Διάκοψα τον Ομπάμα επειδή πρέπει να ακουστούμε

Posted on 25/06/2015 από

0


της Jennicet Gutiérrez

Εορτασμοί Περηφάνιας (Pride) της ΛΟΑΤΚ κοινότητας λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη τη χώρα. Η κοινότητα είναι ιδιαίτερα περήφανη για το ότι γιορτάζει την πολυμορφία μας και την πρόοδο που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, για τη μεταναστευτική ΛΟΑΤΚ κοινότητα η πρόοδος δεν έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, λόγω των συνεχών διακρίσεων και της βίας που αντιμετωπίζουμε στις καθημερινές μας ζωές.

Είχα την τύχη να προσκληθώ στον Λευκό Οίκο για να ακούσω την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα για την αναγνώριση της ΛΟΑΤΚ κοινότητας και της προόδου που γίνεται. Αλλά ενώ μιλούσε για τις «μη λευκές τρανς γυναίκες που στοχοποιούνται», η διοίκησή του κρατάει ΛΟΑΤΚ και τρανς μετανάστ@ σε κρατητήρια. Μίλησα επειδή τα θέματα και οι αγώνες μας δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να αγνοούνται.

Οι μετανάστριες τρανς γυναίκες είναι 12 φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουμε διακρίσεις λόγω της ταυτότητας φύλου μας. Αν προσθέσουμε το μεταναστευτικό καθεστώς μας στην εξίσωση, τότε οι διακρίσεις αυξάνονται. Οι τρανς μετανάστ@ είμαστε 1 από τα 500 άτομα υπό κράτηση, αλλά αποτελούμε 1 στις 5 επιβεβαίωμένες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στα κρατητήρια του ICE.

Η βία που οι μη λευκές τρανς αδελφές μου αντιμετωπίζουν στα κέντρα κράτησης είναι τέτοια που αποτελεί βασανιστήρια και κακοποίηση. Τα βασανιστήρια και η κακοποίηση προέρχονται από τ@ αξιωματούχ@ του ICE και άλλ@ κρατούμεν@ σε αυτά τα κέντρα κράτησης. Έχω μιλήσει με τις μη λευκές τρανς μετανάστριες αδελφές μου που πρόσφατα απελευθερώθηκαν από τα κέντρα κράτησης. Με πολύ συναισθηματικό πόνο και βαριά δάκρυα στα μάτια τους, ανοίκτηκαν για την φρικτή μεταχείριση που όλες βιώσαν. Συχνά αιτούμενες άσυλο για να ξεφύγουν από τις απειλές βίας, λόγω της ταυτότητας φύλου και της σεξουαλικότητάς τους, αυτός είναι ο τρόπος που τις υποδέχονται σε αυτήν τη χώρα. Συχνά τους αποδίδεται λάθος φύλο, εκτίθενται σε επιθέσεις και τίθενται σε κέντρα κράτησης με άντρες.

Χθες το βράδυ μίλησα ανοιχτά για να απαιτήσω σεβασμό και αναγνώριση της έκφρασης φύλου μας και την απελευθέρωση των υπολογιζόμενων 75 τρανς μετανάστ@ που βρίσκονται υπό κράτηση τώρα. Δεν υπάρχει περηφάνεια για το πως οι ΛΟΑΤΚ μετανάστ@ αντιμετωπίζονται σε αυτήν τη χώρα και δεν μπορεί να υπάρξει γιορτή με μια διοίκηση που έχει τη δυνατότητα να μας κρατά υπό κράτηση και σε κίνδυνο ή να μας αφήσει ελεύθερ@.

Είναι αποκαρδιωτικό το να βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο η έγερση αυτών των θεμάτων λήφθηκε από τον πρόεδρο και από τ@ παρευρισκομέν@. Κατά την παράδοση του τρόπου με τον οποίο το Pride ξεκίνησε, διάκοψα την ομιλία του γιατί ήρθε η ώρα για τα θέματα και τους αγώνες μας να ακουστούν. Στάθηκα και υποστήριξα το δίκιο. Αντί να φιμώνει τις φωνές μας, ο Πρόεδρος Ομπάμα μπορεί επίσης να σταθεί και να κάνει το σωστό για τη μεταναστευτική ΛΟΑΤΚ κοινότητά μας.

Η Jennicet Gutiérrez είναι μια χωρίς χαρτιά τρανς Λατίνα γυναίκα και πρωτεργάτρια της FAMILIA TQLM στην εκστρατεία [ενάντια στις απελάσεις ΛΟΑΤΚ μεταναστ@ στις ΗΠΑ] #Not1More lgbtq deportation.

* Σημείωση 1: ICE (Immigration and Custom Enforcement) είναι η υπηρεσία της αστυνομίας που είναι αρμόδια για την εφαρμογή των μεταναστευτικών και τελωνειακών νόμων, πολιτικών και κανονισμών στις ΗΠΑ.

* Σημείωση 2: η παρούσα αποτελεί μετάφραση του εδώ κειμένου

* Σημείωση 3: Περισσότερα για το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά στους συνδέσμους πιο κάτω:

https://firstlook.org/reportedly/2015/06/25/obama-heckler-name-jennicet-gutierrez-shes-trans-woman/

http://www.advocate.com/commentary/2015/06/25/op-ed-you-cant-cheer-laverne-and-boo-jennicet

http://www.buzzfeed.com/adolfoflores/trans-woman-interrupts-obama-at-pride-reception-calls-for-en#.tkbmDnPep

http://www.notonemoredeportation.com/2015/06/24/whpride/