Βλάπτει η πατριαρχία τους άντρες;

Posted on 26/02/2013 από

19


Σύντομη απάντηση: Ναι, και πολύ μάλιστα.

Λιγότερο σύντομη απάντηση: Οι άντρες  ζουν μέσα στην πατριαρχική μας κοινωνία και, όπως όλοι μας, υποφέρουν κι εκείνοι από τα αποτελέσματα των στερεοτύπων που χτίζονται μέσα σ’ αυτήν.

Οι άντρες έχουν το δικό τους μικρό κουτάκι που ορίζει τι είναι η αρρενωπότητα και τι σημαίνει το να είσαι άντρας και το οποίο είναι γεμάτο με αποδεκτές και επιθυμητές συμπεριφορές. Όπως και στην περίπτωση των γυναικών και του κουτιού που ορίζει κοινωνικά τι σημαίνει θηλυκότητα και τι σημαίνει το να είσαι γυναίκα, οποιαδήποτε συμπεριφορά έξω από αυτό το κουτί είναι καταδικαστέα και κοινωνικά μη-αποδεκτή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Συστηματικά οι άντρες διδάσκονται πως η αρρενωπότητά τους κινδυνεύει εάν κάνουν οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στο μικρό, περιοριστικό τους κουτάκι. Το πιο επικίνδυνο απ’ όλα είναι να επιδείξουν συμπεριφορές που η πατριαρχική κοινωνία περιλαμβάνει στο περιοριστικό κουτάκι των γυναικών. Εάν, π.χ. κλάψουν ή εκφράσουν συναισθήματα (πλην θυμού), εάν πλύνουν πιάτα ή ράψουν ή εάν αποφασίσουν να μείνουν σπίτι με τα παιδιά ενώ η σύντροφός τους εργάζεται.

Ο διαρκής περιορισμός στους άκαμπτους αυτούς κανόνες έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωση των ανδρών από τους άλλους ανθρώπους και τη μόνιμη καταπίεσή τους. Εάν επιλέξουν να συμμορφωθούν, ζουν τη ζωή τους κλεισμένοι σ’ ένα μικρό κουτάκι που δεν τους επιτρέπει ελεύθερη κίνηση και περιορίζει τις εμπειρίες τους και εάν επιλέξουν να κινηθούν εκτός του κουτιού, κινδυνεύουν από εξευτελισμό, διακρίσεις και ακόμη και βία.

* Φιλική σημείωση: Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτήν την καταπίεση των ανδρών για να καταπιέσουν περισσότερο τις γυναίκες ή να αρνηθούν τη σοβαρότητα των κοινωνικών διακρίσεων εναντίον τους. Εμείς εδώ προτρέπουμε όλες τις φίλες και τους φίλους μας να αντιτίθενται στην καταπίεση όποιον κι αν αυτή στοχεύει, χωρίς να παίζουμε την κολοκυθιά για το ποιός είναι ο πιο καταπιεσμένος.

Περισσότερο διάβασμα:

Η κρίση των πατριαρχικών αρρενωποτήτων, η αντρική βία και οι άντρες σύμμαχοι | Καμένα Σουτιέν

– Βίντεο παρουσίαση στο TEDWomen από τον Tony Porter, με τίτλο A Call To Men (χρησιμοποιήστε το κουμπί στο πλάι του βίντεο για να το δείτε με ελληνικούς υπότιτλους).

It’s not feminism that hurts men |The F-Word

XY Online | Men, Masculinities and Gender Politics

The Achilles Effect | Boys, Masculinity and Gender Stereotypes

Boys Will Be Boys: Deconstructing Masculinity and Manhood | Michael Kimmel

ή Επιστροφή στη σελίδα των Λημμάτων.

Ετικέτα:
Posted in: Λήμματα