Τα Καμένα Σουτιέν Μονολογούν #2: Ίντερνετ, Σύμμαχοι και Ασφαλείς Χώροι

Posted on 10/10/2016 από

0


Ακούστε το podcast με ένα κλικ εδώ!

safe_space

Αυτός είναι ένας Ασφαλής Χώρος

Δύο καμένα σουτιέν μονολογούν… μεταξύ τους. Δηλαδή διάλογο κάνουμε, αλλά δε μας έβγαινε ο τίτλος του πόντκαστ και αποφασίσαμε να είμαστε αντιφατικές και παράλογες όπως άλλωστε είναι όλες οι φεμινίστριες. [χιούμορ]

Αυτή τη φορά μιλάμε για τον φεμινιστικό ακτιβισμό στο διαδίκτυο, κάτι που πολλ@ σνομπάρουν ως μη πραγματικό/βοηθητικό/σημαντικό/αξιόλογο/κτλ κτλ κτλ. Για το τι σημαίνει να είσαι φεμινίστρια στο ίντερνετ και τι επιθέσεις μπορεί να δεχτείς προκειμένου να σε σωπάσουν. Για τ@ς συμμάχους και τα φιλικά προφίλ που μας εμπλέκουν χωρίς προειδοποίηση σε κακοποιητικές και πιθανά επικίνδυνες για εμάς καταστάσεις στο βωμό του «να κάνουμε συζήτηση», και για το πώς η αυτοπροστασία στα σόσιαλ μίντια ονομάζεται ως «echo chamber». Τέλος ξαναλέμε και στεναχωριόμαστε με την πολύ προβληματική πολιτική «αληθινών ονομάτων» του φέησμπουκ.

Intro & Outro του podcast απόσπασμα από το Nyan cat meme, ένα από τα πιο παλιά και αγαπημένα αστεία του ίντερνετ.

Η κουήνη προσθέτει:

Για το δικαίωμα ύπαρξης στους ονλάιν χώρους

Η συζήτηση για τις ονλάιν ταυτότητές μας είναι μεγάλη κι ίσως να μην είναι αυτό το σημείο στο οποίο θα εξαντληθεί, όμως θα προσπαθήσω να θίξω ένα σημείο της.

Ο ονλάιν χώρος ως πραγματικός χώρος
Για όσ@ς από εμάς κινούμαστε στον ονλάιν χώρο συστηματικά, είναι σαφές πως μιλάμε για έναν πραγματικό χώρο, όχι μεν με την φυσική έννοια, αλλά με όλες τις υπόλοιπες: χώρος για εργασία, για κοινότητα, για συνδιαλλαγή, για παρέα, για διασκέδαση. Οι ονλάιν χώροι μας είναι απαραίτητοι, ακόμη και αναγκαστικοί για δουλειά.

Η ανάγκη για κοινότητα
Ξανά και ξανά, το ίντερνετ μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε με κόσμο που ίσως να μην είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε υπό άλλες συνθήκες. Διευκολύνει το να βρεθούν, να μιλήσουν, να οργανωθούν, άνθρωποι από μη-προνομιούχες ομάδες, άνθρωποι που συστηματικά είναι δύσκολο να ακουστούν, να υπάρξουν.

Η επικινδυνότητα των ονομάτων
Για πάρα πολύ κόσμο που πέφτει έξω από την κανονικότητα, το να συνδεθεί το πραγματικό τους όνομα με την ονλάιν ταυτότητά τους είναι μια δυσκολία που μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Κύριο παράδειγμα, τρανς άτομα που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν όνομα ταυτότητας, όνομα που δεν είναι δικό τους δηλαδή. Αυτό, ενώ είναι από μόνο του κακοποιητικό και άσχημο, μπορεί ν’ αποτελέσει αναγκαστικό come out προς άτομα του περιβάλλοντος ή της δουλειάς τους, να δημιουργήσει προβλήματα ή και να εκθέσει το άτομο σε κίνδυνο βίας.

Το ίδιο ισχύει και για άτομα που δραστηριοποιούνται κινηματικά γύρω από θέματα φεμινιστικά, ΛΟΑΤΚΙ+ ή οτιδήποτε ξεφεύγει απ’ τα κανονιστικά και ‘αποδεκτά’. Με τον οχετό μίσους που δεχόμαστε καθημερινά από χρήστες των διαφόρων ονλάιν χώρων, είναι σαφές ότι η έκθεση του πραγματικού μας ονόματος θα σήμαινε κίνδυνο.

nyan_cat

Για περισσότερο διάβασμα:

-Φεμινισμός και «καλός λόγος»: Μια κουλτούρα ενδυνάμωσης  (κλικ)

-4 πράγματα που κάνουν στην πραγματικότητα οι άντρες όταν κάνουν το «δικηγόρο του διαβόλου» κατά του φεμινισμού (κλικ)

-Η ελευθερία του λόγου, τα μπαν και η οριοθέτηση του προσωπικού χώρου (κλικ)

-Εκπομπή #73: μιλήσαμε για τις επιθέσεις που δέχονται οι φεμινίστριες στο ίντερνετ (κλικ)

-Εκπομπή #49: μιλήσαμε για τ@ς συμμάχους (κλικ)

-Εκπομπή #46: μιλήσαμε για το ίντερνετ γενικά και τη σημασία του (κλικ)

-6 Reasons Why We Need Safe Spaces (κλικ)

-Why Online Anonymity is Critical for Women (κλικ)

-Trans people have 99 problems, and Facebook is just one (κλικ)

-What’s Current: Facebook’s ‘real name policy’ could put women in serious danger (κλικ)

-6 Alarming Ways Facebook’s ‘Real’ Name Policy Puts Its Users at Risk (κλικ)

-Facebook’s “real name” policy isn’t just discriminatory, it’s dangerous (κλικ)

-Victory for drag queens as Facebook apologises for ‘real-name’ policy (κλικ)

-How its terrible real name policy put this feminist from India in danger. (κλικ)

-One Feminist Online Media Mantrafesto* (κλικ)

Posted in: Εκπομπές