Όποτε έχω αμάξι μπροστά μου που πηγαίνει πολύ αργά, ξέρω ότι μόλις κοιτάξω θα δω γυναίκα οδηγό.
Σήμερα για πολλοστή φορά άκουσα αυτή τη φράση. Η οποία σχεδόν πάντα συνοδεύεται από το πιο μετριοπαθές και «δίκαιο»: «οι άντρες είναι καλοί σε κάποια πράγματα, οι γυναίκες σε κάποια άλλα, γιατί δεν το δέχεστε;», με το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είμαι ικανοποιημένη και να σκεφτώ: «δεν πειράζει αν δε βγάζω άκρη να αλλάξω ένα λάστιχο, αφού φτιάχνω ωραία κεφτεδάκια».
Όσον αφορά το ζήτημα «οδήγηση», σίγουρα υπάρχουν διάφοροι λόγοι που κάνουν κάποιον/-α να οδηγεί ελεεινά, ανεξαρτήτως φύλου. Εδώ αναφέρονται μερικοί. Προσθέστε σε αυτούς και την ανύπαρκτη παιδεία του Ελληνάρα. Επίσης, με την ίδια ευκολία που απαξιώνονται οι γυναίκες, θα μπορούσε ο καθένας μας να πει ότι είναι άθλιοι οδηγοί ένα σωρό άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως ο ταξιτζής, ο παππούς, ο αγρότης, ο Κρητικός ή ένας συνδυασμός των παραπάνω. Για παράδειγμα, εγώ προσωπικά, μετά από χρόνια επιτόπιας παρατήρησης των επισκεπτών του Πηλίου, είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχει η ειδική κατηγορία «Αθηναίος νεόπλουτος που πάει με 30 στο βουνό και φρενάρει χωρίς λόγο, επειδή φοβάται να μην πάθει κάτι το ακριβό του αμάξι». (Στην Εθνική, όμως, τρέχει με 190, εννοείται, πρέπει να κάνει κι αυτός το κομμάτι του, άσε που δε συγκρατούνται τόσα άλογα).
Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε με στερεότυπα και να κατασκευάζουμε καρικατούρες. Έχει και πλάκα, είναι σα διαγωνισμός παρατηρητικότητας. Η κατάσταση όμως γίνεται πολύ ύπουλη όταν εκείνος που επιχειρηματολογεί, επικαλείται βιολογικές διαφορές. Είθισται σε κάθε άποψη που προσπαθεί να δικαιολογήσει το σεξισμό και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, να υπάρχει και μια «επιστημονική» στήριξη- μη μας πούνε και προκατειλημμένους. Τέτοιου τύπου εξηγήσεις είναι π.χ. ότι ο γυναικείος εγκέφαλος υστερεί στο πώς αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις του χώρου ή ότι δυσκολεύεται να διαβάσει χάρτες, κλπ. Θα μπορούσε να αντιπαραθέσει κανείς τα αποτελέσματα άλλων τόσων ερευνών που δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές, έχουν τα λιγότερα ατυχήματα ή ότι οι άντρες οδηγούν πιο συχνά υπό την επήρεια αλκοόλ.
Τα βιολογικά επιχειρήματα διαπνέονται λίγο- πολύ από μια παρόμοια λογική. Στην πραγματικότητα, το να λες ότι ο εγκέφαλος των γυναικών τις δυσκολεύει στην οδήγηση, δεν απέχει και πολύ από την κάποτε κυρίαρχη άποψη, ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ψηφίζουν επειδή έχουν περίοδο και άρα είναι άστατες και αναξιόπιστες.
Από την άλλη, δε θεωρώ επαρκές το επιχείρημα που αιτιολογεί την υποτιθέμενη μειωμένη ικανότητα με βάση τη διαφορετική κοινωνικοποίηση. Δηλαδή, ότι τα αγόρια εξοικειώνονται από μικρότερη ηλικία με το αυτοκίνητο επειδή παίζουν με αυτοκινητάκια ή επειδή ο μπαμπάς θα φροντίσει από την εφηβεία να τους μάθει οδήγηση. Πρώτον, αυτό δε συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες και δεύτερον, δε βλέπω γιατί να είναι τόσο καθοριστικό για το μέλλον. Θα μπορούσε άραγε αντίστοιχα να ισχυριστεί κανείς, ότι επειδή τα περισσότερα αγόρια από μικρά δεν τα μαθαίνουν να έχουν επαφή με την κουζίνα, όταν μεγαλώσουν δεν μπορούν να γίνουν σεφ ή μάγειρες; Ή ότι δεν μπορούν να γίνουν σχεδιαστές μόδας επειδή μικροί δεν έντυναν τις κούκλες τους; Όχι, δεν άκουσα ποτέ κάτι τέτοιο, μια χαρά εκπροσωπούνται αυτοί οι χώροι και από άντρες, οι ικανότητες των οποίων σπάνια αμφισβητούνται.
Υπάρχει όμως ένας κοινωνικός παράγοντας που θεωρώ ότι πράγματι λειτουργεί εις βάρος των γυναικών και αυτός είναι η λεγόμενη απειλή του στερεοτύπου (“stereotype threat”). Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά πειράματα σχετικά με το stereotype threat, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται στο ομώνυμο site. Η έννοια αυτή αναφέρεται στο άγχος ή την ανησυχία που βιώνει ένα άτομο σε μια κατάσταση, στην οποία δυνητικά μπορεί να επιβεβαιώσει ένα αρνητικό στερεότυπο εναντίον του. Η επίδοση δηλαδή που έχει κάποιος/-α σε μια δοκιμασία, μπορεί να επηρεάζεται από τις κοινωνικές προσδοκίες και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν γύρω από την προσδοκώμενη επίδοση. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο μειωμένης αυτοπεποίθησης, σε εσωτερική απόδοση της αποτυχίας μέχρι και σε εγκατάλειψη της σχετικής στρεσογόνου δραστηριότητας. Αυτή η «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» όταν διαιωνίζεται για πολύ καιρό, παγιώνεται με τη μορφή κοινωνικής ανισότητας. Με λίγα λόγια, κάποιες γυναίκες μπορεί να οδηγούν με περισσότερο φόβο, άγχος και νευρικότητα, ακριβώς επειδή ξέρουν ότι αναμένεται από αυτές να οδηγούν έτσι. Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, ας δοκιμάσει ο/η οποιοσδήποτε από εμάς να παρκάρει, τη στιγμή που απ’ έξω τον επιθεωρούν τρεις καραγκιόζηδες έτοιμοι να χειροκροτήσουν ειρωνικά, αν τυχόν καθυστερήσει λίγο.
Η απορία μου παρ’ όλα αυτά είναι γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γιατί δηλαδή οι περισσότεροι άντρες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαξιώσουν τη γυναίκα ως ανάξια συνεχίστρια της… πανδύσκολης αυτής δραστηριότητας που είναι η οδήγηση; Αν το σκεφτεί κανείς σοβαρά, πρόκειται για μια παιδιάστικη, εγωκεντρική στάση: «σαν εμένα, κανείς». Κι όμως, τελικά αυτή είναι η συνηθισμένη αντίδραση κάθε φορά που απειλείται ένα αντρικό προνόμιο.
Η μάνα μου οδηγεί από τα 19. Μου έλεγε ότι όταν πρωτάρχισε να κυκλοφορεί τη δεκαετία του ’60 στην Αθήνα, υπήρχαν ελάχιστες γυναίκες οδηγοί. Οι άντρες την ενοχλούσαν τόσο πολύ, που αναγκαζόταν να φοράει ένα καπέλο του παππού μου και να μοιάζει κι αυτή με άντρα, ώστε να μην της λένε βλακείες στα φανάρια. Σήμερα φαντάζει ακραίο κάτι τέτοιο αλλά το αντρικό προνόμιο στην οδήγηση διατηρείται. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν ένας άντρας καθυστερήσει να παρκάρει, του σβήσει η μηχανή, μείνει από βενζίνη ή τρακάρει, αυτό δε θα αποδοθεί στο φύλο του. Στη γυναίκα όμως, ναι.
Φίλη γυναίκα οδηγέ: σου έχει τύχει μέχρι και να προσφερθεί άλλος να ξεπαρκάρει στο αυτοκίνητο σου από στενό χώρο, πριν εσύ το επιχειρήσεις καν;
Σου έχει τύχει να σου φωνάξουν σε φανάρι «άντε στην κουζίνα σου», απλώς επειδή δεν θέλησες να περάσεις με βαθύ πορτοκαλί (=κόκκινο); Τζάμπα μαγκιά φυσικά, γιατί αν ήταν στη θέση σου ένας τύπος 150 κιλά δε θα άκουγε τέτοιες ατάκες.
Οδηγώ καμιά δεκαριά χρόνια αυτοκίνητο και μηχανάκι από τα 16. Έχω υποστεί τέτοια σχόλια πολλάκις αλλά και συμπεριφορές ακόμα πιο υποτιμητικές. Παράδειγμα: το να σε περιμένει μπάρμπας να παρκάρεις για να σου κάνει κουμάντο επειδή θεωρεί εκ των προτέρων ότι δεν θα τα καταφέρεις. Δεν έχω χειρότερο. «Να ‘σαι καλά θείο, μπορώ και μόνη μου». Δε φεύγει όμως, μέχρι να χρειαστεί να πεις «κοίτα τη δουλειά σου ρε».
«Ναι όμως εγώ βλέπω πολλές γυναίκες που στο φανάρι μιλάνε στο κινητό/ βάφονται». Εντάξει, υπάρχουν. Κι εγώ βλέπω πολλούς άντρες που στο φανάρι μιλάνε στο κινητό/ τρώνε/ καθαρίζουν τα αυτιά τους. ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ; Χαλάρωσε λίγο φίλε μου, το ότι μια γυναίκα μπορεί να οδηγεί το ίδιο καλά ή και σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα από εσένα, δε σημαίνει ότι είσαι τελείως άχρηστος. Κάποια ικανότητα θα έχεις κι εσύ.
Χεχε, πόσο άσχημο ακούγεται όταν αντιστρέφονται τα κλασικά σεξιστικά επιχειρήματα και ο κλασικός τόνος «ανωτερότητας», ε;
Περισσότερο διάβασμα:
– Delusions of Gender | Cordelia Fine (PDF) (ΒΙΝΤΕΟ) (Αγοράστε το)
– Pink Brain, Blue Brain | Lise Eliot – Professor of Neuroscience (PDF) (ΒΙΝΤΕΟ) (Αγοράστε το)
– The Gender Similarities Hypothesis | Review of Janet Hyde’s study by Tekanji
mhairi
01/06/2013
Hey – good article.
Have you seen the petition in America to ban heterosexual men from driving?
https://petitions.whitehouse.gov/petition/prohibit-straight-men-driving/Rt1ljN4f
«In many public schools, there are dress codes that prohibit students from wearing tank-tops, tube tops, and shorts that are deemed «too short,» as these could distract male students. If men can be this easily distracted by women’s bodies, then this raises a variety of safety concerns.
Many busy highways have billboards that use sexually suggestive imagery of women’s bodies. Women also often go about their everyday lives near roadways wearing tanktops and short shorts. If straight men (and men of other sexual orientations who are attracted to women) can be distracted by the mere sight of a woman’s thigh, then it is a public safety hazard to allow them to operate vehicles that weigh thousands of pounds at up to 75mph past these inevitable distractions.»
50ft queenie
01/06/2013
Hey, thanks! Bahhah, no I hadn’t seen it but it’s hilarious! xD
RaZzMaTaZz
01/06/2013
ahahaha pe8ana me to kleisimo, seriously!! h odhghsh einai ap ta liga sexistika stereotypa pou de me aggiksan pote, giati eixa mana odhgara kai patera pou adynatouse na piasei timoni to save his life, opote panta mou fainotan hli8io to oti women suck at driving, akoma k otan eixa toso internalised misogyny pou mou staze ap ta autia.
flo
02/06/2013
Για να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου (αν και δεν οδηγώ ακόμη), έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές στην οπτικοχωρική αντίληψη ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες (λόγω εξέλιξης), κάτι που σε έναν μικρό βαθμό μπορεί να εξηγήσει το πρόβλημα στο παρκάρισμα μιας νέας οδηγού αλλά η εμπειρογνωμοσύνη και η αυτοματοποίηση που ακολουθεί πάντα σε μια ενέργεια που επαναλαμβάνεται βοηθάει οποιοδήποτε είναι αδύναμος ή άτσαλος οπότε στην τελική δεν υπάρχουν διαφορές. Επίσης, για όσους χρησιμοποιούν το παραπάνω ως επιχείρημα «γιατί οι γυναίκες δε πρέπει να οδηγούν» θα έπρεπε να ξέρουν ότι η οδήγηση απαιτεί γνωστικές λειτουργίες πολύ πιο περίπλοκες από την οπτικοχωρική αντίληψη, όπως προσοχή, μνήμη και ικανότητες λήψης αποφάσεων.Οι παραπάνω λειτουργίες παρουσιάζουν γνωστική κάμψη μόνο ως μέρος του φυσιολογικού και μη γήρατος και όχι ως χαρακτηριστικό της γυναικείας φύσης.
Τέλος, από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι όσες φορές έχω μπει σε αυτοκίνητο με γυναίκα οδηγό δεν ένιωσα κίνδυνο γιατί είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ειδικά όταν υπάρχουν κι άλλα άτομα στο αυτοκίνητο. Σε αντίθεση με τους πολλούς άνδρες οδηγούς που με κάνουν να λέω την προσευχή μου (κι ας είμαι άθεη) και να καταριέμαι την ώρα και τη στιγμή που μπήκα στο αυτοκίνητο.
cortlinux
02/06/2013
Ως οδηγός σχεδόν 10 ετών έχω δει όλα αυτά τα στερεότυπα. Βασικά εμένα γυναίκα με έμαθε να παρκάρω και μάλιστα σε δύσκολες περιοχές. Δεν είναι καλύτερες ή χειρότερες υπάρχουν πολλές καλές και αντίστοιχα κακές οδηγοί όπως και στους άνδρες. Αυτό που θα μπορούσα να πω ως παρατήρηση είναι ότι διαφέρει κατά βάση η οδήγηση των γυναικών ανά γενιά. Οι πιο νεαρές είναι πιο μαγκάκια και με την θετική και με την αρνητική έννοια του όρου (δεν φοβούνται αλλά και δεν σέβονται) το ίδιο αντίστοιχα με τους αντίστοιχους συνομηλίκους τους άνδρες. Οι πιο μεγάλες είναι αντίστοιχα προσεχτικές όπως και οι αντίστοιχοι μεσήλικες άνδρες.
Πιο αγχωμένες είναι γενικά οι γυναίκες γιατί όπως γράφεις και στο άρθρο σου είναι σαν να πρέπει συνεχώς να αποδείξουν κάτι. Αλλά τελικά και συγνώμη για την έκφραση όταν σε αγχώνουν για τέτοια πράγματα (πχ παρκάρισμα) πρέπει να τους γράφεις στα άγραφά σου. Άλλωστε ένας μεγαλύτερός μου άνδρας μου είχε πει ότι το χειρότερο παρκάρισμά του (όπου και τράκαρε) το έκανε όταν τελικά ήταν πολύ έμπειρος και λόγω της υπερβολικής εμπιστοσύνης στον εαυτό του.
προτείνω να βάλετε ως πηγή και το βιβλίο Καλώς ήρθατε στον εγκέφαλό σας όπου αναφέρετε σε αυτό το θέμα και στις διαφορές των δύο φύλων (που δεν υφίστανται βασικά) στα μαθηματικά πχ.
La Inquieta
02/06/2013
Ευχαριστούμε cortlinux! Θα ψάξουμε το βιβλίο που προτείνεις, εγώ προσωπικά δεν το γνώριζα..
Χριστίνα Α. Νεοφώτιστου
13/06/2013
Ως τρανς γυναίκα έχω να καταθέσω ότι από τα 24 μου και μετά, που παρουσιάζομαι ως γυναίκα, τρώω απίστευτα περισσότερο βρίσιμο όταν είμαι πίσω απ’το τιμόνι. Και σεξιστικό βρίσιμο, όχι απλό «μαλάκα, άσχετη», αλλά καριόλα, πουτάνα, «το ήξερα οτι είσαι γυναίκα απ’τον τρόπο που οδηγούσες» κλπ.
Το εντυπωσιακό είναι οτι οδηγώ το ίδιο ή καλύτερα από όταν παρουσιαζόμουν ως αγόρι (απ’τα 24 μου και πριν), και για έξτρα drama να πω ότι ως αγόρι, όποτε έκανα αυτονόητες κινήσεις (όπως να μην κλείσω την κάθετο, όταν είμαι στο φανάρι, να παίρνω κλειστά τις στροφές για να μην ενοχλώ τις άλλες λωρίδες, να σταματάω σε διαβάσεις) θεωρείτο ευγενική οδήγηση και ο κόσμος από πίσω μου το υπέμενε ή μου αναβόσβηνε φιλικά τους προβολείς με χαμόγελο. Όταν τα κάνω τώρα ως γυναίκα, ακούω ανυπόμονα κορναρίσματα και βρισίδι.
Θενκ ρε συ Inquieta. xkcd for the win
La Inquieta
13/06/2013
Χριστίνα, πραγματικά νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο πράδειγμα ως προς τη διαφορετική αντιμετώπιση από αυτό που διηγείσαι. Η εμπειρία του να τα έχεις δει «και από τις δύο πλευρές» μιλάει από μόνη της..
neofotistou
13/06/2013
χωρίς πλάκα. Αλλά μιλάει εξίσου από μόνη της και οποιαδήποτε άλλη γυναικεία εμπειρία, ακόμα και αν δεν έχει δει «και τις δυο πλευρές», οπότε τί να λέει.
μαρίλντα
20/11/2013
Έτσι για χαλάρωμα (ή και όχι) θα ήθελα να σας παραθέσω την απάντηση/αντίδραση που έλαβα όταν τοποθετήθηκα πάνω στο ζήτημα »γυναίκα άρα κακή οδηγός» που φυσικά άνοιξε απο μια τυχαία παρέα με την οποία βρισκόμουν.
Παρέα: – Μπλα μπλα μπλα γυναικες κακοι οδηγοι, μπλα μπλα βαφονται, μιλανε με τις φιλες τους, μπλα μπλα , δεν εχουν προσανατολισμο, μπλα.
Εγώ: – Ρε παιδιά, μήπως να σκεφτόμασταν 2 φορές κάποια πράγματα προτού τα πιστέψουμε ή τα αναπαράξουμε; π.χ δεν είναι λίγο αφελές να υποστηρίζουμε ότι (εδω δανείστηκα ατόφιο το ακόλουθο «δεν πειράζει αν δε βγάζω άκρη να αλλάξω ένα λάστιχο, αφού φτιάχνω ωραία κεφτεδάκια».) όλες οι γυναίκες είναι κακοί οδηγοί αλλά φτιάχνουν καλούς κεφτέδες;
Παρέα: – Ε….Όχι..δεν, δεν είναι έτσι. Δεν το λέμε έτσι όπως νομίζεις, άλλωστε… οι καλύτεροι σεφ είναι άντρες.
………………………………………………………………………………………………
WIN.
effie
17/06/2014
Χθες παρακολούθησα το δεύτερο θεωρητικό μάθημα στη σχολή οδηγών. Πρώτο πλήγμα: «όταν παρκάρετε σε παράλληλη στοίχηση (mall, super market klp) ειδικά σε εσάς τα κοριτσάκια το λέω (και μας κοιτάζει) να μπαίνετε με την όπισθεν γιατί μετά δεν θα βλέπετε να βγείτε και να προτιμάτε γενικά την ασφάλεια από την ευκολία». Πετάγομαι και σχολιάζω: δλδ τι θες να πεις, οι άντρες σκέφτονται την ασφάλεια περισσότερο? εννοειται πηρα τραγικη απαντηση ´´ελα μην σε πιανει τωρα το φεμινιστικο σού´´ συνοδευομενη με χαλαρο υφακι και «παμε παρακάτω». μετα απο λιγο: «δεν επιτρεπεται να κλεινουμε εισοδο ιδιωτικου παρκινγκ ουτε για λιγο, παει η αλλη να παρει το ταγιερ απο τη μοδιστρα, κανει μιση ωρα, μετα σου λεει πως κανεις ετσι μωρε τι επαθες, και εσυ μπορει να θες να πας το παιδι σου στο νοσοκομειο.» ολα αυτα τα ειπε Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ. ειπα να μην ξαναπαρεμβω και να τον ξεφτιλισω που στην καταναλωση αλκοολ κ την επικινδυνη οδηγηση δεν ανεφερε τιποτα σε σχεση με την ανδρικη οδηγηση (οχι οτι αποτελει πραγματικο αντεπιχειρημα αλλα ειναι ο μοναδικος να πεισεις κατι τρομπες σαν και δαυτον) καθως ο χρονος ειναι κοινος και ειπα να μην το εκμεταλλευτω ετσι. αλλα μετανιωσα. την επομενη θα σε ξεφτιλισω μεγαλε με το αγαπουλιαρικο υφος στη λεξη κοριτσακια. αν εχετε οποιαδηποτε στατιστικη μπορω ν του τριψω στα μουτρα θα ημουν ευγνωμων.
50ft queenie
17/06/2014
Ααααααααργκχχ! Πραγματικά αδιανόητα εκνευριστικό! Ελπίζω να μπορείς ν’ αλλάξεις δασκαλ@.
Όσο για τα στατιστικά, θυμήθηκα μια παλιά έρευνα που έλεγε πως το 80% των θανατηφόρων ατυχημάτων προκαλούνται από άντρες, αλλά δεν είναι για την Ελλάδα τα στοιχεία (http://www.nbclosangeles.com/news/local/Women-are-Better-Drivers-Than-Men-Study-137202638.html). Αν βρω κάτι σχετικό θα σου στείλω εδώ.
La Inquieta
17/06/2014
Πραγματικά δεν το πιστεύω ότι έγραψε κάποια ΣΗΜΕΡΑ αυτό το σχόλιο. ΣΗΜΕΡΑ το πρωί ακριβώς, παραλίγο να τρακάρω με μπάρμπα σε μηχανάκι ο οποίος: α) παραβίασε προτεραιότητα, β) δε φορούσε κράνος και γ) μιλούσε στο κινητό. Δε χτύπησε ο ίδιος- ευτυχώς- και το μηχανάκι ελάχιστα αλλά στο τέλος τί μου είπε;;; «και δηλαδή το πίσω φως που έσπασε ποιος θα το πληρώσει;»!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Όσο για την ερώτηση σου:
Μπορείς να τον παραπέμψεις σε οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρία για να ρωτήσει να του πούνε ποια είναι η ομάδα χαμηλότερου κινδύνου, με στατιστικά λιγότερα ατυχήματα (μάλιστα συνήθως οι γυναίκες άνω των 50 πληρώνουν και χαμηλότερα ασφάλιστρα). Όχι ότι δε θα το ξέρει, τι σκατά δάσκαλος οδήγησης είναι, αλλά ΕΠΡΕΠΕ να πει τη μαλακία του.
effie
17/06/2014
το πρωτο που σκεφτηκα ηταν αν μπορω να αλλαξω σχολη αλλα κατεληξα στο οτι η στρατηγικη -σου τα κανω «τοσα» καθε φορα που λες την εξυπναδα σου- μαρεσει περισσοτερο. επισης οι περισσοτεροι ειναι μικρης ηλικιας, αγορια και κοριτσια, και καλο ειναι να μαθαινουν οτι υπαρχει κ αντιλογος και οτι θα επηρεαζουν και θα επηρεαζονται απο αυτες τις μαλακιες. ευχαριστω πολυ για το link και οχι μονο.
50ft queenie
17/06/2014
Πολύ καλά σκέφτηκες! Είναι τυχερό που τώρα έχεις αυτά τα αποθέματα και την υπομονή! Καλή συνέχεια και καλό κουράγιο! ^__^
messed up
14/06/2016
Έχω πάθει το εξής: είμαι στη Μοναστηρίου, έτοιμη να παρκάρω, βάζω όπισθεν, παω να ξεκινήσω, ξαφνικά εμφανίζεται τυπάκος μου κάνει νόημα με τα χέρια να σταματήσω, σταματάω, ανοίγω το παράθυρο, μου λεει «θα σε βοηθήσω, μην ανησυχείς». «Ευχαριστώ», του λέω, «αλλά δεν χρειάζομαι βοήθεια, τα καταφέρνω, καλημέρα σας». Με κοιτάζει, χέζεται στα γέλια, φωνάζει κάτι άλλους «ελάτε ρε να δείτε μια που θα παρκάρει, παιδιά, θα παρκάρει μόνη της». Κλείνω τα παράθυρα, κλειδώνω και την πόρτα (μην με κρίνετε), κοκκινίζω, τα κάνω λίγο επάνω μου, έχουν μαζευτεί τώρα καμιά 10αριά άτομα και με κοιτάζουν και γελάνε. Παρκάρω το αυτοκίνητο (είμαι και οδηγάρα, #ΝΟΤ, ένα απλό παρκάρισμα ήταν), βγαίνω από το αυτοκίνητο, κλειδώνω και φεύγω εν μέσω χειροκροτημάτων και σφυριγμάτων (ειρωνικών, ναι) και ο τυπάκος μου φωνάζει «μωρέ μπράβο, σαν άντρας οδηγάς». Δεν είπα τίποτα, έκανα μια χειρονομία φεύγοντας, ούτε άσεμνη ούτε ευγενική, μόνο αυτό.
Ντρέπομαι που δεν του απάντησα; Ναι, λίγο. Αλλά τουλάχιστον πάρκαρα «σαν άντρας», ξες…