Ο φεμινισμός είναι σεξισμός εναντίον των αντρών!

Posted on 28/02/2013 από

17


Σύντομη απάντηση: Όχι.

Λιγότερο σύντομη απάντηση: Ο σεξισμός και ο μισογυνισμός είναι λέξεις που περιγράφουν συστημική, εξουσιαστική καταπίεση. (Σεξισμός = Προκατάληψη + Συστημική Εξουσία) Δεδομένου ότι η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι πατριαρχική, και άρα η συστημική εξουσία βρίσκεται τυπικά κεντραρισμένη γύρω από το αντρικό φύλο, δεν μπορεί να υπάρξει ‘σεξισμός’ εναντίον αντρών γιατί δεν υπάρχει η συστημική, εξουσιαστική καταπίεση που δηλώνει ο ίδιος ο όρος.

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν γυναίκες που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τους άντρες ή ακόμη και περιπτώσεις στις οποίες κάποια γυναίκα έχει συμπεριφερθεί άσχημα και καταπιεστικά απέναντι σε κάποιον άντρα. Αυτό είναι διάκριση και είναι λάθος αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σεξισμός ή «μισανδρισμός»*.

Ο φεμινισμός δεν απαιτεί να χάσει ένας άντρας τα δικαιώματά του για να τα πάρει μια γυναίκα. Ζητά απλώς ίσα δικαιώματα. Συχνά, όταν το προνόμιο μιας τάξης ανθρώπων κινδυνεύει, η συζήτηση επικεντρώνεται στο προνόμιο που θα χαθεί και όχι στην ισότητα ευκαιριών που θα δημιουργηθεί. Η απώλεια ενός προνομίου δεν είναι καταπίεση.

* Η λέξη «μισανδρισμός» είναι ένας ψευδοόρος που χρησιμοποιείται από μια μικρή μερίδα ακραίων και επιθετικών ανδρών που σχετίζονται με το επιλεγόμενο κίνημα δικαιωμάτων των ανδρών (MRM). Βρες αναλύσεις και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

misandry

Περισσότερο διάβασμα

Μια λίστα με τα προβλήματα των αντρών που προσπαθεί να λύσει ο φεμινισμός

Feminists are sexist | Catherine Redfern

Something else that is important to understand is that oppression is not discrimination. Oppression is about systems and relations of power, and exists in social structures and institutions. Oppression is wide-spread subjugation of one group while simultaneously privileging another group. This means that those groups who are subjected to oppression are not in a social position to oppress people belonging to the dominant group. There is no such thing as “reverse” sexism, racism, homophobia, (dis)ableism, classism, etc

Thinking Girl on Oppression vs Discrimination

Sexism against women is more personal than “sexism against men.” | Every day sexism Study by Swim et al. (PDF version)

If I Admit That ‘Hating Men’ Is a Thing, Will You Stop Turning It Into a Self-Fulfilling Prophecy? | Jezebel

ή Επιστροφή στη σελίδα των Λημμάτων.

Posted in: Λήμματα