Πρόσφατα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και η (όχι και τόσο μικρή πια) μαγισσούλα έβαλε την στολή της (γιατί εδώ τα παιδιά φοράνε ακόμα στολή στο σχολείο, ναι…) και φέτος την βλέπω στα (πιο) δύσκολα.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με χαρά, γιατί άλλαξε η καθηγήτρια της τέχνης (η περσινή την υποτιμούσε – όχι μόνο τη μαγισσούλα, αλλά και τ@ συμμαθητ@ της – και τους έλεγε πως είναι «άχρηστοι» και «δεν θα μπορέσουν ποτέ να ζωγραφίσουν», γιατί πχ δεν πετύχαιναν να σχεδιάσουν τον… τέλειο κύκλο…). Τη δεύτερη μέρα, η μαγισσούλα μπήκε στην πρώτη της ίσως σοβαρή φεμινιστική μάχη, η οποία προβλέπω να είναι δύσκολη και μακρά, δυστυχώς… Τα παρακάτω είναι όπως μου τα διηγήθηκε η ίδια, χωρίς σάλτσες ή υπερβολές, και τα παραθέτω μόνο και μόνο επειδή είναι ενδεικτικά πιστεύω της μισογυνιστικής κουλτούρας που κυριαρχεί και στα σχολεία.
Μάθημα γαλλικών. Ο καθηγητής μπαίνει στην αίθουσα και ζητά 2 αγόρια, «γιατί τα αγόρια αντέχουν», να πάνε να φέρουν τα βιβλία για όλη την τάξη. Η μαγισσούλα ψιθυρίζει στη διπλανή της «αυτό είναι σεξιστικό». Ο καθηγητής την ακούει και της λέει θυμωμένος «τι? Θα με βγάλεις σεξιστή εσύ; Αφού είναι έτσι, να πας εσύ να κουβαλήσεις τα βιβλία για όλη την τάξη, μόνη σου, αφού νομίζεις πως μπορείς». Η μαγισσούλα απαντά «Δεν έχω πρόβλημα να πάω, κύριε. Μπορώ». Ο καθηγητής νευριάζει κι άλλο «α, ώστε νομίζεις πως μπορείς! Να πας!»Της λέει που θα βρει τα βιβλία και η μαγισσούλα πάει. Η μαγισσούλα δεν βρίσκει τα βιβλία εκεί που της υπόδειξε ο καθηγητής, αλλά τελικά τα βρίσκει και τα κουβαλά στην τάξη. Τα βιβλία για όλ@ τ@ 26 μαθητ@ της τάξης. Ο καθηγητής τα βλέπει και της λέει «Τι είναι αυτά; Αυτά είναι μόνο το ένα τεύχος. Πού είναι το δεύτερο;» Η μαγισσούλα του απαντά πως δεν της είπε πως είναι δύο τεύχη και δεν το ήξερε. Ο καθηγητής της λέει «Και δεν ήξερες πως είναι δύο τα τεύχη; Τι νόμιζες δηλαδή;» Η μαγισσούλα του απαντά πως δεν το γνώριζε, αφού δεν της το είπε και αφού πέρσι ήταν ένα τεύχος. Ο καθηγητής της απαντά «Είδες; Για αυτό εγώ είπα να πάνε αγόρια. Τα αγόρια κόβει το μυαλό τους, όχι σαν κι εσάς, τα κορίτσια». Η μαγισσούλα τα έχει πια πάρει και του απαντά πως δεν έχει σχέση που είναι κορίτσι. Του λέει ξανά πως δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πως υπάρχουν δύο τεύχη και τον ρωτά που θα βρει το δεύτερο τεύχος, γιατί οι οδηγίες του προηγουμένως ήταν λάθος, αφού κι εκείνα που έφερε τα βρήκε αλλού και όχι εκεί που της είχε πει και δεν είδε κάπου το δεύτερο τεύχος. Ο καθηγητής στέλνει αγόρι αυτήν τη φορά να φέρει το δεύτερο τεύχος.
Την επόμενη μέρα, ο καθηγητής των γαλλικών βλέπει τη μαγισσούλα στην αυλή στο διάλειμμα. Η μαγισσούλα έχει γραμμένο με μαύρο μαρκαδόρο στο χέρι της “metal.” Ο καθηγητής της λέει «Τι είναι αυτό εδώ; Metal; Ακούς metal δηλαδή;» Η μαγισσούλα του απαντάει πως ναι. Εκείνος συνεχίζει «να μην ακούς metal, γιατί κάνει κακό». Η μαγισσούλα του απαντά πως θα ακούει ό,τι μουσική θέλει και πως εκείνος δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει τη μουσική που της αρέσει. Αργότερα, έχουν γαλλικά. Ο καθηγητής παίρνει παρουσίες. Φωνάζει το όνομά της. Εκείνη αποκρίνεται «παρούσα» Ο καθηγητής την κοιτά και της λέει απαξιωτικά «α, εσύ είσαι;» Αργότερα, στο μάθημα, τη βάζει να απαντήσει μια ερώτηση στα γαλλικά. Η μαγισσούλα κάνει λάθος στην απάντηση και ο καθηγητής της λέει «τίποτα δεν ξέρεις. Τι κάνεις εδώ τόσο καιρό;» Η μαγισσούλα του απαντά πως είναι μόνο η δεύτερη χρονιά που διδάσκονται γαλλικά και μπερδεύτηκε στην απάντησή της. Ο καθηγητής της λέει μπροστά σε όλη την τάξη πως πρέπει να σταματήσει να ακούει metal!
Στο τρίτο μάθημα γαλλικών, ο καθηγητής συνεχίζει να κάνει σχόλια μπροστά σε όλη την τάξη για το ότι η μαγισσούλα ακούει metal, την στοχοποιεί και της μιλά υποτιμητικά.
Η μαγισσούλα μου τα λέει όλα αυτά και τη ρωτώ τι θέλει να κάνουμε. Μου λέει πως θα μιλήσει η ίδια στην καθηγήτρια που είναι υπεύθυνη για το τμήμα της και να ζητήσει τη βοήθειά της. Τη ρωτώ αν θα ήθελε να της μιλήσω εγώ ή να μιλήσω με τον ίδιο τον καθηγητή των γαλλικών, αλλά δεν θέλει.
Την επόμενη μέρα, η μαγισσούλα μιλά με άλλη καθηγήτρια του σχολείου, την οποία εμπιστεύεται και συμπαθεί, αφού δεν βρήκε την υπεύθυνη καθηγήτρια του τμήματος. Η καθηγήτρια τη «συμβουλεύει» «να μην του δίνει σημασία». Την ίδια μέρα, η μαγισσούλα μιλά και στη σύμβουλο του σχολείου για το θέμα, η οποία επίσης τη «συμβουλεύει» «να μην του δίνει σημασία».
Η μαγισσούλα μου λέει απογοητευμένη για τη συμβουλή της καθηγήτριας και της συμβούλου. Συμφωνούμε πως θα μιλήσω εγώ με τη σύμβουλο του σχολείου. Φοβάμαι πως ίσως να ακολουθήσει νέα ανάρτηση…
Jenny
15/04/2018
Πόσο λυπάμαι, ντρέπομαι και θυμώνω ταυτόχρονα για την ύπαρξη τέτοιων συναδέλφων –είμαι κι εγώ εκπαιδευτικός. Λυπάμαι και ντρέπομαι επίσης για το γεγονός ότι όταν ήμουν κι εγώ στην ίδια ηλικία και άκουγα ανάλογα σεξιστικά σχόλια, δεν αντιδρούσα. Μεγάλωσα σε ένα συντηρητικό, επαρχιακό περιβάλλον και έμαθα να τα δέχομαι όλα ως «φυσιολογικά». Έπρεπε να φύγω από κει, να σπουδάσω, να διαβάσω, να παρακολουθήσω ημερίδες και σεμινάρια με ψυχολόγους κλπ, για να καταφέρω να αποβάλω τον συντηρητισμό και τα συμπλέγματα που μου δημιούργησαν αυτές οι αντιλήψεις, να συμφιλιωθώ με τη σεξουαλικότητά μου και να αρχίσω να ζω όπως μου αρέσει. Ευχαριστώ και τη σελίδα σας για όλα αυτά.