Εδώ στα Καμένα Σουτιέν έχουμε μέχρι στιγμής λάβει εξαιρετικά σχόλια, ενδιαφέρουσες προτάσεις, σημαντικές ερωτήσεις, αστεία email και συμπαθητικές παρατηρήσεις.
Ανάμεσα σ’ αυτά, εμφανίζονται ξανά και ξανά και ξανά κάποια σχόλια / επιχειρήματα / ερωτήσεις, που όσο και να τ’ απαντάμε φαίνεται να επιμένουν και να τα βλέπουμε σε διάφορα μέρη. Ας κάνω εδώ λοιπόν μια σούμα μπας και ξεμπερδέψουμε:
Ο πραγματικός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. / Αυτά που λέτε είναι δευτερεύοντα γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα μέσα στον καπιταλισμό.
Δεν διαφωνούμε ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα θεμελιωδώς πατριαρχικό και καταπιεστικό. Κι εμείς ως διαθεματικές φεμινίστριες είμαστε της γνώμης ότι δεν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε μόνο ένα τμήμα του προβλήματος, αλλά όλες του τις καταπιεστικές εκδοχές.
Όμως η απαίτησή σου να μην ασχολούμαστε με τα φεμινιστικά ζητήματα είναι όχι μόνο παράλογη, αλλά και καταπιεστική. Οι γυναίκες βαρέθηκαν ν’ ακούν «συντρόφισσα, στη νέα αταξική κοινωνία δεν θα υπάρχει έμφυλη καταπίεση» κι αποφάσισαν να προσπαθήσουν να την παλέψουν μέχρι να ‘ρθει κείνη η ρημάδα η ώρα. Αν αυτός ο αγώνας δεν σ’ ενδιαφέρει ή τον βρίσκεις περιττό, νο γουόριζ. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να συμμετάσχεις.
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους παράλληλους αγώνες και είμαστε διαθέσιμες σε κάποιο άλλο σάιτ πιο γενικό, να μιλήσουμε και για πιο γενικά ζητήματα. Όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έμφυλη καταπίεση είναι άμεσα, καθημερινά και έντονα και χρειάζονται αλλαγή και λύσεις ΤΩΡΑ. Όχι μετά. Όχι όταν κρίνεις εσύ ότι έχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε. Τώρα.
Η δε υπόνοια ότι υπάρχει κάποιος πεπερασμένος όγκος μαχητικότητας και εμείς τον ξοδεύουμε στα φεμινιστικά ενώ εσύ θέλεις να τον ξοδέψουμε σε κάτι άλλο, είναι το λιγότερο αστεία. Ένας άνθρωπος μπορεί ν’ ασχολείται και να τον απασχολούν πολλά ζητήματα μαζί.
Γιατί απλώς δεν το αγνοείς; Με το να τα σχολιάζεις δίνεις περισσότερη σημασία σ’ αυτούς που τα λένε.
Η σιωπή είναι συνενοχή. Όλα όσα λέμε και γράφουμε και αναπαράγουμε δεν συμβαίνουν μέσα σε κενό αέρος. Όλα έχουν τη θέση τους και τη βαρύτητά τους στην κουλτούρα και την κοινωνία μας. Και η κριτική αυτών των πραγμάτων είναι σημαντική και χρήσιμη.
Επίσης, το ότι εσύ μπορείς ν’ αγνοήσεις κάτι δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να το αγνοήσω κι εγώ. Άλλωστε κάτι μπορεί εμένα να με επηρεάζει πιο άμεσα και να μην μπορώ ή και να μη θέλω να το αφήσω να περάσει. Αυτή η ιδέα του και καλά υπεράνω βρωμάει προνόμιο. Λες κι αν το αγνοήσω θα σταματήσει.
Γιατί παραπονιέσαι; Εδώ είναι καλά. Οι γυναίκες στον Τρίτο κόσμο έχουν τα πραγματικά προβλήματα.
Οκ, πρώτον, θύμησέ μου αν σπάσεις το χέρι σου κι έρθω και στο πατάω και τσιρίζεις να σου πω «γιατί κάνεις έτσι; Άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο!».
Δεύτερον, όλοι οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αξίζουν ανθρωπιά, αξιοπρέπεια, σεβασμό, ισότητα, προστασία και ούτω καθ’ εξής. Οι αγώνες δεν σταματούν ξαφνικά επειδή εσύ αποφάσισες «οκ παιδιά, καλά είστε τώρα». Σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου τα κινήματα αγωνίζονται για διαφορετικά πράγματα και καλά κάνουν.
(Επίσης βρίσκω πολύ μειωτικό τον φετιχισμό που έχουμε στη Δύση με τους μυθικούς ξένους, αλλόκοτους, υποανάπτυκτους Άλλους. Σ’ όλα τα μέρη του κόσμου γίνονται αγώνες και σ’ αυτούς πρωτοστατούν γυναίκες και άντρες από τον κάθε τόπο χωρίς να χρειάζονται το πατρονάρισμά μας ως λευκοί δυτικοί. Καλύτερα να σκάμε και ν’ ακούμε τι λένε χωρίς να υποθέτουμε ότι μας χρειάζονται.)
Ναι αλλά και οι άντρες… (καταπιέζονται, πονάνε, κ.λπ.)!
Αυτό είναι κάτι που αν δεν ειπωθεί μια φορά ανά θρεντ κοιτάμε να δούμε αν έχει γκρεμιστεί κανένας φούρνος.
Το είπαμε και το ξαναείπαμε και το ματαξαναείπαμε. Η πατριαρχία βλάπτει και τους άντρες. Ο φεμινισμός ως κίνημα αγωνίζεται ενάντια της πατριαρχίας. Είναι σημαντικό για εμάς να καταλάβουν οι άντρες πώς πληγώνονται και πώς υποφέρουν ως αποτέλεσμα της πατριαρχικής κουλτούρας / κοινωνίας / εξουσίας. Θέλουμε γυναίκες και άντρες να μην υποφέρουν απ’ αυτήν. Θέλουμε και τους άντρες στο πλευρό μας ως μέρος του αγώνα κατά της πατριαρχίας ο οποίος είναι προς όφελος όλων.
Είναι σημαντικό να κουβεντιάζουμε για και ν’ αναλύουμε τους τρόπους που βλάπτει η πατριαρχία τους άντρες. Αλλά! Όταν γίνεται μια κουβέντα για τις γυναίκες, δεν είναι δυνατόν κάθε τρίτο σχόλιο να είναι «ΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ…«. Πρώτον γιατί οι γυναίκες είναι συστημικά περιθωριοποιημένες και σε χειρότερη θέση από τους άντρες. Οι φωνές τους είναι μονίμως μειωμένες και απαξιωμένες και χρειάζεται να υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζονται τα (και ‘για τα’) ζητήματα που τις απασχολούν ελεύθερα και χωρίς διαρκείς διακοπές.
Δεύτερον, πολλές φορές, αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιείται για να μειώσει τη σημασία και τη βαρύτητα των γυναικείων ζητημάτων. Μην το κάνεις αυτό. Δεν βοηθάει κανέναν.
Χα! Δεν το εννούσα. Έκανα τον δικηγόρο του διαβόλου! Στην πραγματικότητα συμφωνώ μαζί σου!
Αυτό είναι ό,τι πιο ποταπό.
Όταν κουβεντιάζουμε για σοβαρά θέματα που (συνήθως) άπτονται των βιωμάτων και της καθημερινότητάς μας το λιγότερο που περιμένουμε από τους συνομιλητές μας είναι η ειλικρίνεια. Εγώ ξεκινάω ας πούμε να κουβεντιάζω μαζί σου με το δεδομένο ότι και οι δύο προσπαθούμε να καταλάβουμε τον άλλον κι έτσι να κερδίσουμε και οι δύο μέσα από την ευρύτερη κατανόηση και την αύξηση της ενσυναίσθησής μας.
Δεν θέλω να σε πείσω. Δεν περιμένω να κερδίσω κάτι. Δεν παίζουμε κάποιο παιχνίδι με πόντους. Δεν διαγωνιζόμαστε στο debate club του πανεπιστημίου σου.
Να είσαι σίγουρος ότι, ειδικά για τα φεμινιστικά θέματα, πάντα θα υπάρχει κάποιος στην κουβέντα με την αντίθετη γνώμη. Δεν χρειάζεται να μιλάς υποκρινόμενος για να «πάρει δύναμη και η άλλη πλευρά της κουβέντας».
Όταν λοιπόν παίζεις αυτό το παιχνίδι όπου υποκρίνεσαι, λες ψέματα και με αφήνεις να πιστεύω ότι συζητάμε ειλικρινά ενώ στην πραγματικότητα με κοροϊδεύεις, σε θεωρώ in bad faith σχολιαστή και δεν θα σε ξαναπάρω στα σοβαρά γιατί προφανώς δεν σέβεσαι τον χρόνο μου ούτε κι εμένα.
Επίσης, αυτό το θέμα που ονομάζεις ‘debate’ και σου φαίνεται ενδιαφέρον παιχνίδι εγώ το λέω ‘ζωή’ και το βιώνω κάθε μέρα. Τις θεωρητικές σου παπαρίτσες λοιπόν αλλού.
Με καταπιέζεις / Αντίστροφος σεξισμός / Φασισμός / Ελευθερία λόγου / Πολιτική ορθότητα
Αυτά παραείναι συχνά και τα έχουμε απαντήσει και αλλού:
– Ο φεμινισμός είναι σεξισμός εναντίον των αντρών!
– Αυτά που λέτε είναι υπερβολική πολιτική ορθότητα! / Καταπιέζετε την ελεύθερη έκφραση του λόγου μου!
– Σταμάτα να γκρινιάζεις για την ‘πολιτική ορθότητα’.
Με λίγα λόγια: όχι, όχι, όχι, όχι και όχι.
Είσαι υπερβολική. / Είστε υπερβολικές.
Το κερασάκι σε κάθε σκατένια τούρτα.
Δεν υπάρχει τρόπος να σου απαντήσω σ’ αυτό γιατί είναι τόσο (στην χειρότερη) ηλίθιο (στην καλύτερη) αφελές. Όταν μιλάω για ένα θέμα που μ’ επηρεάζει μη σπεύδεις να μου πεις πώς θα έπρεπε να αισθάνομαι.
Αυτά για πρώτη σούμα.
Βρες κι άλλες απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις στη λίστα των FAQ μας.
Neko-kun
11/04/2013
‘Δεν διαφωνούμε ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα θεμελιωδώς πατριαρχικό και καταπιεστικό. Κι εμείς ως διαθεματικές φεμινίστριες είμαστε της γνώμης ότι δεν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε μόνο ένα τμήμα του προβλήματος, αλλά όλες του τις καταπιεστικές εκδοχές.’
Αυτό ισχύει για όλες τις αρθρογράφους της σελίδας;
Πλάτωνας
messed up
11/04/2013
Λάικ ρε, λάικ!
50ft queenie
11/04/2013
Neko-kun, απ’ όσο ξέρω όλες είναι διαθεματικές. Εάν κάνω λάθος ας με διορθώσουν.
messed up, <3
suzie
11/04/2013
Επιβεβαιώνω ότι ισχύει και για μένα.
Neko-kun
11/04/2013
Διαθεματική σημαίνει κατ’ ανάγκη και αντι-καπιταλίστρια;
La Inquieta
11/04/2013
Neko-kun, εννοείται. Να το κάνω και πιο λιανά, speaking for myself: αν έχεις κάποια πληροφορία ότι θα γίνει αύριο η επανάσταση, υπολόγισε με. Πιστεύω σε έναν κόσμο όπου κανένας άνθρωπος δε θα εκμεταλλεύεται κανέναν άνθρωπο, λίγη σημασία έχει αν θα το ονομάσεις σοσιαλισμό, ή Ντίσνεϋλαντ ή Χαμένη Ατλαντίδα. Μέχρι τότε όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να παλεύουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση καταπιεσμένων ομάδων. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου και φεμινίστρια και αντικαπιταλίστρια και αντιφασίστρια. Εσύ είσαι ok σε όλα αυτά τα επίπεδα;
Α, για όσες από εμάς δεν ψήνονται να απαντήσουν στην ερώτηση σου, έχε υπόψη σου ότι δεν είμαστε υποχρεωμένες να δίνουμε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.
La Inquieta
11/04/2013
(Neko- kun: το εννοείται πήγαινε στην πρώτη ερώτηση σου). Κοίτα, «διαθεματική» δεν είναι όρος που ταιριάζει ακριβώς σε άνθρωπο. Διαθεματική προσέγγιση σημαίνει ότι κάποια ζητήματα αλληλοδιαπλέκονται και χρήζουν ανάλυσης σε πολλαπλά επίπεδα. Παράδειγμα, κάποια που είναι γυναίκα, μετανάστρια και λεσβία, υφίσταται καταπίεση τριών ειδών, που αντιστιχούνσε αυτές τις τρεις συνπάρχουσε ταυτότητες. Από εκεί και πέρα, η όλη συζήτηση για τη διαθεματικότητα ξεκίνησε ως εξής: υπήρχαν γυναίκες μέσα στο φεμινιστικό κίνημα, κυρίως στη Βόρεια Αμερική που δε θεωρούσαν ότι τις καλύπτει απόλυτα ο φεμινισμός έτσι όπως εκφραζόταν από τις λευκές γυναίκες μεσοαστικής τάξης, οι οποίες συχνά διατύπωναν ακόμη και ρατσισικές απόψεις για τις μαύρες ή τις λατινοαμερικάνες γυναίκες. Οπότε, το σύνθημα MY FEMINISM WILL BE INTERSECTIONAL OR IT WILL BE BULLSHIT, σημαίνει ακριβώς αυτό: είναι υποκριτικό να δηλώνει κάποιος ή καποια φεμινίστρια, να εναντιώνεται δηλαδή σε μια μορφή καταπίεσης, τη στιγμή που υποστηρίζει μια άλλη.
Επομένως, αν μου επιτρέψεις να επαναδιατυπώσω την ερώτηση σου ως: «φεμινίστρια σημαίνει και αντικαπιταλιστρια;», εγώ απαντάω, σε ο,τι αφορά ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ναι. Γιατί ακόμα κι αν υπάρξει πρόοδος μέσα στον καπιταλισμό ως προς την ισότητα των φύλων, δεν παύουν να υπάρχουν άλλες ανισότητες, ταξικές, φυλετικές, κλπ., ενάντια στις οποίες θα εξακολουθώ να εξεγείρομαι.
Ελπίζω να σε κάλυψα…
Neko-kun
11/04/2013
@La Inquieta, με κάλυψες ως προς την σημασία του όρου αυτού. Όσο για το τι θεωρώ τον εαυτό μου, σε αυτό το επίπεδο είμαι στην αντίθετη πλευρά από αυτή που εκφράζουν οι συντάκτριες μέσα από το άρθρο.
Προφανώς δεν οφείλει καμία τους να μου δώσει καμία απολογία, δεν ζήτησα κάτι τέτοιο άλλωστε. Απλά η αλήθεια είναι πως έλπιζα να υπάρχει έστω ένα άτομο με διαφορετική στάση.
Ευχαριστώ για τον χρόνο και τις απαντήσεις σας.
50ft queenie
12/04/2013
Neko-kun, προτείνω να διαβάσεις και το σχετικό μας λήμμα Τι είναι η διαθεματικότητα. Ίσως ξεκαθαρίσει απορίες σου.
Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς ως «αντίθετη». Η διαθεματικότητα ως έννοια είναι η αναγνώριση ότι οι άνθρωποι δεν βιώνουν μονοδιάστατα την καταπίεση και την ανισότητα και πως υπάρχουν σημεία όπου αυτές οι καταπιέσεις τέμνονται. Για να συνεχίσω το παράδειγμα της Inquieta, μια φτωχή μετανάστρια τρανς γυναίκα, βιώνει καταπίεση και βία σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι μόνο ως γυναίκα, αλλά ως φτωχή μέσα σ’ ένα σύστημα που ευνοεί τους εύπορους, ως τρανς σε μια κοινωνία που ευνοεί τους cis, μετανάστρια σε ένα πολιτικό κλίμα ενάντιό της.
Η διαθεματικότητα λοιπόν δεν είναι κάτι με το οποίο συμφωνούμε ή όχι. Είναι μια απόλυτη πραγματικότητα την οποία είτε αποφασίζουμε να εντάξουμε μέσα στην οπτική μας είτε όχι. Κατά τη γνώμη μου δεν σημαίνει «αντι-καπιταλίστρια». Είναι πολύ ευρεία η έννοια. Αλλά, μεταξύ μας, συνήθως οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν την πολλαπλή βία αυτή, τείνουν να έχουν αντικαπιταλιστικές ιδέες.
Το κείμενο το έγραψα εγώ. Δεν το γράψαμε πολλές μαζί. Στα Καμένα Σουτιέν δεν υπάρχει «γραμμή» ιδεών που πρέπει ν’ ακολουθείται. Τυχαίνει μεταξύ μας οι 6 μας, να συμφωνούμε σε περισσότερα απ’ ό,τι διαφωνούμε, αλλά έτσι είναι οι γνωριμίες.
Υπάρχει κάποιος λόγος που θέλεις να μάθεις αναλυτικά τι πιστεύει η κάθε μία μας για ένα θέμα που έγραψα εγώ;
Neko-kun
12/04/2013
Καταρχάς, ευχαριστώ για το σύνδεσμο και την εξήγηση.
«Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς ως ‘αντίθετη’.»
Εννοώ πως είμαι υπέρ του καπιταλισμού ή αν θέλεις υπέρ συγκεκριμένων μοντέλων του.
«Υπάρχει κάποιος λόγος που θέλεις να μάθεις αναλυτικά τι πιστεύει η κάθε μία μας για ένα θέμα που έγραψα εγώ;»
Όχι κάποιος συγκεκριμένος λόγος, ήταν μια απορία που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας το κείμενο και είχα περιέργεια για το κατά πόσο ισχύει για το blog, αλλά και για το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα.
περαστικος
18/04/2013
θα ηθελα να συμπληρωσω σχετικα με το Γιατί παραπονιέσαι; Εδώ είναι καλά. Οι γυναίκες στον Τρίτο κόσμο έχουν τα πραγματικά προβλήματα. ,οτι τον σεξισμο (οπως τον ρατσισμο ,φασισμο η καπιταλισμο) τον πολεμας στον τοπο και το χωρο που ζεις και δραστηροποιεισαι και αρα εκει που εχεις λογο να βγαλεις.Επισης οσο αφορα την πατριαρχια ,οπου εμεις την αντιλαμβανομαστε ως την εμφυλη καταπιεση που εχει αναπτυχθει στη Δυτικη κοινωνια ,δεν μπορουμε να τη κανουμε copy paste και να ασκουμε κριτικη με ιδιους ορους σε κουλτουρες γιατι παλι θα εχουμε το προνομιο του δυτικου λευκου αρενος στο λογο μας και θα ειναι εκτος απο ετεροτοπια και καινη νοηματος κατ’εμε.Οσο για τους επαναστατες που θα λυσουν αυτοματα τις των μορφων εξουσιας μετα την επανασταση ,απλα δε θα τις λυσουνε οποτε ας τηρουν τουλαχιστον μια ξεκαθαρη θεση απεναντι σε αυτες..Σορυ για τα πολλα λογια , καλη συνεχεια και ελπιζω καλη ανταμωση περα απο τα λαπτοπ στο ριαλ λαιφ.
Mujeres Libres
50ft queenie
18/04/2013
Συμφωνώ πολύ. Είναι καλό 1. να έχουμε πάντα συναίσθηση του προνομίου μας και 2. να μην αυτολογοκρινόμαστε επειδή κάποιος κάπου είναι σε χειρότερη κατάσταση. Ευχαριστούμε και για την υποστήριξη. Ελπίζουμε κι εμείς να τα πούμε και IRL σύντομα!
A.Son
07/12/2013
βασικά, θέλω απλά να σας πω ότι οι διαθεματικές, αντιεξουσιαστικές, αντικαπιταλιστικές, διαθεματικές με έχουν βοηθήσει απίστευτα στην εξέλιξή μου ως άνθρωπο, στο να προσπαθώ να μην καταπιέζω τους άλλου ούτε τον εαυτό μου, στο να αντιλαμβάνομαι και να μάχομαι την καταπίεση των άλλων σε όλα τα επίπεδα και χαίρομαι που υπάρχε ένα σάιτ όπως αυτό που μπορεί να τις εκφράζει με τόσο απλό και ουσιαστικό τρόπο. Απλά ήθελα να πω ευχαριστώ. keep going!!!!!!!
50ft queenie
08/12/2013
Ευχαριστούμε πάρα πολύ! ^__^
Xos Vag
17/05/2016
Ένας είναι ο εχθρός, ο ναρκισσισμός, κινητήριος δύναμη του καπιταλιστικού συστήματος, είτε χριστιανοναρκισισμός, είτε εθνοναρκισισμός, είτε αναρχοναρκισισμός, είτε τρεντοναρκισισμος, είτε χιποναρκισισμός είναι το κακό σπυρί που πρέπει να σπάσει, πρώτα μέσα μας μετά στην οικογένεια μας και τέλος στην κοινωνία ολόκληρη.