Εμβόλιο κατά του HPV

Posted on 11/06/2013 από

5


Ο HPV (ή αλλιώς ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι πια πολύ γνωστός σε όλ@ς. Η ‘δημοτικότητά’ του (από τον ιό προσβάλλονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού -μέχρι και το 70%) οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως μεταδίδεται με δερματική επαφή και όχι μόνο με τη σεξουαλική επαφή.

Ο ιός αυτός εμφανίζεται σε πολλούς τύπους οι οποίοι ποικίλουν σε σοβαρότητα και συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί φορείς που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν. Κάποιοι τύποι του ιού δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, άλλοι τύποι δημιουργούν κονδυλώματα και υπάρχουν αρκετοί τύποι που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου και της μήτρας (τύποι 16 και 18 -με ένα τεστ DNA-Παπ μπορεί να εξακριβωθεί ακριβώς ο τύπος του ιού).

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί εμβόλια που προλαμβάνουν αποτελεσματικά τη μετάδοση και την ανάπτυξη του ιού. Μερικά στοιχεία:

– Το εμβόλιο έχει σχεδόν 100% επιτυχία στην προστασία από τους τύπους 16 και 18 που συνδέονται με τη δημιουργία όγκων.

– Η ιδανική ηλικία για τη χορήγηση του εμβολίου είναι από τα 12 ως τα 26 και είναι καλύτερο να γίνει πριν ξεκινήσει το άτομο να έχει σεξουαλικές επαφές.

– Το εμβόλιο είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και παρέχεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε με το προσωπικό σας βιβλιάριο, είτε μέσω του οικογενειακού βιβλιαρίου.

– Το εμβόλιο γίνεται σε 3 δόσεις μέσα στο ίδιο έτος. Κάνετε το πρώτο, μετά από 2 μήνες το δεύτερο και μετά από 6 μήνες το τελευταίο.

– Εάν είστε άνω των 26 ετών, έχει ακόμη νόημα να κάνετε το εμβόλιο. Ένα τεστ παπ είναι χρήσιμο ούτως ή άλλως αλλά και καλό ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν είστε ήδη φορείς (αυτό είναι χρήσιμο για τη γενική υγεία -δεν έχει να κάνει με το εμβόλιο). Η κάθε δόση του εμβολίου κοστίζει από 80 έως 150 ευρώ (συμβουλευτείτε το νοσοκομείο ή / και τ@ γυναικολόγο σας για ακριβή στοιχεία).

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το σχετικό αναλυτικό άρθρο από τη Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Στο άρθρο περιλαμβάνονται και αναλυτικές εξηγήσεις για το τί είναι ο HPV, τα κονδυλώματα, το εμβόλιο και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Για να είστε σίγουρ@ για την αναπαραγωγική σας υγεία είναι καλό να επισκέπτεστε κάποι@ γυναικολόγο και να κάνετε τακτικά το Τεστ Παπ. Μην ντραπείτε να αλλάξετε γυναικολόγο εάν δεν αισθάνεστε άνετα. Η καλή επικοινωνία με τ@ γιατρό μας είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας (σίγουρα πιο σημαντική από την κάθε δηλωμένη αυθεντία τ@ κάθε γιατρού). Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες εκεί έξω που είναι διατεθειμένοι να εξηγήσουν, να συμβουλεύσουν, να στηρίξουν τις δικές σας ανάγκες και επιλογές.

Μοιραστείτε με αγάπη για τ@ς εαυτ@ς σας, τις κόρες σας, τις φίλες σας.

audrelordecaring

Με ευχαριστίες στη Ροδάνθη. <3

Ετικέτα: ,
Posted in: Άρθρα