Τι είναι το αντρικό προνόμιο;

Posted on 26/02/2013 από

0


Privilege is being the beneficiary of unseen benefits that are obscured because they are portrayed as common sense and/or just the way things are done.

– Tekanji: Just because you can’t see it, doesn’t mean it’s not there

Το προνόμιο είναι το απτό αποτέλεσμα της συστημικής διάκρισης. Η έννοια του προνομίου εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις και κοινωνικές ομάδες και περιλαμβάνει όλες αυτές τις διευκολύνσεις, χάρες, την απουσία αρνητικών επιπτώσεων και γενικώς το σύνολο των θετικών εμπειριών που βιώνει μια ομάδα αλλά όχι μια άλλη.

Το αντρικό προνόμιο λοιπόν περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές εμπειρίες που μπορούν να έχουν οι άντρες αλλά όχι οι γυναίκες, επειδή είναι γυναίκες. Είναι οι εμπειρίες που οι άντρες θεωρούν δεδομένες και «φυσιολογικές». Για παράδειγμα: ένας άντρας θεωρεί φυσιολογικό να περπατάει το βράδυ μόνος χωρίς τον φόβο του βιασμού. Ένας άντρας έχει τη δυνατότητα να μη σκέφτεται διαρκώς την εξωτερική του εμφάνιση. Κ.ο.κ.

Η αναγνώριση του προνομίου μας δεν είναι προσωπική προσβολή. Τα προνόμιά μας δεν μας κάνουν κακούς ανθρώπους. Βιώνουμε τα θετικά αποτελέσματα των προνομίων μας χωρίς να τα επιδιώξουμε. Είναι όμως σημαντικό να συνειδητοποιούμε ποια ακριβώς είναι τα προνόμιά μας και να τα έχουμε υπόψη μας όταν συζητάμε με ανθρώπους που δεν τα έχουν αλλά και να προσπαθούμε να τα έχουμε στον νου μας όσο γίνεται και στην καθημερινότητά μας.

Η διαδικασία αυτή είναι πολύ δύσκολη, κοπιαστική και χρονοβόρα. Αλλά είναι και αποκαλυπτική. Τα προνόμιά μας πολλές φορές θολώνουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και όταν τα σκεφτόμαστε συνειδητά μάς αποκαλύπτονται νέες πτυχές των ανθρώπων και της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Περισσότερο διάβασμα:

Straight White Male: The lowest difficulty setting there is | John Scalzi (Μετάφραση του άρθρου στα Ελληνικά εδώ.)

The male privilege checklist | Alas! A Blog

A primer on privilege: What it is and what it isn’t | Brown Betty

Privilege: A reader | Google Books Preview

Privilege: A comic | Robot Hugs

ή Επιστροφή στη σελίδα των Λημμάτων.

Posted in: Λήμματα