αναίσθητοι κι απορριπτικοί. Εργάζομαι για έναν κόσμο όπου το να είσαι ευαίσθητ@ υποδηλώνει δύναμη κι όχι αδυναμία, έναν κόσμο όπου η ‘ευαισθησία’ δεν είναι λέξη που σημαίνει ‘ευθιξία’, όπου αυτό δεν χρησιμοποιείται αρνητικά σε βάρος γυναικών, παιδιών, ατόμων με αναπηρία ή άλλων περιθωριοποιημένων πληθυσμών.

Την επόμενη φορά που θ’ ακούσεις κάποι@ να χρησιμοποιεί την έκφραση ‘πολιτική ορθότητα’ βοήθησέ τ@ να καταλάβει ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια προσβολή που απευθύνεται σε άτομα που κοπιάζουν για την ισότητα και τη συμπόνια στις ανθρώπινες σχέσεις, πως είναι μια έκφραση η χρήση της οποίας θα έπρεπε να εξαλειφθεί.

Επέστρεψε σε κάποιο άλλο κεφάλαιο της σειράς:
0. Πρόλογος & Εισαγωγή
1. Η ΠΟ είναι μια φράση που σχεδιάστηκε για να είναι μομφή, όχι κάτι θετικό
2. Η ΠΟ εστιάζει στην προσβολή αντί για τη βία
3. Η ΠΟ εστιάζει σε μεμονωμένες λέξεις αντί για τη συλλογική φροντίδα
4. Η ΠΟ εστιάζει στον ατομισμό αντί για τη συστημική καταπίεση

Copyright (c) 2016 by Alex Kapitan, http://www.radicalcopyeditor.com