Πάλι τα ίδια θα λέμε ρε μεγάλε;

Posted on 11/04/2013 από

15


Εδώ στα Καμένα Σουτιέν έχουμε μέχρι στιγμής λάβει εξαιρετικά σχόλια, ενδιαφέρουσες προτάσεις, σημαντικές ερωτήσεις, αστεία email και συμπαθητικές παρατηρήσεις.

Ανάμεσα σ’ αυτά, εμφανίζονται ξανά και ξανά και ξανά κάποια σχόλια / επιχειρήματα / ερωτήσεις, που όσο και να τ’ απαντάμε φαίνεται να επιμένουν και να τα βλέπουμε σε διάφορα μέρη. Ας κάνω εδώ λοιπόν μια σούμα μπας και ξεμπερδέψουμε:

Ο πραγματικός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. / Αυτά που λέτε είναι δευτερεύοντα γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα μέσα στον καπιταλισμό.

Δεν διαφωνούμε ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα θεμελιωδώς πατριαρχικό και καταπιεστικό. Κι εμείς ως διαθεματικές φεμινίστριες είμαστε της γνώμης ότι δεν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε μόνο ένα τμήμα του προβλήματος, αλλά όλες του τις καταπιεστικές εκδοχές.

singleissue

Όμως η απαίτησή σου να μην ασχολούμαστε με τα φεμινιστικά ζητήματα είναι όχι μόνο παράλογη, αλλά και καταπιεστική. Οι γυναίκες βαρέθηκαν ν’ ακούν «συντρόφισσα, στη νέα αταξική κοινωνία δεν θα υπάρχει έμφυλη καταπίεση» κι αποφάσισαν να προσπαθήσουν να την παλέψουν μέχρι να ‘ρθει κείνη η ρημάδα η ώρα. Αν αυτός ο αγώνας δεν σ’ ενδιαφέρει ή τον βρίσκεις περιττό, νο γουόριζ. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να συμμετάσχεις.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους παράλληλους αγώνες και είμαστε διαθέσιμες σε κάποιο άλλο σάιτ πιο γενικό, να μιλήσουμε και για πιο γενικά ζητήματα. Όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έμφυλη καταπίεση είναι άμεσα, καθημερινά και έντονα και χρειάζονται αλλαγή και λύσεις ΤΩΡΑ. Όχι μετά. Όχι όταν κρίνεις εσύ ότι έχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε. Τώρα.

Η δε υπόνοια ότι υπάρχει κάποιος πεπερασμένος όγκος μαχητικότητας και εμείς τον ξοδεύουμε στα φεμινιστικά ενώ εσύ θέλεις να τον ξοδέψουμε σε κάτι άλλο, είναι το λιγότερο αστεία. Ένας άνθρωπος μπορεί ν’ ασχολείται και να τον απασχολούν πολλά ζητήματα μαζί.

Γιατί απλώς δεν το αγνοείς; Με το να τα σχολιάζεις δίνεις περισσότερη σημασία σ’ αυτούς που τα λένε.

Η σιωπή είναι συνενοχή. Όλα όσα λέμε και γράφουμε και αναπαράγουμε δεν συμβαίνουν μέσα σε κενό αέρος. Όλα έχουν τη θέση τους και τη βαρύτητά τους στην κουλτούρα και την κοινωνία μας. Και η κριτική αυτών των πραγμάτων είναι σημαντική και χρήσιμη.

Επίσης, το ότι εσύ μπορείς ν’ αγνοήσεις κάτι δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να το αγνοήσω κι εγώ. Άλλωστε κάτι μπορεί εμένα να με επηρεάζει πιο άμεσα και να μην μπορώ ή και να μη θέλω να το αφήσω να περάσει. Αυτή η ιδέα του και καλά υπεράνω βρωμάει προνόμιο. Λες κι αν το αγνοήσω θα σταματήσει.

Γιατί παραπονιέσαι; Εδώ είναι καλά. Οι γυναίκες στον Τρίτο κόσμο έχουν τα πραγματικά προβλήματα.

Οκ, πρώτον, θύμησέ μου αν σπάσεις το χέρι σου κι έρθω και στο πατάω και τσιρίζεις να σου πω «γιατί κάνεις έτσι; Άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο!».

Δεύτερον, όλοι οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αξίζουν ανθρωπιά, αξιοπρέπεια, σεβασμό, ισότητα, προστασία και ούτω καθ’ εξής. Οι αγώνες δεν σταματούν ξαφνικά επειδή εσύ αποφάσισες «οκ παιδιά, καλά είστε τώρα». Σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου τα κινήματα αγωνίζονται για διαφορετικά πράγματα και καλά κάνουν.

(Επίσης βρίσκω πολύ μειωτικό τον φετιχισμό που έχουμε στη Δύση με τους μυθικούς ξένους, αλλόκοτους, υποανάπτυκτους Άλλους. Σ’ όλα τα μέρη του κόσμου γίνονται αγώνες και σ’ αυτούς πρωτοστατούν γυναίκες και άντρες από τον κάθε τόπο χωρίς να χρειάζονται το πατρονάρισμά μας ως λευκοί δυτικοί. Καλύτερα να σκάμε και ν’ ακούμε τι λένε χωρίς να υποθέτουμε ότι μας χρειάζονται.)

Ναι αλλά και οι άντρες… (καταπιέζονται, πονάνε, κ.λπ.)!

Αυτό είναι κάτι που αν δεν ειπωθεί μια φορά ανά θρεντ κοιτάμε να δούμε αν έχει γκρεμιστεί κανένας φούρνος.

Το είπαμε και το ξαναείπαμε και το ματαξαναείπαμε. Η πατριαρχία βλάπτει και τους άντρες. Ο φεμινισμός ως κίνημα αγωνίζεται ενάντια της πατριαρχίας. Είναι σημαντικό για εμάς να καταλάβουν οι άντρες πώς πληγώνονται και πώς υποφέρουν ως αποτέλεσμα της πατριαρχικής κουλτούρας / κοινωνίας / εξουσίας. Θέλουμε γυναίκες και άντρες να μην υποφέρουν απ’ αυτήν. Θέλουμε και τους άντρες στο πλευρό μας ως μέρος του αγώνα κατά της πατριαρχίας ο οποίος είναι προς όφελος όλων.

Είναι σημαντικό να κουβεντιάζουμε για και ν’ αναλύουμε τους τρόπους που βλάπτει η πατριαρχία τους άντρες. Αλλά! Όταν γίνεται μια κουβέντα για τις γυναίκες, δεν είναι δυνατόν κάθε τρίτο σχόλιο να είναι «ΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ…«. Πρώτον γιατί οι γυναίκες είναι συστημικά περιθωριοποιημένες και σε χειρότερη θέση από τους άντρες. Οι φωνές τους είναι μονίμως μειωμένες και απαξιωμένες και χρειάζεται να υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζονται τα (και ‘για τα’) ζητήματα που τις απασχολούν ελεύθερα και χωρίς διαρκείς διακοπές.

Δεύτερον, πολλές φορές, αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιείται για να μειώσει τη σημασία και τη βαρύτητα των γυναικείων ζητημάτων. Μην το κάνεις αυτό. Δεν βοηθάει κανέναν.

derailment bingo

Χα! Δεν το εννούσα. Έκανα τον δικηγόρο του διαβόλου! Στην πραγματικότητα συμφωνώ μαζί σου!

Αυτό είναι ό,τι πιο ποταπό.

Όταν κουβεντιάζουμε για σοβαρά θέματα που (συνήθως) άπτονται των βιωμάτων και της καθημερινότητάς μας το λιγότερο που περιμένουμε από τους συνομιλητές μας είναι η ειλικρίνεια. Εγώ ξεκινάω ας πούμε να κουβεντιάζω μαζί σου με το δεδομένο ότι και οι δύο προσπαθούμε να καταλάβουμε τον άλλον κι έτσι να κερδίσουμε και οι δύο μέσα από την ευρύτερη κατανόηση και την αύξηση της ενσυναίσθησής μας.

Δεν θέλω να σε πείσω. Δεν περιμένω να κερδίσω κάτι. Δεν παίζουμε κάποιο παιχνίδι με πόντους. Δεν διαγωνιζόμαστε στο debate club του πανεπιστημίου σου.

Να είσαι σίγουρος ότι, ειδικά για τα φεμινιστικά θέματα, πάντα θα υπάρχει κάποιος στην κουβέντα με την αντίθετη γνώμη. Δεν χρειάζεται να μιλάς υποκρινόμενος για να «πάρει δύναμη και η άλλη πλευρά της κουβέντας».

Όταν λοιπόν παίζεις αυτό το παιχνίδι όπου υποκρίνεσαι, λες ψέματα και με αφήνεις να πιστεύω ότι συζητάμε ειλικρινά ενώ στην πραγματικότητα με κοροϊδεύεις, σε θεωρώ in bad faith σχολιαστή και δεν θα σε ξαναπάρω στα σοβαρά γιατί προφανώς δεν σέβεσαι τον χρόνο μου ούτε κι εμένα.

Επίσης, αυτό το θέμα που ονομάζεις ‘debate’ και σου φαίνεται ενδιαφέρον παιχνίδι εγώ το λέω ‘ζωή’ και το βιώνω κάθε μέρα. Τις θεωρητικές σου παπαρίτσες λοιπόν αλλού.

Με καταπιέζεις / Αντίστροφος σεξισμός / Φασισμός / Ελευθερία λόγου / Πολιτική ορθότητα

Αυτά παραείναι συχνά και τα έχουμε απαντήσει και αλλού:

Ο φεμινισμός είναι σεξισμός εναντίον των αντρών!

Αυτά που λέτε είναι υπερβολική πολιτική ορθότητα! / Καταπιέζετε την ελεύθερη έκφραση του λόγου μου!

Σταμάτα να γκρινιάζεις για την ‘πολιτική ορθότητα’.

Με λίγα λόγια: όχι, όχι, όχι, όχι και όχι.

Είσαι υπερβολική. / Είστε υπερβολικές.

Το κερασάκι σε κάθε σκατένια τούρτα.

Δεν υπάρχει τρόπος να σου απαντήσω σ’ αυτό γιατί είναι τόσο (στην χειρότερη) ηλίθιο (στην καλύτερη) αφελές. Όταν μιλάω για ένα θέμα που μ’ επηρεάζει μη σπεύδεις να μου πεις πώς θα έπρεπε να αισθάνομαι.

Αυτά για πρώτη σούμα.

Πις άουτ και μην ξεχνάτε:fuckit

Βρες κι άλλες απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις στη λίστα των FAQ μας.

Posted in: Άρθρα