Ο HPV (ή αλλιώς ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι πια πολύ γνωστός σε όλ@ς. Η ‘δημοτικότητά’ του (από τον ιό προσβάλλονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού -μέχρι και το 70%) οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως μεταδίδεται με δερματική επαφή και όχι μόνο με τη σεξουαλική επαφή.
Ο ιός αυτός εμφανίζεται σε πολλούς τύπους οι οποίοι ποικίλουν σε σοβαρότητα και συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί φορείς που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν. Κάποιοι τύποι του ιού δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, άλλοι τύποι δημιουργούν κονδυλώματα και υπάρχουν αρκετοί τύποι που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου και της μήτρας (τύποι 16 και 18 -με ένα τεστ DNA-Παπ μπορεί να εξακριβωθεί ακριβώς ο τύπος του ιού).
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί εμβόλια που προλαμβάνουν αποτελεσματικά τη μετάδοση και την ανάπτυξη του ιού. Μερικά στοιχεία:
– Το εμβόλιο έχει σχεδόν 100% επιτυχία στην προστασία από τους τύπους 16 και 18 που συνδέονται με τη δημιουργία όγκων.
– Η ιδανική ηλικία για τη χορήγηση του εμβολίου είναι από τα 12 ως τα 26 και είναι καλύτερο να γίνει πριν ξεκινήσει το άτομο να έχει σεξουαλικές επαφές.
– Το εμβόλιο είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και παρέχεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε με το προσωπικό σας βιβλιάριο, είτε μέσω του οικογενειακού βιβλιαρίου.
– Το εμβόλιο γίνεται σε 3 δόσεις μέσα στο ίδιο έτος. Κάνετε το πρώτο, μετά από 2 μήνες το δεύτερο και μετά από 6 μήνες το τελευταίο.
– Εάν είστε άνω των 26 ετών, έχει ακόμη νόημα να κάνετε το εμβόλιο. Ένα τεστ παπ είναι χρήσιμο ούτως ή άλλως αλλά και καλό ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν είστε ήδη φορείς (αυτό είναι χρήσιμο για τη γενική υγεία -δεν έχει να κάνει με το εμβόλιο). Η κάθε δόση του εμβολίου κοστίζει από 80 έως 150 ευρώ (συμβουλευτείτε το νοσοκομείο ή / και τ@ γυναικολόγο σας για ακριβή στοιχεία).
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το σχετικό αναλυτικό άρθρο από τη Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Στο άρθρο περιλαμβάνονται και αναλυτικές εξηγήσεις για το τί είναι ο HPV, τα κονδυλώματα, το εμβόλιο και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Για να είστε σίγουρ@ για την αναπαραγωγική σας υγεία είναι καλό να επισκέπτεστε κάποι@ γυναικολόγο και να κάνετε τακτικά το Τεστ Παπ. Μην ντραπείτε να αλλάξετε γυναικολόγο εάν δεν αισθάνεστε άνετα. Η καλή επικοινωνία με τ@ γιατρό μας είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας (σίγουρα πιο σημαντική από την κάθε δηλωμένη αυθεντία τ@ κάθε γιατρού). Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες εκεί έξω που είναι διατεθειμένοι να εξηγήσουν, να συμβουλεύσουν, να στηρίξουν τις δικές σας ανάγκες και επιλογές.
Μοιραστείτε με αγάπη για τ@ς εαυτ@ς σας, τις κόρες σας, τις φίλες σας.
Με ευχαριστίες στη Ροδάνθη. <3
burgundy
14/06/2013
Η γυναικολόγος μού πρότεινε τον εμβολιασμό με ιδιαίτερη επιμονή, παρουσιάζοντάς το σαν το ‘ιατρικό θαύμα’ για την προστασία από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Υπήρξα επιφυλακτική. Θυμήθηκα την έκπληξη φίλης, καθώς διαπίστωνε ότι ενώ είχε ολοκληρώσει επιτυχώς τις δόσεις του Gardasil, παρουσίασε HPV λοίμωξη (δεν είχε λάβει ενημέρωση ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία για τέσσερα στελέχη του ιού, θεωρούσε δε ότι είναι συνολικά προστατευμένη από τους ‘επικίνδυνους’ τύπους). Κρίνοντας από το πώς παρουσιάστηκε και σε εμένα το εμβόλιο-πανάκεια, νομίζω πως κάλλιστα θα μπορούσα να βρεθώ στην ίδια έκπληξη, αν δεν είχα προβεί μόνη σε σχετική αναζήτηση.
Θα αφήσω στην άκρη τη συνωμοσιολογία περί φαρμακευτικής βιομηχανίας και θα σταθώ περισσότερο στην υπερπροβολή (αλλά ελλιπή ενημέρωση) για το θέμα. Το δικό μου συναίσθημα είναι ο θυμός, που ακριβώς επειδή πρόκειται για *τη δική μου υγεία*, θεωρείται ότι εγώ πρέπει να κάνω κάτι γι αυτό: να ψάξω αρκετά, να μάθω αρκετά, να διαλέξω σωστ@ γυναικολόγ@. Εν τέλει αξιώνω από κάθε ειδικ@ και από κάθε έκθεση (γραπτή ή προφορική) επί του θέματος, να συμπεριλαμβάνει τόσο τα οφέλη, όσο και τους πιθανούς κινδύνους και αντενδείξεις του εμβολιασμού, να με καταρτίζει επαρκώς και να με κάνει να νιώθω προστατευμένη, ικανή να κρίνω, και έτοιμη να αποφασίσω για το τι είναι σωστό για *τη δική μου υγεία*.
(Δε σχολιάζω το άρθρο καθ’ αυτό, περισσότερο καταχρώμαι το χώρο σας για να κάνω νύξη στην τάση -κάποιων- ειδικών να προβάλλουν το εμβόλιο ως μονόδρομο, χωρίς να παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα.)
suzie
14/06/2013
Ναι, η σωστή ενημέρωση είναι πολύτιμη. Και πρέπει να τονίζεται ότι το εμβόλιο, ενώ κατά τη γνώμη μου όντως είναι πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο, δεν παρέχει ολκληρωτική προστασία από τον ιό, ούτε είναι δικαιολογία για να μη χρησιμοποιεί κάποι@ προφυλάξεις. Είναι επικίνδυνο να παρουσιάζεται σαν πλήρης προστασία από τον ιό.
50ft queenie
15/06/2013
burgundy, καταλαβαίνω τις ενστάσεις σου. Είναι όμως σημαντικο να τονίζουμε πόσο χρήσιμο είναι να κάνει κανείς το εμβόλιο ακόμη κι αν η προστασία είναι για μόνο κάποια από τα πολλά στελέχη του ιού.
Επίσης, ενώ συμφωνώ πως θα έπρεπε όλ@ οι γιατροί να είναι καλ@ και να ενημερώνουν σωστά, δυστυχώς η πραγματικότητα δείχνει πως πολλ@ είναι καθάρματα και καλό είναι να είμαστε υποψιασμένες ότι υπάρχει περίπτωση να είναι καθάρματα από το να περιμένουμε πως είναι όλ@ αγγελούδια.
Προσωπικό παράδειγμα: γυναικολόγος που γνώριζα πάρα πολλά χρόνια και είχε κι άλλα μέλη της οικογένειάς μου και γνώριζε καλά το ιστορικό μου ΚΑΙ την οικονομική μου άθλια κατάσταση, με άφησε όλες τις διακοπές Χριστουγέννων να πιστεύω πως έχω καρκίνο προκειμένου να πάω στο (ιδιωτικό) νοσοκομείο που εργαζόταν για να κάνω πολύ ακριβές εξετάσεις. Παρ’ όλον τον πρότερο έντιμο βίο της, πήρα την κατάσταση στα χέρια μου, βρίσκοντας απαντήσεις σε άλλο γιατρό.
Όσο εξειδικευμέν@ και να είναι κάποι@ (σε οποιαδήποτε ιατρική ειδικότητα) η ασθενής θα είσαι πάντα ΕΣΥ. Η δική σου υγεία, ασφάλεια και ηρεμία πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα. Θα ήταν υπέροχα να ζούσαμε κάπου όπου όλ@ οι γιατροί είναι υπέροχα παραδείγματα ακαιρεότητας και επαγγελματισμού. Ως τότε, ας έχουμε τον νου μας.
Darky
01/01/2016
O καρκίνος του τραχήλου ειναι απο τους συχνότερους καρκίνους στις νεες γυναικες.Όποιος έχει μολυνθεί απο ΗPV δεν σημαινει οτι απαραίτητα θα αποκτήσει καρκίνο, η πιθανοτητα μετεξέλιξης σε καρκίνο εξαρτάται απο τον τυπο HPV και κατι τέτοιο μπορεί να αποτραπεί 100% με συνεπη παρακολούθηση από εναν γυναικολόγο με τεστ παπ και κολποσκοπησεις.Η ενημέρωση και η πρόληψη(πτωτογενης:δλδ το εμβόλιο και οι προφυλαξεις στο σεξ) αλλα και δευτερογενής(δλδ παρακολούθηση και καταλληλοι θεραπευτικοι σχεδιασμοι εφόσον κάποια έχει ήδη νοσήσει) σώζουν ζωες και στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιτυχία του παραπάνω συνδυασμου ειναι σίγουρη.Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε συγκεκριμένους τυπους hpv,(κυρίως 16 και 18 ),όχι σε όλους,παρόλοα αυτα ειναι σημαντικό γιατι αυτοί οι τύποι είναι οι πιο συχνοί στο δυτικό κόσμο.Επισης ο εμβολιασμός ειναι απαραίτητος και σε αγορια για δύο βασικούς λόγους1.Τελευταία έχει αποδειχτεί οτι υπάρχει συσχέστιση και με καρκίνους στο πέος τον πρωκτο το στοματοφάρυυγα και τον λάρυγγα 2.Ο εμβολιασμός και των αγοριών μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης στον γενικότερο πληθυσμό λογω σεξουαλικών επαφών και άρα έμμεσα προστατεύονται και οι γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου.Ο λόγος που το εμβόλιο δεν καλύπτεται απο τα ασφαλιστικά ταμεία και για τους αντρες ειανι καθαρά οικονόμικός σε χώρες όπως η ελλαδα.Σε χώρες με ισχυρότερο οικονομικα σύστημα υγείας όπως ο Καναδάς ο εμβολιασμος τόσο αγοριων όσο και κοριτσίων έχει ενταχθει στο εθνικό τους συστημα εμβολιασμών και είναι δωρεαν για ασφαλισμένους και των δύο φίλων.Επίσης ειναι σημαντικό ,γιατι η προστασία με τη χρηση προφυλακτικού οσο αναφορα αυτον τον ιό δεν ειναι πλήρης δυστυχώς.Η παρατεταμένη δερματική επαφή των γεννητικων περιοχών απο μόνης ειναι αρκετή για την μετάδοση του ιου,, όταν το ικο φορτίο είναι μεγάλο.Έπίσης η πιθανότητα παρενεργείων είναι πολύ μικρότερη σε ΄σχεση με τα περισσότερα κλασσιακα εμβόλια που κάνουμε στην παιδική ηλικία όπως πχ για ιλαρα φυματίωση κτλ.
vedbelo
09/02/2016
Γεια σας κορίτσια.
Το gardasil δεν είνα τόσο αθώο εμβόλιο ούτε είναι αποδεδειγμένα η λύση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Νομίζω ότι τα ζητήματα της υγείας είναι αρκετά σοβαρά και πολύπλοκα, έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με τις αναπαραστάσεις που προωθεί η ιατρική επιστήμη για τα γυναικεία σώματα αλλά και με το πώς εμείς οι ίδιες βλέπουμε τις εαυτές μας μέσα σε αυτή τη συνθήκη. Για ‘μένα οι τυμπανοκρουσίες γύρω από τις σύγχρονες θεραπείες πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται από τις γυναίκες με σκεπτικισμό και έρευνα, αφού γεννιούνται από μια τόσο εχθρική βιομηχανία. Πόσο μάλλον όταν προωθούνται τόσο φανατικά από μια φαρμακευτική και από σύσσωμο το ιατρικό σύστημα.
Σας επισυνάπτω έναν σύνδεσμο από μια μπροσούρα που βγήκε πριν 9 χρόνια, όταν άρχισε να γίνεται γνωστό το εμβόλιο στην ελλάδα. Εγώ την είχα πάρει από μια εκδήλωση που έκανε η ομάδα no woman’s land και χάρηκα πολύ όταν είδα ότι έχει ψηφιοποιηθεί.
Click to access gardasil-no-womans-land.pdf
Γενικότερα, εάν ψάξετε το ζήτημα στην αμερική που έχει περισσότερα χρόνια εφαρμογής, θα δείτε ότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις σχετικά με τις παρενέργειες και την αξιοπιστία του σαν εμβόλιο.
*αυτά από μένα. ελπίζω να συνεχίσετε τη δουλειά που κάνετε, το site και οι εκπομπές σας είναι πάρα πολύ ωραία!