Ένα μήνυμα για τους άντρες συμμάχους

Posted on 18/07/2017 από

1


(Για τους άντρες που αγαπάω, για εκείνους που ανέχομαι, για εκείνους που είναι οκ αλλά βαριέμαι, για εκείνους που θαυμάζω, για εκείνους που είναι γλυκούλικοι και θέλω να τους ζουλάω, για τους κολλητούς, για τους συμμάχους, για τους αρχάριους, για τους φεμινιστές.)

Θυμάσαι όλες αυτές τις φάσεις που μου έχεις πει «μα, εγώ… δεν θέλω να επέμβω σε φεμινιστικό χώρο…» ή κάτι αντίστοιχο; Κάθε φορά που μου λες κάτι τέτοιο, τα μάτια μου γυρίζουν μέσα στο κρανίο μου κι αναφωνώ «μπούυυυλλλσσσιιιττ». Και ξέρεις γιατί; Γιατί συνειδητοποιώ ότι είσαι ή δειλός ή ψεύτης.

Αλλά ας μη βιάζομαι. Ας ξεκινήσω από την αρχή:

  1. Οι άντρες είναι άνθρωποι που αξίζουν απελευθέρωση και χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική απελευθέρωση ούτε για τις γυναίκες.
  2. Οι άντρες υποφέρουν από την πατριαρχία.
  3. Οι άντρες είναι προνομιούχοι εντός της πατριαρχίας και έχουν προνόμια που διευκολύνουν τις ζωές τους και καταπιέζουν τους υπόλοιπους ανθρώπους.
  4. Δεν αρκεί να λες ότι είσαι κάτι, πρέπει να το δείχνεις κιόλας.

Κοινώς, αν θεωρείς ότι είσαι σύμμαχος, φεμινιστής, ή όπως αλλιώς προσδιορίζεσαι, δεν αρκεί να το λες, πρέπει και να έχεις φεμινιστική πολιτική πράξη. Η πράξη αυτή δεν είναι να ανεβάζεις ένα φεμινιστικό άρθρο στο φβ σου και να καλείς τις φεμινίστριες φίλες σου να βγάζουν το φίδι από την τρύπα όταν έρχονται οι προβληματικοί (ή και εντελώς μισογύνηδες) φίλοι σου. Η πράξη αυτή δεν είναι να δηλώνεις σύμμαχος για να γίνεσαι αρεστός «στον χώρο», αλλά να μην κάνεις ποτέ τίποτα γι’ αυτό.

Ο ρόλος σου ως προνομιούχου μέσα στην πατριαρχία είναι σημαντικός και σου δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς το προνόμιό σου για να δημιουργήσεις καλύτερους, πιο ασφαλείς χώρους, για να επηρεάσεις άλλους προνομιούχους, για να παράξεις πολιτική δουλειά με θετικό πρόσημο για τον κόσμο. Η απουσία κόπου εκ μέρους σου είναι ηχηρή επιλογή στάσης.

Ναι, δίκιο έχεις όταν λες ότι συχνά οι άντρες που μπαίνουν σε κινήματα συμπεριφέρονται άθλια και καταπιεστικά και τρώνε τον χώρο από τις γύρω τους γυναίκες. Γι’ αυτό και δεν προτείνω αυτό.

Θέλω οι άντρες να κάνουν σοβαρή φεμινιστική πολιτική εργασία. Θέλω να μου αποδείξουν ότι καταλαβαίνουν ότι η απελευθέρωση όλων μας είναι κοινός αγώνας. Θέλω να μου αποδείξουν ότι είναι σοβαροί όταν μιλάνε για την επανάσταση, για την ισότητα, για την καταστροφή της κυριαρχίας. Και θέλω να παράξουν το δικό τους φεμινιστικό έργο.

Δεν θέλω πια οι άντρες να πατάνε πάνω στην εργασία (συναισθηματική, πρακτική, απλήρωτη) των γυναικών που κοπιάζουν γύρω τους. Δεν θέλω πια οι άντρες να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δεν θέλω ν’ ακούσω άλλον έναν άντρα να βγάζει την ουρά του απ’ έξω και να αφήνει όλη τη σκληρή δουλειά στις φεμινίστριες.

Συσπειρωθείτε. Φτιάξτε τις δικές σας ομάδες. Βρείτε φίλες που σας αγαπάνε και σας αντέχουν κι έχουν υπομονή και χρόνο κι αντοχές για να σας στηρίξουν στην πορεία σας και στις ομάδες σας. Βρείτε αγαπημένες φίλες και συντρόφισσες που είναι διατεθειμένες να σας τσεκάρουν εσάς και αυτά που θα παράξετε* αλλά ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, δείτε κανένα βίντεο, ακούστε καμιά ομιλία, ασχοληθείτε λίγο κι εσείς. Κάντε δουλειά. Κοπιάστε όπως κοπιάζουμε κι εμείς. Κι αυτό, όχι γιατί το ζητάμε, αλλά γιατί καταλαβαίνετε πως η επανάσταση είναι για όλ@ς.

Μια τέτοια έκθεση θα σας στοιχίσει. Μπορεί να χάσετε φιλίες, μπορεί να υποστείτε κριτική, επιθέσεις, βρισίδι, απειλές. Σίγουρα θα είναι καλύτερα απ’ ό,τι για τις γυναίκες που εκφράζονται κινηματικά στον φεμινισμό, αλλά σίγουρα θα είναι χειρότερα απ’ όσο έχετε συνηθίσει. Μέχρι τώρα, έχετε το προνόμιο να μην μπαίνετε στον κόπο που απαιτεί η φεμινιστική πράξη. Το ερώτημα είναι, είστε αρκετά ειλικρινείς ώστε να κάνετε πέρα το προνόμιο και να κοπιάσετε προσωπικά;

Είστε διατεθειμένοι να κάνετε θυσίες για την κοινή μας απελευθέρωση ή θα περιμένετε πάλι να κάνουμε εμείς όλη τη δουλειά; Θέλω απλά να ξέρετε πως έχω απαιτήσεις από εσάς. Πολλές απαιτήσεις. Δεν αρκεί να λέτε πράγματα. Θέλω πολιτική πράξη. Θέλω να σας δω να κοπιάζετε. Και θέλω να ξέρετε ότι σας παρακολουθώ. Και σας κρίνω.

* Αποδεχτείτε ότι όλες σας οι φίλες / συντρόφισσες δεν έχουν χρόνο, αντοχή, κουράγιο να σας στηρίξουν στον κόπο σας. Δεν είναι υποχρεωμένες να έχουν αντοχή να κάνουν τα πάντα. Μπορεί και να μη θέλουν να μπλεχτούν μαζί σας γιατί θα είναι πολλή δουλειά χωρίς τίποτα θετικό. Και πάλι, μην κοπανήσετε το πόδι σας κάτω απαιτώντας. Και όταν αναπόφευκτα θα έρθει η ώρα της κριτικής, πρέπει να είστε ανοιχτόμυαλοι και ν’ ακούτε τις φεμινίστριες και την κριτική τους, δώστε χρόνο στους εαυτούς σας αλλά και δουλέψτε σκληρά.

UPDATE για ένα υστερόγραφο ως απάντηση στις ερωτήσεις που δέχτηκα, οι οποίες ήταν παραλλαγές του «οκ ρε κουήνη, κι εσύ δηλαδή τι δουλειά φαντάζεσαι πως θα κάνουν αυτοί οι φεμινιστές άντρες»;

Θα ήθελα πολύ να δω ομάδες που σκοπό τους θα είχανε την αδελφοσύνη, τη στήριξη των μελών τους με consciousness raising, βιωματικούς κύκλους, ομάδες που θα προάγουν εναλλακτικές αρρενωπότητες, έξω και πέρα από τις επιβεβλημένες τοξικές αρρενωπότητες που βλάπτουν τους άντρες. Θα θελα να δω ιντερνετικές ομάδες δράσης, πάντα παρούσες να επωμιστούν το βάρος που συνήθως έχουν μόνο φεμινίστριες στα σχόλια διαφόρων συζητήσεων ή και κειμένων. Θα ήθελα να δω ομάδες που να παράγουν φεμινιστικό έργο για άντρες, συζητήσεις για το προνόμιο, για τις αρρενωπότητες, ομάδες που θα βοηθάνε στη δημιουργία πιο ασφαλών φεμινιστικών χώρων. Κυρίως θέλω να δω φεμινιστές άντρες, έτοιμους να χρησιμοποιήσουν τα όποια τους προνόμια για τη διευκόλυνση των ατόμων που δεν έχουν αυτά τα προνόμια, και δουλειά που στόχο θα έχει την επιμόρφωση και τη στήριξη άλλων αντρών.

Γενικώς θα χαρώ πολύ αν αυτό το ποστ λειτουργήσει ως έναυσμα για αναζητήσεις στην κινηματική ενεργοποίηση κάποιων συμμάχων, για να πάρουν κάποιοι φίλοι / σύμμαχοι θέση, για να εμπλουτιστεί και να δυναμώσει το κίνημα που όλ@ έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε.

Περισσότερο διάβασμα:
– Βλάπτει η πατριαρχία τους άντρες; (κλικ)
– Ετεροφυλόφιλος Λευκός Άντρας: Το χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας (κλικ)
– Η κρίση των πατριαρχικών αρρενωποτήτων, η αντρική βία και οι άντρες σύμμαχοι (κλικ)
– Μια λίστα με προβλήματα των αντρών που ήδη προσπαθεί να λύσει ο φεμινισμός (κλικ)
– 11 Απλά Πράγματα Που Μπορούν Να Κάνουν Οι Άντρες Για Τον Φεμινισμό (κλικ)
– Εκπομπή #98, άντρες σύμμαχοι και φεμινιστές (κλικ)

Ετικέτα:
Posted in: Άρθρα