Δεν γίνεται να γίνεις ‘υπερβολικά ευαίσθητ@’ σε σχέση με τη βία, το τραύμα και την καταπίεση

Posted on 22/11/2016 από

2


Κεφάλαιο 4

po_04

Ένα από τα συνηθέστερα επιχειρήματα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την έκφραση ‘πολιτική ορθότητα’ είναι ότι τα άτομα που λένε πως τραυματίζονται από κάποιες χρήσεις της γλώσσας είναι «υπερβολικά ευαίσθητα».

Θυμάσαι το παράδειγμα με τη φίλη που μόλις έχασε τη σύντροφό της; Θα κατηγορούσες τη φίλη σου ότι είναι «υπερβολικά ευαίσθητη» αν ταραζόταν με τις αναφορές στις καρυδόπιτες ή από τις ρομαντικές ταινίες ή από διάφορα άλλα πράγματα που της θύμιζαν την απώλειά της; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έμπαιναν σ’ αυτήν τη σκέψη γιατί ο πόνος της απώλειας είναι αποδεκτός μέσα στην κουλτούρα μας και αντιμετωπίζεται ως πραγματικός και κατανοητός.

Αν όμως ο λόγος που αισθάνεται πόνο ένα άτομο δεν ακολουθεί τις κυριαρχικές κοινωνικές νόρμες, τότε έρχεται το επιχείρημα της ‘υπερβολικής’ ευαισθησίας. Ο θάνατος είναι μια παγκόσμια εμπειρία, ενώ πράγματα όπως ο σεξισμός, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις βάσει αναπηρίας, η ταξική θέση και άλλες μορφές καταπίεσης δεν επηρεάζουν αρνητικά με τον ίδιο τρόπο όλους τους ανθρώπους. Αντιθέτως, οι δυναμικές εξουσίας που δημιουργεί η κυριαρχία σημαίνουν πως κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν ενώ άλλοι ωφελούνται. Αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί τη ασυναίσθητη τάση να αρνούμαστε τον πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι που υποφέρουν από κάποιες πτυχές της κυριαρχίας.

Για παράδειγμα, εγώ έχω μπλε μάτια. Αν κάποιος κορόιδευε τους γαλανομάτηδες μπροστά μου, κατά πάσα πιθανότητα θα σκεφτόμουν πως είναι αγενής αλλά τα λόγια του δεν θα με επηρέαζαν. Κι αυτό γιατί δεν έχω υποστεί κάποια διάκριση ή περιθωριοποίηση βάσει του χρώματος των ματιών μου -αντιθέτως, στην κουλτούρα που ζω τα μπλε μάτια θεωρούνται όμορφα. Οι γαλανομάτηδες αντιμετωπίζονται φυσικά ακόμη και ως ιδιαίτερα όμορφοι και εκπροσωπούνται με θετικούς τρόπους σε πολλά πλαίσια.

Ως τρανς άντρας όμως, επηρεάζομαι εξαιρετικά αρνητικά αν κάποιος μειώσει τα τρανς άτομα ή κάνει κάτι αναίσθητο -όπως π.χ. το να χρησιμοποιήσει το όνομα με το οποίο με αποκαλούσαν όταν ήμουν παιδί. Αισθάνομαι την καρδιά μου να χτυπάει πιο γρήγορα, το πρόσωπό μου κοκκινίζει και η ανάσα μου γίνεται γρήγορη και κοφτή. Όσο και να θέλω να το σταματήσω, μερικές φορές πιάνω τον εαυτό μου να ξαναζεί αυτήν την εμπειρία για ώρες, μέρες ή και βδομάδες μετά το γεγονός και κάθε φορά βιώνω τα ίδια συμπτώματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει η έννοια του μεμονωμένου γεγονότος σ’ ό,τι αφορά στο φύλο μου. Κάθε αναίσθητη επίθεση τραβάει μια κλωστή που είναι συνδεδεμένη σε μια τεράστια κουβέρτα που καλύπτει όλη μου τη ζωή -μια κουβέρτα πλεγμένη από κάθε θεσμό και εξουσία στον κόσμο μου, μια κουβέρτα που είναι σχεδιασμένη για να καταπονεί το πνεύμα μου και να προσπαθεί να με πείσει ότι το βίωμά μου του κόσμου είναι λάθος. Όση περισσότερη καταπίεση έχει υποστεί ένα άτομο, τόσο μικρότερη αντοχή θα έχει απέναντι σε κακοποιητική γλώσσα, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθουν μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός και η γλώσσα έχει περισσότερες και πιο έντονες αρνητικές επιπτώσεις.

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της ατομικής εμπειρίας που χρωματίζει τη σχέση μας με τη γλώσσα και της συστημικής εμπειρίας της καταπίεσης απ’ αυτήν. Είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ ένα παιδί που το εκφοβίζουν μια δυό φορές στο σχολείο χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο και ένα παιδί που το εκφοβίζουν και το κακοποιούν καθημερινά γιατί είναι χοντρό, ή μετανάστ@ ή μαύρ@.

Αν δεν έχεις ποτέ υπάρξει αυτό το παιδί που υφίσταται κακοποίηση καθημερινά γιατί κάποιο κομμάτι της ύπαρξής σου είναι περιθωριοποιημένο βάσει της κυρίαρχης κουλτούρας, πιθανώς να μην μπορείς να φανταστείς τις θεμελειώδεις επιπτώσεις της γλώσσας πάνω σ’ ένα άτομο που έχει βιώματα καταπίεσης.

Είναι εντάξει να μην καταλαβαίνεις. Αλλά δεν είναι εντάξει να ισχυρίζεσαι πως επειδή μια λέξη δεν πληγώνει εσένα, δεν θα έπρεπε να πληγώνει κανέναν.

Η έκφραση ‘πολιτική ορθότητα’ υποδηλώνει μια αντίληψη ότι κάθε επαφή με τη γλώσσα είναι ένα ατομικό, αποκομμένο γεγονός και κάθε περίπτωση στην οποίαν κάποιος λέει κάτι καταπιεστικό είναι σαν να κοροϊδεύει έναν γαλανομάτη για το χρώμα των ματιών του. Αυτός ο τρόπος σκέψης οδηγεί στην απάντηση «και τι έγινε μωρέ;». Αλλά η καταπίεση δεν βασίζεται σε ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι μπλεγμένη μέσα στο ίδιο το ύφασμα της καθημερινής ζωής και η γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καταπίεσης αυτής.

Οπότε ας ξεφορτωθούμε επιτέλους την έκφραση ‘πολιτική ορθότητα’.

Συνεχίστε στο τελευταίο κεφάλαια:
5. Η ‘ορθότητα’ δεν είναι ιερή και η ευαισθησία δεν είναι κακή

ή επιστρέψτε στην Εισαγωγή ή τα κεφάλαια ένα / δύο / τρία

Copyright (c) 2016 by Alex Kapitan, http://www.radicalcopyeditor.com