Η πολιτισμική οικειοποίηση ως έκφραση προνομίου

Posted on 20/08/2013 από

3


Με αφορμή το προηγούμενο άρθρο μας, αναδείχθηκε μέσα από ένα σχόλιο το ζήτημα της πολιτισμικής οικειοποίησης (cultural appropriation). Και ευχαριστούμε γι’ αυτό. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο τ@ς περισσότερ@ς από εμάς μάλλον δεν μας έχει απασχολήσει ποτέ.

Πολιτισμική οικειοποίηση είναι η υιοθέτηση ή κλοπή συμβόλων, τελετουργιών, αισθητικών προτύπων μιας κουλτούρας από κάποια άλλη. Στρέφεται σε μια ομάδα μειονοτική ή με κάποιον τρόπο υποταγμένη οικονομικά, κοινωνικά ή στρατιωτικά από μια άλλη, κυρίαρχη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, υποπροϊόν του ιμπεριαλισμού, καθώς οι διάφορες αυτόχθονες κουλτούρες, αντιμετωπίζονται περίπου όπως οι φυσικοί πόροι: σαν κάτι που υπάρχει «εκεί έξω» για να «ανακαλυφθεί» και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Αυτή η οικειοποίηση ή καλύτερα ιδιοποίηση, συνήθως συμβαίνει χωρίς να υπάρχει πραγματική κατανόηση του γιατί η αρχική κουλτούρα ανέπτυξε αυτές τις πρακτικές ή το νόημα πίσω από αυτές, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σημαντικά έθιμα ή αντικείμενα σε ρηχή pop-culture, ή να αποκτούν ένα περιεχόμενο εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είχαν στο αυθεντικό τους πλαίσιο.

Μια «αθώα» έκφραση πολιτισμικής οικειοποίησης είναι οι αποκριάτικες μεταμφιέσεις σε Ινδιάνο, Χαβανέζα, Ζουλού, Εσκιμώο, κλπ., ή μάλλον σε καρικατούρες αυτών. Δείχνει αδιαφορία για τη συνεχιζόμενη καταπίεση πολλών από αυτούς τους πληθυσμούς, ενώ ταυτόχρονα αναπαράγει ανακριβή στερεότυπα.

«Μα εγώ θαυμάζω την κουλτούρα των…». Κρίμα τότε, γιατί αυτό που πετυχαίνεις είναι να συμβάλεις στην αορατότητα τους.. Σε ένα νοθευμένο σύνολο, όπου δεν ξέρει κανείς τι προέρχεται από πού, ποιο είναι το νόημα και η σπουδαιότητα του, δεν αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη συνεισφορά των αυτόχθονων πολιτισμών. Αντιθέτως, θολώνει και «σβήνεται». Αν λοιπόν θαυμάζεις κάποια μακρινή κουλτούρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μάθεις περισσότερα γι’ αυτή και τους ανθρώπους της, οι οποίο@, κάνουν δηλώσεις όπως η εξής:

Ι’m a Native American, and I’m fed up with the appropriation of my culture by those desperate to be trendy, hip, ironic etc. Being a Native comes with a history of decidedly un-trendy events, such as the cultural genocide of an entire continent, residential schools, racism, stolen generations, and the eradication of entire tribes of people and their cultural traditions.

Υπάρχουν και φωνές που δεν είναι τόσο απόλυτες σε αυτό το διάλογο αλλά, σε κάθε περίπτωση, ζητούν έναν στοιχειώδη σεβασμό: αν πρόκειται να υιοθετήσεις στοιχεία μιας άγνωστης για σένα κουλτούρας, φρόντισε τουλάχιστον να μην τα εμπορευματοποιείς και να μην τα νοθεύεις. Κλασική περίπτωση τέτοιας εμπορευματοποίησης είναι τα spa με ανατολικές θεραπείες και, κυρίως, η yoga, η οποία έχει γίνει μια τρέντι συνήθεια για σελέμπριτις και όχι μόνο. Η ένσταση έγκειται στο ότι η yoga συνολικά, αφορά μια ολόκληρη φιλοσοφία, μια πνευματική και ψυχική στάση, η οποία δεν μπορεί να υποβιβάζεται σε μερικές ασκήσεις stretching.

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσοι κάνουν τα μαλλιά τους «ράστα» χωρίς να έχουν ιδέα ότι ο ρασταφαριανισμός εκφράζει μια παναφρικανική πολιτική συνείδηση. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τα οι rastafarians ήταν σύμβολο ενάντια στην καταπίεση από τους λευκούς:

White dreads bother me for a few reasons, and the main one is because it can be assumed, and be correct 99.9% of the time, that they have no idea what they’re doing, no idea that they’re appropriating, no idea that it is a very difficult thing for people from the African diaspora to see something important to us taken by them, and also they don’t care what we think.

Και ένα τρίτο παράδειγμα, πνευματικών παραδόσεων οι οποίες διαστρεβλώνονται, αποτελεί η ευρέως διαδεδομένη «μόδα» με τους Σαμάνους του Αμαζονίου, που τους επισκέπτονται ευκατάστατοι βορειοαμερικανικοί νεαροί με μοναδικό σκοπό να δοκιμάσουν παραισθησιογόνες ουσίες.

Όσ@ υπερασπίζονται την πολιτισμική οικειοποίηση και θεωρούν ότι «δεν τρέχει και τίποτα» ή ότι δεν έχουν κακή πρόθεση, δεν καταλαβαίνουν δύο βασικές παραμέτρους του ζητήματος. Η μία από αυτές είναι ότι σε όλες τις κοινωνίες, υπάρχουν κάποια σύμβολα, συνήθως θρησκευτικά, τα οποία θεωρούνται ιερά. Πώς θα μας φαινόταν εμάς να βλέπαμε π.χ., εκκλησιαστικές εικόνες να τις χρησιμοποιούν σε κάποια μακρινή χώρα σε μια επίδειξη μόδας σαν στολίδια σε μαγιώ ή ως διακοσμητικές σε πακέτα από τσιγάρα ή σε κουτιά από προφυλακτικά; Εγώ που δεν είμαι χριστιανή ορθόδοξη πιστή δε θα είχα κανένα πρόβλημα αλλά γνωρίζω άπειρα άτομα τα οποία θα είχαν τεράστιο. Χελλόου, ζούμε στη χώρα που οργάνωνε συλλαλητήρια για να μην αφαιρεθεί το θρήσκευμα από τις ταυτότητες. Που θίγεται με το «Γέροντα Παστίτσιο» και που διακόπτει θεατρικές παραστάσεις που θεωρεί βλάσφημες.

Αλλά νομίζω ότι το βασικότερο που μας διαφεύγει, είναι ότι δεν πρόκειται για απλή πολιτισμική ανταλλαγή γιατί δεν πραγματοποιείται επί ίσοις όροις. Δεν είναι δυνατό να υπάρξει πραγματική ανταλλαγή ιδεών, πρακτικών, εθίμων, όσο εξακολουθούν να γίνονται αντικείμενο καταπίεσης και εκμετάλλευσης κάποιοι πληθυσμοί ή μειονότητες, από μία κυρίαρχη ομάδα.

approp1

Βέβαια, όπως θα ήταν αναμενόμενο, όταν μας μιλήσουν για πολιτισμική οικειοποίηση ή λευκό προνόμιο, η σχεδόν αντανακλαστική απάντηση είναι η ρητορική περί «αντίστροφου ρατσισμού». Συνήθως μάλιστα είναι τόσο εχθρική και συναισθηματική η αντίδραση, σαν ο υποτιθέμενος αντίστροφος ρατσισμός να ήταν κάποιο έγκλημα μεγαλύτερο κι από τον πραγματικό.

approp2

Πολιτισμική οικειοποίηση και ρατσιστικές διακρίσεις

Πιστεύω ότι ακούγοντας τις ιθαγενείς γυναίκες μαθαίνουμε πολλά όχι μόνο για τις ίδιες και τον πολιτισμό τους, όχι μόνο δηλαδή από ανθρωπολογική άποψη, αλλά συνειδητοποιούμε δυσάρεστες αλήθειες και για μας τ@ς ίδι@ς και τα προνόμια μας.

Ιθαγενής γυναίκα στο Οταβάλο του Εκουαδόρ προς λευκή Ελληνίδα:

Σας αρέσουν τα ρούχα μας, τα κοσμήματα μας, η μουσική μας, αλλά όχι εμείς. Εμάς σαν ανθρώπους μας απορρίπτετε. Αν μας διώξουν από τη γη μας και έρθουμε στη χώρα σας ως πρόσφυγες, θα είμαστε ή καθαρίστριες ή πόρνες.

Wow, πολύ άβολο το συναίσθημα και για να το διώξω, οι πρώτες μου αμυντικές σκέψεις ήταν: «χμ, μάλλον με πέρασε για Ισπανίδα… εγώ πάντως δεν έχω να απολογηθώ για κάτι γιατί έρχομαι από μια χώρα η οποία δεν είχε ποτέ αποικίες σε άλλες ηπείρους… άλλωστε στην Ελλάδα δεν έχουμε μετανάστες από λατινοαμερικάνικες χώρες». (Εντάξει, με αυτό το τελευταίο δε με έπεισα).

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιθαγενείς. Παρ’ όλα αυτά, ερχόμαστε σε επαφή με μειονοτικές κουλτούρες όπως εκείνες των μεταναστών/-τριών και των προσφύγων που ζουν στη χώρα μας. Πέρα από την οικονομική εκμετάλλευση την οποία υφίστανται, η πολιτισμική οικειοποίηση σε αυτή την περίπτωση συνυπάρχει με πολλαπλές εκδηλώσεις ρατσισμού.

«Εμάς σαν ανθρώπους μας απορρίπτετε». Έτσι ακριβώς: μας αρέσουν τα αφρικανικά υφάσματα, οι τσάντες, τα αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, κλπ. αλλά δε μας αρέσουν οι Αφρικανές και οι Αφρικανοί (η Έφη Σαρρή με το σχετικό άσμα είναι η μόνη που έκανε την υπέρβαση). Κάνουμε τατουάζ με σύμβολα του κινεζικού πολιτισμού αλλά περιφρονούμε τους Κινέζους και τις Κινέζες στη χώρα μας, μας αρέσουν τα αραβικά εστιατόρια αλλά όχι οι Άραβες, (εκτός αν ονομάζονται «επενδυτές»), μας φαίνονται ενδιαφέροντες οι τσιγγάνικοι γάμοι αλλά όχι βέβαια οι Τσιγγάνες και οι Τσιγγάνοι. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αν όχι δείγμα νέο-αποικιοκρατικής νοοτροπίας, κάποια αντικείμενα και παραδόσεις «άλλων» πολιτισμών να τα αντιμετωπίζουμε ως εξωτικά και επιθυμητά και να τα μετατρέπουμε σε φετίχ, στους ίδιους όμως τους ανθρώπους αυτών των πολιτισμών, να φερόμαστε ρατσιστικά. Καρπωνόμαστε αυτό που μας γυαλίζει, σαν σωστοί καταναλωτές και με την ασφάλεια που μας παρέχει το λευκό μας προνόμιο.

«Έθνικ» πειραματισμοί εκ του ασφαλούς

Το προνόμιο της λευκής ελληνίδας μου εξασφαλίζει ότι μπορώ να κυκλοφορήσω με μία μακριά ινδική φούστα ή ένα πολύχρωμο αφρικανικό μαντήλι στο κεφάλι και να πουλάω «έθνικ» στυλάκι χωρίς να κινδυνεύω. Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι δε θα με σταματήσουν οι μπάτσοι για να μου ζητήσουν χαρτιά και άρα δε θα καταλήξω στο κρατητήριο, όπου πιθανότατα θα με βασανίσουν και μετά θα με απελάσουν. Δεύτερον, σημαίνει ότι δε θα με πλησιάσει κανένας σιχαμένος μπάρμπας για να μου προσφέρει 5 ευρώ ζητώντας μου στοματικό σεξ, όπως ξέρω ότι συμβαίνει σε γυναίκες από τη Νιγηρία σε κάποια σημεία της πόλης μου. Τα διακριτικά μιας ξένης κουλτούρας, τα οποία αποτελούν εν δυνάμει στίγμα για τις ίδιες τις γυναίκες της, για μένα αποτελούν «άποψη».

Περισσότερο διάβασμα:

My culture is not a trend @ tumblr

Ετικέτα:
Posted in: Άρθρα