Για μένα η βία είναι μια κατ’ εξοχήν πατριαρχική και εξουσιαστική έκφραση επιβολής και αρνούμαι να τη διαπράττω γιατί αισθάνομαι πως εκχωρώ την ανθρωπιά μου σ’ ένα σύστημα που επιθυμεί να με αποκτηνώνει.
Και ναι, βιώνουμε τη βία καθημερινά, ως ανεργία, ως φτώχεια, ως επίθεση, ως καταπίεση. Η βία είναι το χρησιμότερο εργαλείο της εξουσίας. Μεταξύ άλλων είναι ένας τρόπος ν’ απαίτείται από τον καταπιεσμένο να μεταμορφώνεται σε εν δυνάμει καταπιεστή -προφανώς όχι με την ίδια ισχύ, αλλά μίνι-καταπιεστή που εσωτερικεύει τη βία που εισπράττει και την εκφράζει με τη σειρά του ως βία πάνω στους ακόμη πιο περιθωριοποιημένους από εκείνον (π.χ. θα χτυπήσει τη γυναίκα του, το παιδί του, τον μετανάστη κ.ο.κ.). Στις περιπτώσεις αυτές η εξουσία κερδίζει διπλά, μιας και α) οι μίνι-δικτατόρες δεν συμμετέχουν σε κάποιον αγώνα και, β) ενδυναμώνεται κυκλικά το ίδιο σύστημα εξουσίας και βίας.
Έχοντας υποστεί συστηματική βία διαφόρων μορφών, σε προσωπικό επίπεδο καταλαβαίνω και την επιθυμία της εκδίκησης και την καταστροφικότητά της. Για παράδειγμα, έχουμε κάνει πολλή κουβέντα γύρω από το σύνθημα «Στην τσάντα το μαχαίρι, τ’ αρχίδια του στο χέρι». Το σύνθημα το χρησιμοποιούν διάφορ@ στον φεμινιστικό χώρο. Η ένστασή μου είναι ότι δεν μπορώ να επιθυμήσω ή να επιβάλλω έμφυλη βία την ίδια στιγμή που απαιτώ την εξάλειψή της.
Καταλαβαίνω την ανάγκη ενός ανθρώπου να φαντασιώνεται. Ομολογώ πως κι εγώ έχω πάμπολλες φορές φαντασιωθεί ν’ ασκώ βία στον κακοποιητή μου. Αλλά για μένα προσωπικά αυτό δεν θα έλυνε τίποτα. Δεν μπορώ να ενδυναμωθώ μέσα από την άσκηση βίας γιατί πιστεύω πως η πράξη αυτή μου στερεί αυτό που ουσιαστικά μ’ ενδυναμώνει. Η ανθρωπιά μου με ενδυναμώνει. Η σύνδεσή μου με ανθρώπους, η κουβέντα, η συμμετοχή, η κινητοποίηση -αυτά με ενδυναμώνουν σε προσωπικό επίπεδο. Το ν’ ασκήσω βία θα το εκλάμβανα ως οπισθοδρόμηση του χαρακτήρα και της ύπαρξής μου.
(*Προσοχή! Δεν ισχυρίζομαι πως η δική μου αντιμετώπιση του τι μου έχει συμβεί είναι η μόνη ή η ιδανική. Κάθε άνθρωπος που έχει υποστεί βία βρίσκει τους δικούς του τρόπους διαχείρισης.)
Κάτι που έχω αντιμετωπίσει αρκετά συχνά είναι σχόλια τύπου «για να εξαλείψουμε τη βία θα χρησιμοποιήσουμε βία» ή «βία στη βία δεν είναι βία» και για μένα αυτά δεν βγάζουν νόημα. Εάν κινηματικά απαιτείς την εξάλειψη της βίας, δεν μπορεί να την απαιτείς με βία.
Άλλες ατελείωτες κουβέντες έχουν γίνει για την πρόταση «να σαπίσουμε στο ξύλο όλους τους κακοποιητές και μισογύνηδες». Η ένστασή μου είναι πως καλούμαι να αντιμετωπίσω έναν άνθρωπο του οποίου η ίδια του η ύπαρξη στηρίζεται πάνω στην πατριαρχική και εξουσιαστική βία, με βία. Ε, από τη μία δεν θα μάθει τίποτα γιατί αυτό απλώς του επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα της μεθόδου που ο ίδιος χρησιμοποιεί και από την άλλη εγώ που έχω κληθεί να τον αντιμετωπίσω με βία, χάνω ένα κομμάτι του εαυτού μου και κινηματικά καταρρίπτω την αξίωσή μου για την εξάλειψη της βίας.
Το θέμα της βίας είναι περίπλοκο και δεν θα προσποιηθώ πως στο κεφάλι μου είναι λυμένο. Παλεύω πολύ συχνά με τις δικές μου προσωπικές επιθυμίες σε σχέση με τη βία. Καταλαβαίνω πως όπως είχε πει κι ο Malcolm X:
They don’t know what morals are. They don’t try and eliminate an evil because it’s evil, or because it’s illegal, or because it’s immoral; they eliminate it only when it threatens their existence. So you’re wasting your time appealing to the moral conscience of a bankrupt man. If he had a conscience, he’d straighten this thing out with no more pressure being put upon him.
– The Ballot or the Bullet, April 3, 1964
Κι αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ με ποιό κόστος καλούμαστε ν’ ασκήσουμε βία. Προσωπικό, ιδεολογικό, κινηματικό.
Επίσης, πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως θα πείσεις έναν άνθρωπο που ήδη βασίζεται στην εξουσιαστική βία να εγκαταλείψει τη βία με βία. Δεν γίνεται! Δεν βγάζει καν νόημα αυτό. Κι έτσι εσύ τελικά δεν αναπαράγεις εξουσιαστικές δομές; Αφού η βία είναι εξουσιαστικό όπλο, πώς διαχωρίζεις τη δική σου ‘καλή’ βία από την εξουσιαστική ‘κακή’ βία;
Μια ακόμη ανησυχία για τη βία στο κινηματικό επίπεδο είναι πως το κατεστημένο, η εξουσία, έχει πάντοτε μεγαλύτερη ισχύ από τον περιθωριοποιημένο. Χτυπάς μία τρώς πέντε. Ακόμη και μόνο γι’ αυτό δεν θα μπορούσα ποτέ να θεωρήσω την άσκηση βίας από περιθωριοποιημένες ομάδες προαπαίτηση για συμμετοχή. Ένας άνθρωπος που έχει υποστεί βία μπορεί και έχει κάθε δικαίωμα να μη θέλει να υποστεί κι άλλη βία. Ακόμη κι αν πιστεύω πως έτσι θα λυθεί το γενικό πρόβλημα, δεν μπορώ να του ζητήσω να υποστεί ούτε μια ίντσα βίας παραπάνω, ακόμη και χάριν της υποτιθέμενης λύσης.
Ειδικά ως γυναίκες μέσα σε προοδευτικά κινήματα, η θέση μας είναι ιδιαίτερη. Ο διαθεματικός μας φεμινισμός σημαίνει πως οι περισσότερες από εμάς έχουμε απόψεις και συμμετοχή σε αγώνες διαφόρων τύπων. Συχνά καλούμαστε να συμμετέχουμε σε συλλογικότητες για ένα θέμα αφήνοντας απ’ έξω τους φεμινισμούς μας (γιατί «μετά την επανάσταση όλα θα είναι καλύτερα συντρόφισσα«). Και για κερασάκι στην τούρτα, ακόμη και μέσα σε προοδευτικές συλλογικότητες οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται βία, όχι από τους κοινούς ‘εχθρούς’ αλλά από τους συμμάχους τους. Ποιά η θέση μας λοιπόν;
Με τον ίδιο τρόπο που δηλώνουμε πως οι φεμινισμοί μας θα είναι διαθεματικοί ή θα είναι σκατά, έτσι θέλω οι φεμινισμοί μας να μην αναπαράγουν (ειδικά έμφυλη) βία και να μη στηρίζουν εξουσιαστικές δομές. Δεν επιθυμώ να συμμετέχω σε κινήματα που απλώς αναπαράγουν τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις εξουσίας, την ίδια βία, την περιθωριοποίηση, τις έμφυλες διακρίσεις.
Η βία μας περιβάλλει, μας απειλεί, μας κατευθύνει αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας ορίζει. Ούτε ως ανθρώπους, ούτε ως κινήματα.
*Σημειώνω ότι η συζήτηση δεν εξαντλείται από αυτό το κείμενο, το οποίο δεν είναι παρά κάποιοι προβληματισμοί σ’ ένα θέμα τεράστιο και πολυεπίπεδο. Η αντιβία είναι ένας παράγοντας μεγάλος στην κουβέντα. Όπως λέω και παραπάνω, καταλαβαίνω στο πετσί μου πώς είναι να θες ν’ αντιδράσεις και σίγουρα η αντιβία δεν έχει τις ίδιες παραμέτρους με τη συστημική, κυριαρχική βία. Όμως οφείλουμε να εξετάσουμε πώς ακριβώς δομείται και η έννοια της αντιβίας μέσα στα κινήματά μας, ειδικά όταν πολλ@ από μας υφιστάμεθα βία (έμφυλη, ομοφοβική, τρανσφοβική κ.ο.κ. ακόμη και μέσα στα ίδια μας τα κινήματα, ακόμη κι από συντρόφους. Επιφυλάσσομαι να συνεχίσω το σκεπτικό του άρθρου σε κάποιο επόμενο για μεγαλύτερη ανάλυση.
Σχετικό άρθρο:
cortlinux
23/07/2013
Είναι μεγάλο θέμα αυτό που ανοίγεις. Απλά πιστεύω ότι σε ένα βαθμό αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα. Μέχρι σε ένα βαθμό ή μία είναι δυνατή και καλό είναι όσο το λιγότερο βία αν είναι να χρησιμοποιηθεί. Δεν νομίζω ότι γίνεται μετάβαση σε νέες καταστάσεις χωρίς βία. Σε ένα βαθμό άλλωστε είναι κι άμυνα. Ακόμη και ο Γκάντι σε κάποιες περιπτώσεις είχε χρησιμοποιήσει βία στον αγώνα του παρότι προσπαθούσε να την αποφύγει.
Βέβαια οι βίαιες μεταβάσεις οδηγούν σε νέου είδους απολυταρχίες. Πράγμα που μάλλον σημαίνει ότι καλό είναι να επιδιώκουμε την πιο σταδιακή μετάβαση (που είναι πιο χρονοβόρα αλλά πιο δομική) κι όχι την πιο απότομη. Αλλά είναι ζητήματα που είναι ανά περιστάσεις διαφοροποιούνται.
mourgos
24/07/2013
κατ’αρχην καλησπερα επετρψε μου να πω και γω την αποψη μου σχετικα με τη βια.Νομιζω πως ειναι αρκετα απλουστευτικο να αναγουμε την χρηση της βιας σε εργαλειο της εξουσιας (με ολες τις μορφες της στη πραγματικοτητα που ζουμε)και αρα να τη βαφτιζουμε κακη και κατακριτεα καπως αυτοματισμενα.Υπαρχουν οριακες στιγμες οπου το τιμημα του να η χρησιμοποιεισεις βια,εφ’οσον εχεις τη δυνατοτητα βεβαια,πληρωνεται πολυ ακριβα ,απο τραυματικα πληγματα για τη ψυχικη σου υγεια μεχρι και την αφαιρεση της ιδια σου της ζωης (χαρακτηριστικα παραδειγματα ο βιασμος η δολοφονικες επιθεσεις σε μεταναστες,γκευ ,τρανς κλπ) επομενως σε αυτες τις περιπτωσεις δε τιθεται θεμα επιλογης η καποιας ιδεολογικης καθαροτητας αλλα το ζητημα αφαιρεσης της/του εαυτης-ου σου αρα στη τελικη ας ειναι να εσωτερικευσω και λιγη απο τη κυριαρχικη βια αν ειναι να μπορεσω να ζησω μετα απο το συμβαν.Τωρα οσο αφορα τη κινηματικη χρηση της βιας το επιδικο κατ’εμε δε θα ηταν να μην υπηρχε σαν εργαλειο αλλα να μην υπηρχαν αυτου του εργαλειου αλλα να καπως σε ολες-ους και ακομη περισσοτερο να μην υπηρχε η πορωση που το μετατρεπει απο εργαλειο σε αυτοσκοπο.Τωρα ,τελειωνοντας ,σε προσωπικο επιπεδο το σημαντικοτερο ειναι να μη χανεις τη ψυχικη σου ισσοροπια μεσα σε αυτο το τριπακι και να κρινεις τις καταστασεις που θα ενεργησεις οσο πιο ηρεμα γινεται καθε φορα χωρις να κανεις μεγαλο κακο σε σενα την/τον ιδια-ο.Αυτα ,συγνωμη για το μακροσυρτο του κειμενου μου και προφανως οτι ειπωθηκε ειχε φιλικες προθεσεις.τσαγια
50ft queenie
24/07/2013
Καλώς τον. Ναι, συμφωνούμε γενικά. Καταλαβαίνω πως υπάρχουν στιγμές όπως αυτές που αναφέρεις (βιασμός, δολοφονική ή άλλη επίθεση κ.ο.κ.) όπου είναι σχεδόν αδύνατον να μην αντιδράσεις -γίνεται σχεδόν αυτόματα. Εγώ προσωπικά όταν βρέθηκα σε τέτοια περίπτωση αντέδρασα βίαια. Δεν κατακρίνω το να το κάνεις. Απλώς σημειώνω πως ακόμη κι όταν είναι αδύνατον να μην το κάνεις, αυτό έχει επιπτώσεις και σ’ εσένα. Δεν είναι ελαφρύ πράγμα δηλαδή.
Κι αυτό που λες «να μην υπηρχε η πορωση που το μετατρεπει απο εργαλειο σε αυτοσκοπο» είναι πολύ σημαντικό. Οι δικές μου ενστάσεις βασίζονται στην προσωπική μου δυσκολία να δεχτώ τη βία. Καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολλές αποχρώσεις, εξ ου και λέω πως το θέμα είναι πολυεπίπεδο και δεν το έχω εντελώς λυμένο.
Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Marachi
10/08/2013
νομίζω ότι είναι καλό να διαχωριστεί η βία η επιθετική, από την αμυντική αντίδραση που εμπεριέχει και μία δυναμική η οποία μπορεί να έχει βίαια χαρακτηριστικά. Τι θέλω να πω: στον κόσμο υπάρχουν ακόμα και στρατός ( ο ζαπατιστικός) ο οποίος είναι καθαρά αμυντικός. Τι πάει να πει με αυτό; Πως μπορεί ενας στρατός να είναι αμυντικός; Δεν επιτίθεται αλλά ούτε και αντεπιτίθεται. Υπάρχει ως άμυνα στις παρακρατικές επιθέσεις και στις επιθέσεις του στρατού του κράτους, αλλά μόνο ως καθαρή άμυνα. Δηλαδή δεν πάει να πάρει εκδίκηση από μία επίθεση κάπου αλλού. Με αυτό το παράδειγμα θέλω να πω ότι αντίθετα με τους ζαπατίστας, η βία που χρησιμοποιεί το κίνημα στην ελλάδα, πολλές φορές χάνει τον σκοπό της αφού γίνετε επιθετική, και όταν γίνεσαι επιθετικός-η είναι δύσκολο μετά να κρατήσεις τα όρια που τελειώνει και που αρχίσει η νομιμοποιημένη επίθεση ως αντεπίθεση και η επίθεση που αρχίζει να είναι ιμπεριαλιστική, εξουσιαστική, με στοιχεία εξόντωσης κτλ. Σε κάθε περίπτωση το να νομιμοποιείς την βία θέλει πολύ κουβέντα γιατί όταν γίνετε άκριτα μπορεί να γενικευθεί με εντελώς εφιαλτικές προοπτικές. και όπως λέει η ούρσουλα λεγκεν στον αναρχικό των δύο κόσμων: «σκοπός μας είναι τα μέσα»
50ft queenie
11/08/2013
Έχεις πολύ δίκιο κι είναι σημαντική η διάκριση αυτή.