Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Posted on 27/02/2013 από

2


Το να είσαι σύμμαχος είναι δύσκολο αλλά πολύ σημαντικό! Ένας ουσιαστικός τρόπος βοήθειας μέσα στην καθημέρινότητά σου είναι να μιλάς. Να μιλάς ανοιχτά και με σαφήνεια ενάντια στον μισογυνισμό και τις διακρίσεις. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπ@ με οτιδήποτε σεξιστικό, μη διστάσεις να το σχολιάσεις. Η κουλτούρα μας είναι γεμάτη μισογυνισμό ο οποίος, εν μέρει, συνεχίζει να υπάρχει στον βαθμό που τον βλέπουμε γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν μπαίνει καν στον κόπο να σχολιάσει αυτό που ζει.

Εάν είσαι άντρας, ο ρόλος σου είναι σημαντικός γιατί μπορείς να δώσεις βάρος σε φεμινιστικά θέματα μέσα σε πλαίσια όπου μια γυναικεία φωνή θα πνιγόταν. Το πρώτο βήμα είναι οι καθημερινές σου συζητήσεις με φίλους, συνεργάτες, συγγενείς. Όταν κάποιος εκφράσει μια μισογύνικη άποψη, μίλα.

(Η διαδικασία αυτή είναι συχνά δύσκολη. Η κουλτούρα μας αντιτίθεται σε κάθε είδους ‘παρέκκλιση’ από τις επικρατούσες απόψεις. Και το πρόβλημα με τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ότι άμα μάθεις ν’ αναγνωρίζεις τα σημάδια, αρχίζεις και τα βλέπεις παντού. Ο φίλος με τον οποίο έπινες καφέ μια φορά στο τόσο αρχίζει να γίνεται κουραστικός, ο συνάδελφος με τα σεξιστικά αστειάκια γίνεται ανυπόφορος, οι διαφημίσεις ακόμη πιο ενοχλητικές, η βόλτα στο σινεμά δεν σε ξεκουράζει. Αλλά σε όλην αυτήν τη διαδικασία δεν είσαι μόνη – δεν είσαι μόνος. Το internet μας φέρνει πιο κοντά και η μοναξιά μας απέναντι σ’ αυτήν την επιθετική καθημερινότητα απαλύνεται από την παρέα.)

Ένας ακόμη τρόπος να βοηθήσεις είναι να ψάξεις να βρεις ακτιβιστικές ομάδες στις οποίες μπορείς να συνεισφέρεις τον κόπο, τον χρόνο ή το χρήμα σου.

Μπορείς να βρεις συνοπτικούς καταλόγους γυναικείων οργανώσεων εδώ, να επισκεφθείς το Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών, ή τη Διοτίμα. Ψάξε για συλλογικότητες κοντά σου που χρειάζονται πρακτική βοήθεια και συμμετοχή.

Περισσότερο διάβασμα:

The dos and don’ts of being a good ally | The Angry Black Woman

How to be a good ally | Feministing

Επιστροφή στη σελίδα των Λημμάτων.

Posted in: Λήμματα