Τι είναι η πατριαρχία;

Posted on 20/03/2013 από

4


Η πατριαρχία είναι το κοινωνικό σύστημα στο οποίο οι άντρες είναι η αρχή, το κύρος, η εξουσία και το επίκεντρο. Είναι η άνιση κατανομή ισχύος και η άνιση σχέση μεταξύ αντρών και γυναικών, με τις γυναίκες να καταπιέζονται συστημικά και ουσιαστικά. Είναι το σύστημα που αγνοεί τη ζωή, τις εμπειρίες, τις επιθυμίες και την ύπαρξη των γυναικών γιατί είναι πλήρως επικεντρωμένο στα αντίστοιχα των αντρών. Το πατριαρχικό σύστημα ορίζει το καλό, το κακό, το ωραίο, το άσχημο, το επιθυμητό, το ανεπιθύμητο, τον ανδρισμό, τη θηλυκότητα, τις κάθε είδους σχέσεις, με παγιωμένα, απαρχαιωμένα και απολύτως αντροκεντρικά κριτήρια, αποκλείοντας πλήρως τη συμμετοχή και την αναγνώριση των κοινωνικών ομάδων εκτός των λευκών, στρέιτ, cis αντρών.

Η πατριαρχία δίνει κοινωνική αξία, φωνή και δύναμη μόνο στους άντρες που συμμορφώνονται με τους ρόλους που ορίζει το ίδιο το σύστημα, με αποτέλεσμα ένα μικρό μέρος της κοινωνίας να θέτει τα πρότυπα για το σύνολό της.

suzie

Περισσότερο διάβασμα

Isn’t «the Patriarchy» just some conspiracy theory that blames all men, even decent men, for women’s woes? | Finally, A Feminism 101

ή Επιστροφή στη σελίδα των Λήμματων.

Posted in: Λήμματα