Έκτρωση και αναπαραγωγική υγεία στην Αμερική του 2013

Posted on 01/07/2013 από

10


Το θέμα της αναπαραγωγικής υγείας είναι από τα σοβαρότερα θέματα δικαιωμάτων και κεντρικό φεμινιστικό ζήτημα επί αιώνες. Οπουδήποτε η έκτρωση είναι διαδικασία απαγορευμένη, δεν σημαίνει πως δεν γίνονται εκτρώσεις. Σημαίνει απλώς πως δεν γίνονται ασφαλείς εκτρώσεις και γυναίκες πεθαίνουν.

Σήμερα θ’ ασχοληθούμε με την Αμερική γιατί έχει φοβερό ενδιαφέρον να εξετάζουμε πώς μια υπερδύναμη, μια χώρα που θεωρείται «εξελιγμένη», μπορεί να έχει τόσο σκοταδιστικές αντιδράσεις και γιατί η Αμερική επηρεάζει τις τάσεις στην κουλτούρα και την πολιτική για όλον τον κόσμο. Θα επανέλθουμε με περισσότερα για την έκτρωση ανά τον κόσμο.

Τα παρακάτω είναι απλώς μια απόπειρα να μαζευτούν τα κεντρικά σημεία επίθεσης κατά της υγείας των γυναικών. Σε καμία περίπτωση δεν είναι εξαντλητική λίστα. Νέα αντιγυναικεία μέτρα ξεπηδάνε κάθε μέρα. Με το κείμενο αυτό θέλουμε να δώσουμε γενικές πληροφορίες και κάποια παραδείγματα. Για να είστε πάντα ενημερωμέν@ για τις εξελίξεις, προτείνουμε να παρακολουθείτε το περιεχόμενο των λινκς που σημειώνονται στο τέλος του άρθρου.

pussychoice

Μετά από πολλά ιστορικά σκαμπανεβάσματα, η έκτρωση νομιμοποιήθηκε στην Αμερική το 1973, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου* στην υπόθεση Roe v Wade όπου οι απαγόρευση της διαδικασίας κρίθηκε αντισυνταγματική. Η έκτρωση ορίστηκε νόμιμη μέχρι το σημείο όπου το έμβρυο είναι βιώσιμο (που μπορεί δηλαδή να επιβιώσει έξω από το σώμα της μητέρας). Η βιωσιμότητα ορίζεται από τις 24 έως τις 28 εβδομάδες.

Λόγω της ιδιομορφίας του πολιτικού σχεδιασμού της Αμερικής, εκτός από αυτήν τη γενική νομική κατεύθυνση, η κάθε πολιτεία εξακολουθεί να έχει δικαίωμα να θεσπίσει τους δικούς της νόμους σε σχέση με την έκτρωση αρκεί αυτοί να μην έρχονται σε αντίθεση με το πώς όρισε τη συνταγματικότητα της έκτρωσης το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σ’ όλες αυτές τις δεκαετίες, τα πιο συντηρητικά κομμάτια της Αμερικής προσπαθούν διαρκώς να καταρρίψουν τη νομιμότητα της έκτρωσης. Το λόμπι κατά των εκτρώσεων απαρτίζεται από συντηρητικούς, ακροδεξιούς και θρησκόληπτους. Κάνουν καμπάνιες πίεσης με χρήματα προς πολιτικούς ώστε να προωθούν τις απόψεις τους ενώ άλλες ομάδες ασκούν τρομοκρατία και βία εναντίον των ανθρώπων και των οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε γυναίκες.

Μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα που από το 2001 και μετά οι ακρότητες και ο συντηρητισμός γιγαντώνονται, οι Ρεπουμπλικανοί γίνονται ολοένα και πιο ακραίοι στις απόψεις τους για το θέμα. Παρ’ ότι οι αντιγυναικείοι νόμοι ήταν πάντα πραγματικότητα για τη χώρα, η μεγάλη καμπή συνέβη το 2010 όταν η ακροδεξιά μεριά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (το Tea Party) κέρδισε αρκετές θέσεις σε Γερουσία και Κονγκρέσο.

Αυτά τα τρία χρόνια, οι επιθέσεις στην υγεία των γυναικών έχουν γίνει τόσο πολλές και σαφείς που, στη διάρκεια των τελευταίων προεδρικών τους εκλογών, πήραν το όνομα «War On Women«. Ενδεικτικά, η αύξηση προτεινόμενων νόμων για τον περιορισμό των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων μόνο μέσα στο 2011 φαίνεται κάπως έτσι:

Guttmacher_Abortion_Restrictions.SVG

Δείτε συνοπτικό PDF από το Guttmacher Institute για τους ισχύοντες νόμους κατά της έκτρωσης ανά πολιτεία.

Επειδή όσες φορές έχουν γίνει απόπειρες να κριθεί αντισυνταγματική η έκτρωση έχουν αποτύχει παταγωδώς, οι συντηρητικοί προσπαθούν να μειώσουν ή και να εξαλείψουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά. Οι μέθοδοι που ακολουθούν είναι πολλές και συνήθως χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό πολλών νομικών επιθέσεων ταυτόχρονα. Μιας και οι περιπτώσεις είναι τραγικά πολλές, θα χωρίσουμε τις επιθέσεις αυτές σε θεματικές ενότητες για ευκολία:

Ακύρωση όλων των εξαιρέσεων

Μέχρι πρόσφατα, στις περισσότερες πολιτείες, ακόμη και εκείνες με αυστηρούς νόμους για το θέμα, υπήρχαν πάντα τρεις εξαιρέσεις σε όλους τους περιορισμούς της έκτρωσης: εγκυμοσύνη ως αποτέλεσμα βιασμού, εγκυμοσύνη ως αποτέλεσμα αιμομιξίας και περίπτωση κινδύνου για τη ζωή της μητέρας.

Πλέον, οι περισσότερες πολιτείες που περνούν σχετικές νομοθεσίες δεν περιλαμβάνουν ούτε καν αυτές τις τρεις βασικές εξαιρέσεις. (Σε μια τέτοια περίπτωση ήταν που έγινε διάσημος ο Todd Akin για το σχόλιό του πως οι γυναίκες όταν βιάζονται με κάτι που λέγεται «κανονικός» βιασμός, με κάποιον μαγικό τρόπο έχουν βιολογικές άμυνες στο σπέρμα του βιαστή και δεν μένουν έγκυες.)

Ανάμεσα στις διάφορες πολιτείες που έχουν περάσει τέτοιους νόμους χωρίς εξαιρέσεις είναι και η φοβερή περίπτωση της Τζόρτζια όπου πρότειναν να υποχρεώσουν τις γυναίκες με νεκρά έμβρυα να ολοκληρώσουν τους 9 μήνες κύησης. Ο υπεύθυνος Ρεπουμπλικανός συνέκρινε τις γυναίκες με ζώα, λέγοντας πως στη φάρμα που μεγάλωσε οι αγελάδες και τα γουρούνια μερικές φορές γεννούσαν ψόφια μικρά και όλα είναι μέσα στη ζωή.

Μην ξεχνάμε και άλλη μια περίπτωση που ευτυχώς απέτυχε στη Βιρτζίνια, όπου προτάθηκε το να υποχρεώνουν τις γυναίκες που υπέστησαν αποβολή να δηλώνουν τις αποβολές τους στην αστυνομία εντός 24 ωρών προκειμένου να μην κατηγορηθούν με κακούργημα (υποθέτοντας πως «το έκαναν επίτηδες»).

Υπάρχει ακόμη και η περίπτωση του Νέου Μεξικό όπου η προτεινόμενη νομοθεσία ήταν πως τα θύματα βιασμού που έκαναν έκτρωση θα πήγαιναν φυλακή για κακούργημα μιας και η έκτρωσή τους θα θεωρούνταν αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του βιαστή.

Στο ίδιο πνεύμα έρχεται και η πιο πρόσφατη προσπάθεια νομοθεσίας (στο Γουισκόνσιν αλλά και σε federal επίπεδο) όπου η εξαίρεση για τις εκτρώσεις σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας θα ισχύει ΜΟΝΟ εάν ο βιασμός ή η αιμομιξία έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία.

Περιορισμοί χρονικών περιθωρίων

Οι περισσότερες πολιτείες που περνάνε σκοταδιστικά μέτρα έχουν ανάμεσά τους και κάποια μείωση των εβδομάδων μέσα στις οποίες είναι νόμιμη η έκτρωση. Παρ’ ό,τι το μέτρο αυτό είναι εντελώς αντισυνταγματικό και σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες έχουν πάει στο δικαστήριο οι πολιτείες έχουν χάσει, είναι μια επίδειξη δύναμης για τους Ρεπουμπλικανούς να εξακολουθούν τις προσπάθειές τους και για να ικανοποιούν μια πολύ περιορισμένη αλλά πολύ ακραία μερίδα της βάσης τους και έχοντας την ελπίδα πως κάποια μέρα θα καταφέρουν να νικήσουν.

Μια περίπτωση χρονικού περιορισμού είναι αυτής του Οχάιο όπου θέτει το όριο στις 6 εβδομάδες. Να σημειωθεί πως αρκετές γυναίκες δεν ξέρουν καν ότι εγκυμονούν μέχρι τότε.

Η πιο ακραία όμως περίπτωση είναι αυτή της Αριζόνα όπου προτάθηκε να υπολογίζεται ο χρόνος κύησης όχι από τη σύλληψη, αλλά από το τέλος της τελευταίας περιόδου της γυναίκας δηλαδή περίπου 2 βδομάδες πριν καν υπάρξει σεξ, σύλληψη ή εγκυμοσύνη!

keep-abortion-legal

Υποχρεωτικοί κολπικοί υπέρηχοι

Με πρωτοπόρα την Βιρτζίνια, πολλές πολιτείες (Τέξας, Μίσιγκαν, Κεντάκι, Βόρεια Ντακότα κ.ο.κ.) νομοθετούν πως μια γυναίκα πριν κάνει έκτρωση θα πρέπει να υποστεί έναν ιατρικά αχρείαστο κολπικό υπέρηχο. Οι υπέρηχοι αυτοί είναι αρκετά παρεμβατικοί και ειδικά σε περιπτώσεις όπου μια γυναίκα επιζητά έκτρωση επειδή έχει βιαστεί, μπορεί να της είναι έως και αδύνατο να το υπομείνει. Αν αυτή η ιατρική διαδικασία διεξαχθεί χωρίς τη συναίνεση της ασθενούς είναι τεράστια ατομική παραβίαση και νομικά θεωρείται βιασμός.

Νομικές υποχρεώσεις γιατρών

Εδώ έχουν δώσει ρέστα. Ανάλογα την πολιτεία ισχύουν πολλά ή συνδυασμός των παρακάτω:

– Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να διεξάγουν ιατρικά άχρηστους υπερήχους και να προσθέσουν την εικόνα του υπερήχου στον μόνιμο ιατρικό φάκελο της ασθενούς (σημ. ο ιατρικός φάκελος είναι ένα από τα στοιχεία που μπορεί να εξετάσουν οι εν δυνάμει εργοδότες σου πριν την πρόσληψη, οι υπεύθυνοι που ορίζουν τα ασφάλιστρά σου κ.ο.κ.)

Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι όταν σου κάνουν τον υπέρηχο να σου περιγράφουν με εξαντλητική λεπτομέρεια την κατάσταση του εμβρύου (αυτό προστέθηκε όταν συνειδητοποίησαν πως δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις γυναίκες να κοιτάνε την οθόνη του υπερήχου).

– Οι γιατροί, αφότου σου κάνουν τον υπέρηχο, είναι υποχρεωμένοι να σε αφήσουν να περιμένεις από 24 ως 48 ώρες πριν προχωρήσεις στην έκτρωση «για να σκεφτείς το αποτέλεσμα αυτού που κάνεις». Σε κάποιες πολιτείες αυτή η περίοδος αναμονής απαγορεύεται δια νόμου να περιέχει Σαββατοκύριακο (δηλαδή αν πας Παρασκευή για τον υπέρηχο, την επέμβαση μπορείς να την κάνεις την Τετάρτη). Αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με το κλείσιμο πολλών κλινικών έχει ως αποτέλεσμα την εξαιρετική δυσκολία των φτωχότερων γυναικών να έχουν πρόσβαση μιας και πολλές δεν μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια.

– Οι γιατροί σε πολλές πολιτείες υποχρεώνονται από τον νόμο να λένε στις γυναίκες που ζητούν έκτρωση πως η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού, μια πληροφορία που είναι εντελώς ψευδής, έχει καταρριφθεί από το National Cancer Institute και από άλλους σχετικούς ιατρικούς οργανισμούς.

Οι γιατροί έχουν νόμιμο δικαίωμα (στο Κάνσας) να αποκρύψουν καίριες ιατρικές πληροφορίες για την υγεία του εμβρύου ή της μητέρας από την ίδια εάν θεωρήσουν πως οι πληροφορίες αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην απόφαση για έκτρωση. Οι πληροφορίες αφορούν αποτελέσματα εξετάσεων (όπως η αμνιοπαρακέντηση) και περιπτώσεις όπου το έμβρυο παρουσιάζει σημεία σοβαρής ασθένειας ή και περιπτώσεις όπου η ζωή της μητέρας μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

– Τρελό παράρτημα νόμου στη Ντακότα που θα νομιμοποιούσε τη δολοφονία των γιατρών που παρέχουν εκτρώσεις. Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, δικαιούται κανείς να σκοτώσει εάν θεωρεί ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του ή η ζωή κάποιου άλλου. Έτσι, εφόσον κάποιος θεωρεί ότι @ γιατρός θα “σκότωνε έναν άνθρωπο”, θα μπορούσε ‘νόμιμα’ να τ@ σκοτώσει.

womens-rights-sign-war-on-women

Περιορισμός κλινικών (νόμοι TRAP)

Ένας από τους έμμεσους τρόπους για την απαγόρευση των εκτρώσεων είναι σειρά νόμων που θέτουν ανά πολιτεία εξαιρετικές προϋποθέσεις λειτουργίας για τις κλινικές υγείας που παρέχουν και εκτρώσεις. Οι νόμοι αυτοί στοχεύουν άμεσα αυτές τις κλινικές. Μελετούν την τρέχουσα υποδομή και θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις που κάνουν τη λειτουργία των κλινικών πρακτικά αδύνατη.

TRAP laws have nothing to do with women’s health or safety. They’re cleverly designed to drive doctors out of practice and make abortion care more expensive and difficult to obtain. For example, some TRAP laws require the janitor’s closet to be a certain size. There are even TRAP laws that require health centers to keep the grass outside cut to a certain height. We know TRAP laws are burdensome and unnecessary because they only apply to abortion providers, not to other types of health-care providers.

Ως αποτέλεσμα, ο Μισισιπής και η Αλαμπάμα έχουν 0 έως 1 κλινική και ο νέος νόμος που θα περαστεί στο Τέξας (πολιτεία με τεράστια έκταση και εκατομμύρια κατοίκους) θα μειώσει τις κλινικές κατά 80%. Και πάλι τη μεγαλύτερη δυσκολία βιώνουν οι φτωχές εργαζόμενες γυναίκες (που συνήθως ανήκουν σε μειοψηφικές φυλετικές ομάδες).

Να σημειωθεί εδώ πως στην Αμερική τα νοσοκομεία δεν είναι όπως εδώ. Τα περισσότερα νοσοκομεία (όχι κλινικές – κανονικά νοσοκομεία) είναι ιδιωτικά και βασίζονται σε δωρεές για τη λειτουργία τους. Πολλά από αυτά χρηματοδοτούνται από την Καθολική Εκκλησία και ως εκ τούτου ακολουθούν τις προσταγές της. Στα καθολικά νοσοκομεία λοιπόν, απαγορεύεται να γίνονται εκτρώσεις ακόμη κι αν είναι απαραίτητες για να σωθεί η ζωή της μητέρας (όπως έγινε και πρόσφατα με την Savita Halappanavar στην Ιρλανδία). Όταν λοιπόν βρίσκεσαι σε επείγουσα κατάσταση και παίρνεις ασθενοφόρο, σε πηγαίνουν στο κοντινότερο νοσοκομείο το οποίο υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ή να είναι καθολικό ή να παίρνει λεφτά από χρηματοδότες που απαιτούν απαγόρευση των εκτρώσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ. Έτσι λοιπόν, στις περισσότερες πολιτείες, όποια γυναίκα χρειάζεται αντισύλληψη, φροντίδα μετά από βιασμό, έκτρωση ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, βασίζεται στην ύπαρξη των ιδιωτικών κλινικών που αναλαμβάνουν αυτές τις υπήρεσίες.

Μη-χρηματοδότηση οργανισμών

Ο νόμος που ονομάστηκε «Όχι χρήματα φορολογούμενων για εκτρώσεις» ήταν ένας τρόπος να μπει στο στόχαστρο η Planned Parenthood, η μεγαλύτερη εταιρεία για την παροχή εξετάσεων και περίθαλψης για γυναίκες, ειδικά φτωχές και γυναίκες από ευπαθείς ομάδες. Η εταιρεία χρηματοδοτείται εν μέρει από ιδιώτες και εν μέρει από το κράτος. Λόγω παλαιότερων περιορισμών, οι κλινικές της PP που παρέχουν εκτρώσεις ΔΕΝ χρησιμοποιούν κρατικά κονδύλια -αυτά χρησιμοποιούνται για την παροχή γυναικολογικών εξετάσεων, ΠΑΠ τεστ, μαστογραφιών και άλλων τέτοιων ιατρικών εξετάσεων. Σε πάρα πολλές πολιτείες και περιοχές είναι οι ΜΟΝΕΣ κλινικές που παρέχουν αυτές τις εξετάσεις σε φτωχές και περιθωριοποιημένες γυναίκες. Οι νομοθεσίες που προτείνονται είναι ξεδιάντροπες επιθέσεις στην PP (εκτός από τις πολύ πραγματικές, φυσικές επιθέσεις που δέχονται).

Εκτός από τις εσωτερικές τους διαμάχες, η Αμερική έχει θεσπίσει ως εξωτερική της πολιτική το Helms Amendment. Στις χώρες στις οποίες η Αμερική δίνει οικονομική βοήθεια, απαγορεύεται οποιοδήποτε τμήμα των χρημάτων αυτών να χρησιμοποιηθεί για εκτρώσεις. Αυτό πραγματικά σημαίνει πως αν π.χ. μια κλινική παρέχει όλες τις συνηθισμένες ιατρικές υπηρεσίες σε μια αγροτική περιοχή (εμβολιασμούς, περίθαλψη κ.ο.κ.) εάν παρέχει και υπηρεσίες οικογενειακού σχεδιασμού (αντισύλληψη) ή εκτρώσεις, δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει αμερικάνικα κονδύλια για κανένα από τα ζητήματα της κλινικής παρά μόνο αν σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες οικογενειακού σχεδιασμού. Στεγνός εκβιασμός δηλαδή, και μάλιστα σε χώρες οι οποίες έχουν άμεση ανάγκη από αυτές τις υπηρεσίες σε ασφαλές ιατρικό περιβάλλον.

Τέλος, μια εξωφρενική περίπτωση στην Άιοβα: ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης πέρασε νόμο με τον οποίον παίρνει επάνω του την απόλυτη εξουσία να κρίνει ανά περίπτωση τις υποθέσεις των γυναικών που χρειάζονται εκτρώσεις και να κρίνει αποκλειστικά μόνος του εάν η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την ασφάλισή της να καλύψη κάποιο από το κόστος της διαδικασίας.

Ορισμός της αρχής της ζωής

Σε πολλές πολιτείες αλλά και σε εθνικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες να περάσουν τα λεγόμενα «Personhood laws«. Με αυτήν τη λέξη σηματοδοτούνται οι προσπάθειες να δοθούν στα έμβρυα (από τη στιγμή της γονιμοποίησης του ωαρίου), πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα με βάση την ιδέα πως είναι πλήρεις άνθρωποι από το πρώτο δευτερόλεπτο. Έτσι θα γίνονταν αυτόματα παράνομες οι εκτρώσεις αλλά ΚΑΙ η αντισύλληψη ΚΑΙ η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το Οχάιο κατάφερε να περάσει νομοθεσία όπου επαναπροσδιορίζεται η αρχή της εγκυμοσύνης αντίθετα από το τι ορίζει η επιστήμη. Το μέτρο πέρασε μαζί με άλλα εξωφρενικά για κλείσιμο κλινικών και άλλα:

Because birth control prevents pregnancy as it is defined by medical science, the current Republican definition would now classify using birth control as an abortion. Thus, all women across the state of Ohio will be forced to undergo a medically unnecessary ultrasound and then sit through a 24 hour waiting period in order to get the birth control they want to protect themselves from getting an unwanted pregnancy. And to add insult to injury, women will be required to pay for the ultrasound, which makes birth control more expensive and more inaccessible, especially to low income women.

Αυτό το μέτρο είναι από τα πιο ύπουλα γιατί ενώ είναι πολύ δύσκολο να περάσει, αν το καταφέρουν σε μία έστω πολιτεία, θα έχουν πάτημα να πάνε κάποια υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ρίξουν το Roe v Wade.

Περισσότερα εδώ και εδώ.

Αντιπερισπασμός και ψευτιές

Κάποιες ακροδεξιές ομάδες της χριστιανικής κοινότητας, απογοητεύτηκαν όταν πέρασε η νομοθεσία FACE για την προστασία των εισόδων στις κλινικές και αποφάσισαν να κάνουν κάτι άλλο: ν’ ανοίξουν δικές τους κλινικές που θα ονόμαζαν ‘Crisis Pregnancy Centers‘ αλλά αντί να έχουν μέσα γιατρούς και να δίνουν κανονικές ιατρικές πληροφορίες, θα είχαν μέσα θρησκόληπτους που θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τη γυναίκα από το να σκεφτεί ή να κάνει έκτρωση. Τα κέντρα αυτά είναι διάσημα για το πόσα ψέματα και ιατρικές ανακρίβειες λένε στις γυναίκες με σκοπό να τις φοβίσουν.

Σε αντίθεση με τις κλινικές που έχουν μέσα γιατρούς, νοσοκόμες, εξειδικευμένο προσωπικό, ιατρικό εξοπλισμό κ.ο.κ. τα κέντρα αυτά δεν έχουν τίποτε τέτοιο αλλά χαίρουν της εκτίμησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, αφού εξακολουθούν να λαμβάνουν ομοσπονδιακά κονδύλια για τη λειτουργία τους.

Αντισύλληψη

Σαν να μην έφταναν οι επιθέσεις στο δικαίωμα της έκτρωσης, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν το θράσος να ξεκινήσουν καμπάνιες επίθεσης ΚΑΙ ενάντια της αντισύλληψης!

lifejacket

Νόμος που απαιτεί την εξαίρεση ιδιωτών – επιχειρηματιών από το πρόγραμμα κάλυψης υγείας εάν αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα παροχής αντισύλληψης για γυναίκες εργαζόμενες. Η βάση της εξαίρεσης είναι η θρησκεία και η προσωπική ηθική του εργοδότη.

Άλλοι νόμοι για τον περιορισμό υποχρεωτικής παροχής αντισύλληψης από ιδιωτικές εταιρείες κάλυψης υγείας και ασφάλισης. Να σημειωθεί ότι την ασφάλιση αυτή την πληρώνει η εργαζόμενη από τα δικά της λεφτά και όχι από τα λεφτά του κράτους. Πριν καιρό, αυτό έγινε φλέγον ζήτημα, με σχετική συζήτηση να γίνεται στη Γερουσία όπου το πάνελ των ομιλητών (για την αντισύλληψη και τα γυναικολογικά ζητήματα) απαρτιζόταν αποκλειστικά από άντρες και η μία γυναίκα που ζήτησε να μιλήσει αποκλείστηκε. Η Sandra Fluke μίλησε αργότερα σε ξεχωριστή κατάθεση και ονομάστηκε από συντηρητικούς «τσούλα» και άλλα μισογύνικα επίθετα.

Τρομοκρατία – Βία

Στην Αμερική υπάρχει τεράστια ιστορία ντόπιων τρομοκρατών (στην συντριπτική τους πλειοψηφία θρησκόληπτοι χριστιανοί) οι οποίοι επιτίθενται σε κλινικές με βόμβες, απειλούν και επιτίθενται σε γιατρούς, προσωπικό και ασθενείς, σκοτώνουν γιατρούς και νοσοκόμες, κάνουν δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση στις κλινικές.

Για το πρόβλημα της πρόσβασης έχουν τον νόμο FACE που καθιστά παράνομο το μπλοκάρισμα των κλινικών και την παρεμπόδιση των ασθενών.

Δείτε εδώ εξαιρετικό ντοκυμανταίρ για τη δολοφονία του γιατρού George Tiller

Δείτε επίσης φοβερό ντοκυμανταίρ για την τρομοκρατική οργάνωση Army of God (αυτό είναι διαθέσιμο αν το ψάξετε και σε τμήματα στο youtube)

Ενημερωτικό PDF του Guttmacher για την ασφάλεια των κλινικών.

Ακόμη περισσότερα εδώ και εδώ.

Είναι λοιπόν προφανές πως η Αμερική υποφέρει από αυτές τις επιθέσεις. Και η βάση τους δεν είναι μόνο κάποιο θρησκευτικό ή ηθικό ερώτημα σε σχέση με την έκτρωση. Είναι η οργή των προνομιούχων όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια αλλαγή (σταδιακή και αργή μεν, αλλαγή δε). Είναι μια διαρκής επιβεβαίωση δύναμης και εξουσίας.

Οι πληθυσμιακές διαφορές των δύο στρατοπέδων δεν είναι εύκολο ν’ αγνοηθούν.

my-body

Από τη μία έχουμε ένα κατεστημένο εξουσίας το οποίο απαρτίζεται κυρίως από πλούσιους ηλικιωμένους λευκούς cis, ετεροφυλόφιλους άντρες και από την άλλη έχουμε έναν κυρίως γυναικείο πληθυσμό. Πρέπει να γίνει σαφής και η οικονομική – ταξική μεριά του θέματος μιας και, όπως είπαμε και παραπάνω, οι αντιγυναικείες πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν ως κύρια θύματα γυναίκες χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων και κυρίως άτομα που ανήκουν σε φυλετικά, οικονομικά ή κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες. Είναι λοιπόν ξεκάθαρη η παράμετρος της άσκησης εξουσίας.

The truth is, reproductive freedom, rape and capitalism have always been intertwined, especially for Black women. When the GOP (primarily White men in many cases) start trying to redefine rape, act as rape apologists, and try to limit access to birth control and abortion, I recognize the foundation of a narrative that’s already played out in history.

Reproductive Freedom Has Always Been An Economic Issue | Gradient Lair

Για εμάς είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις εκφράσεις αντιγυναικείου συναισθήματος που έρχονται από την Αμερική δεδομένης της εξουσίας που ασκεί η πολιτική και η κουλτούρα της στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως, παρ’ όλο το κύμα συντηρητισμού, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που υπερασπίζονται την αναπαραγωγική υγεία πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους. Οι γυναίκες της Αμερικής δεν το έχουν βάλει κάτω και μπορούμε να εκφράσουμε μόνο θαυμασμό για τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά τους.

* Να σημειωθεί πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής το οποίο είναι υπεύθυνο να κρίνει τη συνταγματικότητα διαφόρων νόμων, απαρτίζεται από 9 δικαστές οι οποίοι διορίζονται από τον Πρόεδρο της Αμερικής και η θέση τους είναι ισόβια. Δεν υπάρχει πάντοτε δυνατότητα διορισμού δικαστή μιας και δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμη θέση, αλλά ο εκάστοτε Πρόεδρος της χώρας διορίζει ως δικαστή κάποι@ που είναι φιλικά προσκείμεν@ στις πολιτικές του απόψεις. Η ελπίδα των Ρεπουμπλικανών είναι πως με αρκετούς δικούς τους προέδρους και αρκετούς δικούς τους διορισμούς στο δικαστήριο, θα έρθει σύντομα η ώρα που θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία και θα μπορούν να στείλουν υποθέσεις στο δικαστήριο που θα κερδίσουν, ανάμεσά τους και η ακύρωση του δικαιώματος στην έκτρωση.

Για περισσότερες πληροφορίες και ρεπορτάζ:

– Όλα τα ρεπορτάζ της Rachel Maddow για το θέμα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων

Το feed του American Civil Liberties Union για τον πόλεμο κατά των γυναικών

– Το πάντα εξαιρετικό Guttmacher Institute για την προώθηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και υγείας σε όλον τον κόσμο

RH Reality Check | Νέα για όλα τα ζητήματα που αφορούν την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, την έκτρωση κ.ο.κ.

National Abortion Federation | ο οργανισμός των παρόχων έκτρωσης της Αμερικής

NARAL Pro-Choice America | Από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για την προστασία του δικαιώματος στην έκτρωση

It’s a war on women | Ενημερωτικό σάιτ με infographics

Makers: Women who make America | Υπέροχο ντοκυμαντέρ του PBS για τις γυναίκες από το 1959 και μετά. Περιέχει αρκετές πληροφορίες για τους αγώνες για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα

Ετικέτα:
Posted in: Άρθρα