Τι είναι το αντρικό βλέμμα;

Posted on 26/02/2013 από

1


When you look at an object, you are seeing more than just the thing itself: you are seeing the relation between the thing and yourself.

Ο όρος ‘βλέμμα’ (gaze), αρχικά μέρος της ανάλυσης του Λακάν, χρησιμοποιήθηκε στην ανάλυση των οπτικών τεχνών για να ορίσει την οπτική μέσα από την οποία ο παρατηρητής βλέπει το αντικείμενο. Από τη δεκαετία του ’70 και μετά άρχισε να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την ανάλυση της σχέσης του θεατή και του αντικειμένου στον κινηματογράφο. Αργότερα, ο όρος ‘αντρικό βλέμα’ (ή εναλλακτικά ‘αντρική οπτική’ στα Ελληνικά), χρησιμοποιείται για να τονίσει τη χρήση της αντρικής ετεροφυλοφιλικής οπτικής σε όλα τα μέσα τέχνης και επικοινωνίας.

Για παράδειγμα, στην πλειοψηφία των ταινιών οι γυναίκες παρουσιάζονται και ερμηνεύονται ως εικόνες προς άμεση κατανάλωση ενός ιδεατού ετεροφυλόφιλου άντρα. Εάν κάποιος τυχαίνει να είναι ετεροφυλόφιλος άντρας, βλέπει μια εικόνα που συμβαδίζει με αυτό που η κουλτούρα μας θεωρεί ότι πρέπει να του αρέσει. Εάν όμως ο θεατής είναι ομοφυλόφιλος άντρας, γυναίκα ή οτιδήποτε άλλο η εικόνα αυτή είτε αποξενώνει, είτε μειώνει, είτε αντικειμενοποιεί τον άνθρωπο αυτόν.

Οι γυναίκες επηρεάζονται ιδιαίτερα από το αντρικό βλέμμα μιας και -καταναλώνοντας την επικρατούσα κουλτούρα- μαθαίνουν να βλέπους τις ίδες τους τις υπάρξεις μέσα από μια οπτική (βλέμμα) που δεν τους ανήκει και τις αποξενώνει από τις εαυτές τους.

Περισσότερο διάβασμα

What is the male gaze? | Finally, A Feminism 101

The Hunger Games, Hollywood & Fighting Fuck Toys | Sociological Images

– Εξαιρετικό σχετικό στριπάκι από το Dinosaur Comics:

malegazedinosaur

ή Επιστροφή στη σελίδα των Λημμάτων.

Ετικέτα:
Posted in: Λήμματα