Yahoo News με άρωμα σεξισμού και εθνικισμού

Posted on 07/08/2013 από

6


Όποι@ ψάχνει τα best of των κίτρινων και ροζ φυλλάδων δεν έχει παρά να ανοίξει ένα λογαριασμό Yahoo. Αμέσως θα εμφανιστούν μπροστά του τίτλοι ειδήσεων από συγκεκριμένες εφημερίδες και sites, καθώς και η αυτόνομη κατηγορία Yahoo News στη δεξιά στήλη.

Τα νέα αυτά δεν ξέρω ποι@ και με ποια κριτήρια τα επιλέγουν, το σίγουρο όμως είναι ότι πρόκειται για κάκιστης ποιότητας ενημέρωση. Θα μπορούσε να διδάσκεται στις Σχολές ΜΜΕ ως παράδειγμα προς αποφυγήν, κάτι σαν «πώς να ΜΗΝ κάνετε δημοσιογραφία». Ανυπόγραφα κείμενα, συνήθως χωρίς παράθεση πηγών, γεμάτα ανακρίβειες. Επικεφαλίδες που εκβιάζουν το συναίσθημα, των οποίων προηγείται συνήθως η λέξη ΣΟΚ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ή ΤΡΑΓΙΚΟ και άπειρα θαυμαστικά για εν τέλει αδιάφορα γεγονότα.

Αρχικά, λοιπόν, με εκνεύριζαν οι ειδήσεις του στυλ «ΣΟΚ: Του Κίτσου η μάνα κάθονταν!!!» αλλά και το γεγονός ότι ο/η χρήστης Yahoo δεν έχει την επιλογή να τις παρακάμψει. Στη συνέχεια παρατήρησα ότι κάποια θέματα επαναλαμβάνονται ή μάλλον αποτελούν εμμονή εκείνων που τα γράφουν. Δημιούργησα έτσι τους τελευταίους μήνες ένα άτυπο παρατηρητήριο των Yahoo News και διαπίστωσα ότι δύο είναι τα αγαπημένα θέματα: η αρχαιολατρία σε σημείο αηδίας και οι δίαιτες για τις γυναίκες. Δεν κάνω πλάκα, σας καλώ όλ@ς να το διαπιστώσετε.

Δίαιτες, δίαιτες, δίαιτες, η δίαιτα της x σελέμπριτι, διαιτητικές τροφές, κλπ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: άλλο είναι να επιλέγεις τι θα κάνεις με το σώμα σου και να διαχειρίζεσαι όπως θέλεις τα κιλά σου κι άλλο να παρουσιάζεται ως σχεδόν υποχρεωτική, η ενασχόληση με την απώλεια βάρους. Τί; δεν κάνεις δίαιτα; Και το λες χωρίς ενοχές;

Μείνετε στα ΥΝ. Σεξισμός και μισογυνισμός σε όλες του τις εκφράσεις. Ενδεικτικά παραθέτω τίτλους άρθρων:

«Πώς να «αναγκάσετε» έναν άνδρα να σας ερωτευτεί παράφορα».
Επειδή υποτίθεται ότι οι γυναίκες είναι ηλίθιες κατίνες που περιμένουν συμβουλές μέντιουμ για να «τυλίξουν» το κελεπούρι.

«Τα 30 πράγματα που θέλουν οι γυναίκες από τον άνδρα».
Ναι, υπάρχουν ακόμα άρθρα με αυτό τον τίτλο, δεν το είχε εξαντλήσει το θέμα ο Πέτρος Κωστόπουλος στα 90ς.

«Γιατί η γυναίκα μου γκρινιάζει συνέχεια;»
Χμ, δεν ξέρω, μήπως επειδή δεν παλεύεσαι; Ίσως είναι ώρα για λίγη αυτοκριτική.

Και, φυσικά δε λείπουν τα βίντεο-ντοκουμέντα– «δείτε πώς μια γυναίκα κάνει το τάδε», αδιάσειστα στοιχεία του πόσο αδέξιες είναι οι γυναίκες σε υποτιθέμενες «ανδρικές» δουλειές. Εννοείται ότι πάντα υπάρχει κι ένας εξπέρ Ντόκτορ ΚάψεΜας για να επιβεβαιώσει την ανακάλυψη ή «μια διεθνής ερευνητική ομάδα» που όμως σπάνια μαθαίνουμε ποια. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ ύπουλο γιατί δίνει στα στερεότυπα επιστημονικό άλλοθι, έστω και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση.

Συνεχίζω με το τοπ αγαπημένο θέμα: οι αρχαίοι Έλληνες. Δεν χορτάσατε αρχαιολατρία από το σχολείο; Υahoo Νews να γουστάρετε. Σχεδόν κάθε μέρα μία είδηση, όπως: «Οι αρχαίοι Έλληνες στην Αμερική», «Οι αρχαίο Έλληνες στόλιζαν δέντρο», «Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εθνική συνείδηση», «Πώς έπιναν παγωμένο το κρασί οι αρχαίοι Έλληνες», «Τι δεν έτρωγαν οι αρχαίο Έλληνες και ήταν τόσο έξυπνοι;», «’Τι πρόσφεραν οι Έλληνες στην ανθρωπότητα;»

Ο εθνικισμός είναι άλλες φορές πιο συγκαλυμμένος, άλλες φορές απροκάλυπτος. Τoυς πιο «τολμηρούς» τίτλους από τα ΥΝ τους διαβάζει κανείς στο προφίλ τους στο facebοok: «οι Έλληνες θα κόψουν το χέρι όποιου αμφισβητεί την ελληνικότητα της Θράκης».

Όλα αυτά γράφονται με βάση ανιστόρητα στοιχεία ή στην καλύτερη περίπτωση με επίκληση πηγών όπως τα φασιστικά Ελλήνων Έλευσις, Ελλήνων Ανάβασις, κλπ. Εδώ πράγματι θα κολλούσε ο σχολιασμός ΤΡΑΓΙΚΟ και ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: αναρωτιέμαι γιατί μια τέτοια τεράστια και παγκοσμίως γνωστή εταιρεία χρειάζεται να καταφύγει σε παρακμιακούς και επικίνδυνους ακροδεξιούς ιστότοπους για να παρουσιάσει ειδήσεις; Έχει τόση δύναμη που δεν την ενδιαφέρει αν υπονομεύει την αξιοπιστία της ή το να χαϊδεύουμε φασίστες και να προβάλλουμε τις ιδέες τους έχει πάψει πλέον να θεωρείται κατακριτέο;

Προσπαθώ να βρω μια απάντηση εκκινώντας από το δεδομένο ότι δεν υπάρχει ούτε τυχαιότητα ούτε ουδετερότητα στην επιλογή του τί συνιστά είδηση και στον τρόπο παρουσίασης της. Θεωρώ ότι τα περισσότερα διαδικτυακά μέσα πληροφόρησης, κατασκευάζουν, όχι μόνο ειδήσεις αλλά και ιδέες, οπαδούς και ακροατήρια. Όλος αυτός ο μηχανισμός της επιλογής θεματικών ενισχύει την επιβολή και την εμπέδωση της κυρίαρχης ιδεολογίας, με τη γκραμσιανή έννοια του όρου. Παράγει συγκεκριμένους τρόπους θέασης του κόσμου, προωθεί συγκεκριμένες στάσεις και αξίες, οι οποίες χρειάζεται διαρκώς να τονίζονται ώσπου να επιτευχθεί αποδοχή και συναίνεση γύρω από αυτές. Στην περίπτωση των ΥΝ, εθνικισμός και μισογυνισμός είναι τα βασικά συστατικά αυτής της διαδικασίας. Το χειρότερο είναι πως σιγά- εξοικειωνόμαστε με αυτά τα μηνύματα και τα συνηθίζουμε, όπως και τόσα άλλα…

Ως εδώ, θα σκεφτεί κανείς, δεν κάνουν και τίποτα διαφορετικό τα ΥΝ. Κιτρινισμός λάιφσταιλ, αμορφωσιά, μαζική κουλτούρα και πατριδοκαπηλία: ό,τι βλέπουμε και σε μια Espresso ή ακροδεξιά έντυπα όπως ο Στόκος, εχμ, ο Στόχος ήθελα να πω. Γιατί τα βάζω με τα ΥΝ; Γιατί ρε φίλ@ τον Στόκο, το Πρώτο Θέμα, τα Παραπολιτικά, και λοιπές φυλλάδες, έχω την επιλογή να μην τα αγοράσω και να μην τα διαβάσω, ενώ τα Yahoo News τα τρώω στη μάπα κάθε φορά που ανοίγω το mail μου. Μου επιβάλλεται και μου υποβάλλεται το τί θα διαβάσω.

Φυσικά, λέει ο αντίλογος, υπάρχουν πολλά μέσα εναλλακτικής πληροφόρησης. Ναι, μπράβο και ευτυχώς. Όμως δεν έχουν τον ίδιο τρόπο να φτάνουν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Στην κατασκευή και ανάλυση της επικαιρότητας δεν παίζουν όλοι επί ίσοις όροις και προφανώς ο ανταγωνισμός είναι εντελώς άνισος όταν μιλάμε για μια εταιρεία σαν τη Υahoo.

Η απαισιοδοξία μου για το μέλλον δε μου επιτρέπει να προτείνω κάποια λύση, εκτός από το κοινότοπο ότι χρειάζεται έκαστ@ να σκέφτεται κριτικά και να φιλτράρει αυτά που διαβάζει. Όταν βρέχει σκατά οφείλεις να κρατάς ομπρέλα. Παρ’ όλα αυτά, όταν η πλημμύρα είναι διαρκής και καθημερινή, σιγά- σιγά μπορεί και να μη σου μυρίζουν και τόσο. Και πολύ φοβάμαι, ότι στο τέλος θα αρχίσουν να μοιάζουν με λαχταριστή μερέντα.

Μου φαίνεται εξαιρετικά επίκαιρη η παρακάτω εικόνα σχετικά με τα σημάδια εκφασισμού:

fascism-inquieta

Ετικέτα:
Posted in: Άρθρα