Ελευθερία του λόγου και σχόλια

Posted on 19/09/2017 από

0


Το παρακάτω δημοσιοποιήθηκε από την δημοσιογράφο Ijeoma Oluo στο προφίλ της στο facebook. Το πρωτότυπο βρίσκεται εδώ


Προς όλους τους τύπους που πηγαίνουν σε όλα τα ποστ μου στο Facebook και συρρέουν στα μηνύματά μου για να παραπονεθούν ότι τους έβησα το σχόλιο για τον ηλίθιο τύπο με το πιάνο:

Τι είναι χειρότερο – να σβήνεις σχόλια από άσχετους, απρόσκλητους αγνώστους που επιμένουν να υποστηρίζουν τον μισογυνισμό και την κακοποίηση… ή το να είσαι ένας τυχαίος άγνωστος που παθαίνει κρίση όταν μια γυναίκα που δεν γνωρίζεις δεν σε αφήνει να την λες κα****α στην ίδια της τη σελίδα;

Θα σβήσω όποια σχόλια θέλω εδώ. Γιατί; Γιατί είναι η σελίδα μου. Έχετε πολλά μέρη να υπερασπιστείτε τον μισογυνισμό ελεύθερα. Δεν είμαι υποχρεωμένη να σας παρέχω ένα ακόμα μέρος να το κάνετε. Αν δεν σας αρέσει αυτό, είστε ελεύθερ@ να κάνετε το δικό σας ποστ στη δική σας σελίδα για το πόσο τέρας είμαι. Ποιος ξέρει; Μπορεί να γίνει viral. Αμφιβάλλω βέβαια – αν είχατε το δικό σας κοινό, δεν θα επιμένατε τόσο να σας ακούσει το δικό μου, αλλά ποιος ξέρει; Έχουν γίνει και ποιο παράξενα πράγματα.

Το νόημα είναι: Η ελευθερία του λόγου προστατεύει το δικαίωμά σου να μην σε διώκει το κράτος επειδή με λες κα****α – δεν προστατεύει το σχόλιό σου από το να σβηστεί από εμένα. Δεν είμαι η κυβέρνηση, και δε με νοιάζει γιατί νομίζεις ότι έχεις δικαίωμα στους χώρους γυναικών που δεν γνωρίζεις. Δεν σου ανήκουν δικαιωματικά. Αν δεν στο είπε ποτέ κανείς αυτό, μπορώ να καταλάβω γιατί σου είναι δύσκολο να το αποδεχτείς – και δεν με νοιάζει.

Μπορείς να αφιερώσεις όλη σου τη μέρα προσπαθώντας να κάνεις μια γυναίκα να δώσει χώρο στο ηλίθιο σχόλιό σου στη σελίδα της παρά τη θέλησή της, αλλά όχι μόνο θα αποδείξεις το αρχικό μου νόημα για το πόσο λίγο μερικά άτομα σέβονται την αυτονομία των γυναικών, αλλά θα φανείς και πολύ, πολύ αξιοθρήνητος.

Δε με νοιάζει γιατί νομίζεις ότι είναι σημαντικό να σκορπάς ξερατά στις σελίδες αγνώστων. Δεν με νοιάζει γιατί πιστεύεις ότι ο φεμινισμός είναι το χειρότερο πράγμα που συνέβη στον κόσμο. Δεν με νοιάζει γιατί μισείς τις γυναίκες. Δεν με νοιάζει γιατί πιστεύεις ότι αηδιαστικές επιδείξεις μισογύνικου ελέγχου των γυναικών είναι οκ.

Με νοιάζει η κάθε γυναίκα που έχει κοινωνικοποιηθεί να πιστεύει ότι αυτές οι παραβιαστικές, μισογύνικες συμπεριφορές είναι οκ, και ξέρει κάπου βαθιά μέσα της ότι δεν είναι, αλλά δεν μπορεί να το βάλει σε λέξεις. Με νοιάζει η κάθε γυναίκα που της λένε ότι δεν έχει δικαίωμα να πει όχι και να φύγει. Με νοιάζει η κάθε γυναίκα που μεγαλώνει ένα γιο αυτή τη στιγμή και προσπαθεί να μην μεγαλώσει τον επόμενο Elliott Rodger. (Σ.τ.Μ: ο Elliott Rodger είναι ο 22χρονος δράστης που, αφού ανέβασε βίντεο στο youtube λέγοντας ότι ήθελε να εκδικηθεί τις γυναίκες επειδή τον απορρίπτουν, σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε δεκατέσσερα στο πανεπιστήμιο στην Isla Vista της Καλιφόρνια)

Με νοιάζει να σταματήσει ο μισογυνισμός που σκοτώνει γυναίκες κάθε μέρα. Και με νοιάζουν όλοι οι ύπουλοι τρόποι με τους οποίος αυτός ο μισογυνισμός δικαιολογείται και εξυψώνεται στην κουλτούρα μας. Και αν αυτό σε κάνει να νιώθεις κάπως γιατί πραγματικά εξαρτάσαι από το να μην ξέρουν οι γυναίκες ότι δεν είναι υποχρεωμένες να δίνουν προτεραιότητα στην άνεσή σου αντί στην ανθρωπιά τους – τότε πραγματικά δε με νοιάζει καθόλου αυτό.