Όλα είναι χάλια και δεν είμαι ΟΚ: τι πρέπει να ρωτήσεις τ@ν εαυτ@ σου πριν τα παρατήσεις

Posted on 30/06/2015 από

0


Τις τελευταίες μέρες βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες, κινδυνολογία και φόβο. Είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να προσέχουμε τ@ς εαυτ@ς μας για να μπορούμε να συνεχίζουμε τους σημαντικούς διαλόγους και τους αγώνες μας. Το παρακάτω κείμενο είναι ένας μικρός οδηγός που θα μας βοηθήσει να μένουμε (όσο μπορούμε) ψύχραιμ@.

Το παρακάτω είναι μετάφραση, μπορείς να δεις το αρχικό κείμενο εδώ.

AudreLordeSelfCare

Έχεις πιει νερό;
Αν όχι, πιες ένα ποτήρι νερό.

Έχεις φάει τις τελευταίες τρεις ώρες;
Αν όχι, φάε κάτι — κάτι με πρωτεϊνες, όχι μόνο απλούς υδατάνθρακες. Ίσως μερικούς ξηρούς καρπούς ή χούμους;

Έχεις κάνει ντους σήμερα;
Αν όχι, κάνε ένα ντους τώρα.

Έχεις τεντώσει τα πόδια σου σήμερα;
Αν όχι, κάντο τώρα. Αν δεν έχεις την ενέργεια για λίγο τρέξιμο ή για το γυμναστήριο, απλά κάνε μια βόλτα στη γειτονιά και συνέχισε να περπατάς για όσο θες. Αν ο καιρός είναι χάλια, οδήγησε ή πάρε συγκοινωνία μέχρι ένα μεγάλο σουπερμάρκετ και κάνε μια γρήγορη βόλτα στους διαδρόμους που συνήθως αποφεύγεις.

Έχεις πει κάτι καλό σε κάποι@ σήμερα;
Κάντο, είτε online ή αυτοπροσώπως. Να είσαι ειλικρινής – περίμενε μέχρι να δεις κάτι πραγματικά θαυμάσιο για κάποι@, και πες τ@ το.

Έχεις κινήσει το σώμα σου ακούγοντας μουσική σήμερα;
Αν όχι, κάνε λίγο τζόγκινγκ όσο κρατάει ένα τραγούδι με τον αγαπημένο σου ρυθμό, ή απλά χόρεψε μέσα στο δωμάτιο για όσο κρατάει ένα αισιόδοξο τραγούδι.

Έχεις αγκαλιάσει ένα έμβιο ον τις περασμένες δύο μέρες;
Άν όχι, κάντο. Μη φοβάσαι να ζητήσεις αγκαλιές από φίλ@ς ή τα κατοικίδια των φίλ@ν σου. @ περισσότερ@ από αυτ@ θα θέλουν κι εκείν@ αγκαλιές – δεν τ@ς πιέζεις.

Έχεις δει κάποι@ ψυχοθεραπευτ@ τις τελευταίες μέρες;
Αν όχι, κάνε κουράγιο μέχρι την επόμενη συνεδρία σου και συζήτα τα θέματα που σε απασχολούν τότε.

Έχεις αλλάξει κάποιο από τα φάρμακά σου τις περασμένες εβδομάδες, έχεις παραλείψει δόσεις ή έχεις αλλάξει μάρκα;
Αυτό μπορεί να σε επηρεάζει αρνητικά. Δώσε λίγο χρόνο στην κατάσταση, και μίλα με τ@ γιατρ@ σου αν δεν φτιάξει.

Αν είναι μέρα: είσαι ντυμέν@;
Αν όχι, βάλε καθαρά ρούχα που να μην είναι πιτζάμες. Δώσε στ@ν εαυτ@ σου άδεια να φορέσεις κάτι ξεχωριστό, είτε ένα είναι ένα αστείο μπλουζάκι ή ένα όμορφο φόρεμα.

Αν είναι νύχτα: είσαι νυσταγμέν@ και κουρασμέν@ αλλά δεν πας για ύπνο;
Βάλε πιτζάμες, βολέψου στο κρεβάτι σου με ένα αρκουδάκι και τον ήχο της βροχής να πέφτει και κλείσε τα μάτια σου για δεκαπέντε λεπτά – δεν επιτρέπονται οθόνες. Αν είσαι ακόμα ξύπνι@ μετά από αυτό, μπορείς να ξανασηκωθείς, χωρίς πίεση.

Αισθάνεσαι αναποτελεσματικ@;
Κάνε ένα διάλειμμα και ολοκλήρωσε κάτι μικρό, είτε είναι να απαντήσεις σε ένα email, να γεμίσεις το πλυντήριο, ή να φτιάξεις την τσάντα σου για το γυμναστήριο. Μπράβο!

Αισθάνεσαι άσχημ@;
Βγάλε ένα ρημαδιασμένο selfie. @ φίλ@ σου θα σου θυμήσουν πόσο τέλει@ φαίνεσαι, και θα βοηθήσεις στη μάχη ενάντια στους περιορισμούς της κοινωνίας για το πώς πρέπει να είναι η ομορφιά.

Αισθάνεσαι να έχεις παραλύσει από την αναποφασιστικότητα;
Δώσε στ@ν εαυτ@ σου δέκα λεπτά να κάτσεις και να σκεφτείς ένα πλάνο για την ημέρα. Αν μια συσκεκριμένη απόφαση ή πρόβλημα είναι ακόμα εμπόδιο, απλά άφησε το στην άκρη για τώρα, και πιάσε κάτι που να φαίνεται εφικτό. Αυτή τη στιγμή, το σημαντικό είναι να καταπολεμήσεις την αδράνεια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνεις κάτι μικρό.

Έχεις εξαντλήσει τ@ν εαυτ@ σου τελευταία – σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά ή πνευματικά;
Αυτό μπορεί να σε επηρεάσει για μέρες. Κάνε ένα διάλειμμα σε αυτό τον τομέα, είτε είναι σωματική ξεκούραση, χρόνος με τ@ν εαυτ@ σου, ή χαλάρωση με ελαφριά ψυχαγωγία.

Έχει περάσει μία εβδομάδα;
Καμιά φορά η αντίληψή μας για τη ζωή είναι στρεβλή και δεν μπορούμε καν να καταλάβουμε ότι δεν σκεφτόμαστε καθαρά, και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξωτερική αιτία. Συμβαίνει καμιά φορά. Κάνε κουράγιο και συνέχισε για μία ολόκληρη εβδομάδα, ό,τι κι αν γίνει, και δες αν αισθάνεσαι το ίδιο τότε.

Έφτασες ως εδώ, και θα τα καταφέρεις. Είσαι πιο δυνατ@ απ’όσο νομίζεις.

tumblr_inline_n93b6oNKQS1qbhzja