Πώς μπορώ να ξεφορτωθώ τον μισογυνισμό μου;

Posted on 20/03/2013 από

8


Το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει ο καθένας και η καθεμιά είναι να αναγνωρίσει τη διαφορετικότητα των γυναικών και να απορρίψει τα στερεότυπα που περιορίζουν ασφυκτικά τους ρόλους των γυναικών και τις κοινωνικές προσδοκίες από αυτές. Δεν είναι όλες οι γυναίκες ίδιες, δε θέλουν όλες τα ίδια πράγματα, δεν κάνουν όλες τα ίδια, δε σκέφτονται όλες τα ίδια. Ναι, ακόμα κι αν ξέρεις δέκα γυναίκες που κάνουν όλες ένα πράγμα, δε σημαίνει πως δεν είναι ξεχωριστά άτομα ούτε ότι τα υπόλοιπα εκατομμύρια γυναικών το κάνουν αυτό το ένα πράγμα. Αν νομίζεις ότι οι γνωστές σου ή η δική σου εμπειρία μόνο ορίζουν και χαρακτηρίζουν εκατομμύρια ανθρώπους είναι καιρός να καταλάβεις ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από το σαλόνι σου.

Αφού δεις ότι υπάρχουν τόσο διαφορετικοί τρόποι να ζεις ίσως σου φανεί ανόητη η επιβολή ενός μόνο προτύπου από την κοινωνία. Έχεις απόλυτο δίκιο και αυτό είναι το επόμενο που οφείλει να κάνει ο καθένας και η καθεμιά. Η άλλη όψη της επιβολής των προτύπων είναι η τιμωρία όσων δε συμμορφώνονται σε αυτά, ο αποκλεισμός τους, ο χαρακτηρισμός τους ως άσχημων, κακών, ανεπιθύμητων. Η κάθε γυναίκα πρέπει να είναι ελεύθερη να ορίζει εκείνη πώς θέλει να είναι όμορφη, πώς θέλει να ζει και πώς να εκφράζεται. Ο απόλυτος σεβασμός της αυτονομίας της κάθε γυναίκας και των όρων που θέτει η ίδια για τον εαυτό της είναι θεμελιώδης για την αποβολή του μισογυνισμού.

Από εκεί και πέρα έχει μεγάλη σημασία να μαθαίνεις, να ακούς, να διαβάζεις, να ψάχνεις υλικό και να συζητάς. Σε αυτό το σάιτ και σε άλλους φεμινιστικούς χώρους υπάρχει άφθονο υλικό. Γιατί, σε αντίθεση με ό,τι μας μαθαίνει η κοινωνία, η πιο αξιόπιστη πηγή για τη ζωή των γυναικών είναι οι ίδιες οι γυναίκες.

suzie

Περισσότερο διάβασμα

Jailbreak The Patriarchy | Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή για τον Google Chrome

ή Επιστροφή στη σελίδα των Λημμάτων.

Posted in: Λήμματα