Ακούστε την εκπομπή με ένα κλικ εδώ.

Vintage μάγισσες ποζάρουν για φωτογραφία
Αυτή η εκπομπή αποτελεί το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας στις μάγισσες και τη μαγεία, σε μια προσπάθεια να βρούμε τις ρίζες των στερεότυπων για τις μάγισσες όπως τις ξέρουμε σήμερα.
Ξεκινήσαμε από την προϊστορία, τους Σαμάνους και τη θεά της γονιμότητας, ένα πρότυπο μητέρας-θεάς που υπάρχει μέχρι σήμερα σε παγανιστικούς (και όχι μόνο) μύθους και δοξασίες. Η μορφή της γυναίκας θεάς της γονιμότητας εμφανίστηκε σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, όπου υπήρχε και μαγεία. Έτσι τη βρίσκουμε στη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο και και την Αρχαία Ελλάδα.
Σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση των διαφόρων εθίμων και συμπεριφορών είναι το γεγονός πως η μαγεία εξασκούνταν από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και καταπιεσμένες ομάδες, όπως γυναίκες, φτωχοί, δούλοι. Γι’ αυτό ακριβώς και πάντα υπήρχε προσπάθεια ποινικοποίησης και δαιμονοποίησης της μαγείας από την εκάστοτε άρχουσα τάξη.
Στην εκπομπή μιλήσαμε επίσης για τη σύνδεση της μαγείας με τη θρησκεία και τη μυθολογία του κάθε πολιτισμού, και αναφερθήκαμε σε θεότητες που υπήρξαν στενά συνδεδεμένες με τη μαγεία, αλλάζοντας ονόματα μέσα στα χρόνια αλλά διατηρώντας κοινά στοιχεία όπως η σύνδεσή τους με τη γονιμότητα, τη γέννα, τον έρωτα, τον πόλεμο, και τον θάνατο.Αναφέραμε και περιπτώσεις πολύ γνωστών μαγισσών της ελληνικής μυθολογίας, καθώς και υπαρκτές γυναίκες που είχαν καταδικαστεί ως μάγισσες στην Αρχαία Ελλάδα.

Σχέδιο που απεικονίζει τη θεά Εκάτη
Γενικά
- Όψεις της γυναικείας εξουσίας στην παραδοσιακή κοινωνία των καραγκούνηδων της δυτικής Θεσσαλίας [σελίδες 150-154 σχετικά με τις δυσκολίες ορισμού της μαγείας] (κλικ)
- Mother goddess [wikipedia] (κλικ)
- A short history of Lilith, Hecate, and Witches in the Western tradition (κλικ)
- History of Witchcraft – Ancient Period (κλικ)
- Venus of Willendorf (κλικ)
- Witches – Incredible History Documentary [Βίντεο] (κλικ)
Μεσοποταμία
- Mesopotamian Witchcraft: Toward a History and Understanding of Babylonian Witchcraft Beliefs and Literature (κλικ)
- Inanna [wikipedia] (κλικ)
- Ishtar [wikipedia] (κλικ)
- Ancient Mesopotamian religion [wikipedia] (κλικ)
- The Burney Relief : Innana, Ishtar, or Lilith? (κλικ)
Αρχαία Αίγυπτος
- Heka: The magic of ancient Egypt (κλικ)
- Isis Mother Goddess of Ancient Egypt (κλικ)
- Cats From Ancient Egypt to Legends of Witches (κλικ)
- Ancient Egyptian Magic (κλικ)
- The History of Ancient Egyptian Magic (κλικ)
- Διδακτορική διατριβή περί Ίσιδας (και Μίθρα) (κλικ)
Αρχαία Ελλάδα
- Η μαγεία στην αρχαία Ελλάδα [download link] (κλικ)
- Μάγοι και μαγεία στην αρχαία Ελλάδα (κλικ)
- Μάγοι, μάγισσες και δαιμόνια στην Αρχαία Ελλάδα (κλικ)
- Η Εξέλιξη της Μαγείας στην Αρχαία Ελλάδα (κλικ)
- Μήδεια, η αληθινή ιστορία (κλικ)
- Hecate [wikipedia] (κλικ)
- Έλληνες Μάγοι [download link] (κλικ)

Η Αφροδίτη του Βίλλεντορφ
Τα τραγούδια που ακούσαμε
01. Yoko Ono – Yes, I’m a Witch
02. Fleetwood Mac – Rhiannon
03. Joan Jett – Season Of The WItch
04. Siouxsie and the Banshees – Spellbound
05. Austra – Spellwork
06. Loreena McKennitt – The Mystic’s Dream
07. S.J.Tucker – Witch’s Rune
Alicia
03/11/2016
Τελοιο!!! Μπραβο σας!!!
Anelis
03/11/2016
Ευχαριστούμε πολύ <3
Alicia
08/08/2017
Ωραιο , αλλα θα ηθελα μια αναλυση πιο βαθια πιο πισω στην προ αρχαια εποχη για να κατανοησουμε γιατι οι θηλυκες θεοτητες ηταν προστατιδες παντα της γονιμοτητας του ερωτα και του πολεμου.
Πριν την ανοδο της πατριαρχειας υπηρχαν κοινωνιες οχι μητριαρχικες αλλα ισοκατανομης,
Η γυναικα που απο παντα ειχε την ικανοτητα να γεννα θεοποιηθηκε γιατι ειναι αναγκη του ανθρωπου να πιστευει σε κατι ανωτερο απο αυτον , και γιατι δεν θεωρουνταν κατωτερη. η γη ηταν για ολους, συλλεγωνταν καρποι , κυνηγουσαν ψαρευαν. Σιγα σιγα φτιαξαν κοινωνιες που ζουσαν αρμονικα. Μπορουμε να δουμε την Μυνωικη εποχη που χωριζεται σε τρεις υπο εποχες. Αναλογα με την εξεληξη της κοινωνιας. Η Θεα ηταν παντα αυτη η Δημιουργος του κοσμου και Μητερα ολων. Η Παρθενος Ηταν τοτε που δεν υπηρχε ιδιοκτησια γης. Μ
Alicia
08/08/2017
( Συγνωμη που πατησα κατι και εσταλει το μηνημα πριν τελειωσω αν μπορειτε διωρθωστε το)
Η Θεα λεγωνταν τοτε και Παρθενος, οχι με την εννοια, την σημερινη, δηλαδη γυναικα που δεν εχει ερωτικες σχεσεις με αντρα και εχει παρθενικο υμενα, αλλα με την εννοια οτι δεν ανηκει σε κανενα αντρα.Ειναι κυρια του ευτου της, δεν ανηκει σε κανενα αρσενικο και γευεται τον ερωτα οποτε θελει! Για αυτο ηταν και μητερα ολων. Οσο πλησιαζουμε στην πατριαρχεια και δημιουργηται η εννοια της ιδιοκτησιας βλεπουμε την Θεα να εχει μονιμο συντροφο τον Θεο και να ειναι μητερα μονο ενος αρσενικου παιδιου βλεπε Οσιρις -Ισιδα και το παιδι τους Ορος (Παρολο που η συγκεκριμενη Θεα πιο αρχαια θεωρουνταν μητερα των παντων και με πολλα παιδια και βεβαιως Παρθενα με την αρχαια ενοια οτι δεν ανηκει σε κανενα και οχι οτι δεν εχει ερωτικες επαφες οπως ξαναειπα) και στο τελος με την εδραιωση της πατριαρχειας βλεπουμε την Θεα σε δευτερο ρολο κατωτερο σαφως,Τοτε ειναι που εδραιωθηκε το δωδεκαθεο με εξι θεες και εξι θεους με αρχηγο θεο φυσικα τον Δια που ειχε καταπιει την πρωτη συζυγο του και απατουσε ασυστωλα την δευτερη συζυγο του Ηρα, που καθε χρονο η Ηρα πηγαινε σε καποια λιμνη μου διαφευγει το ονομα και γινοταν παρθενα με την σημαιρινη εννοια.Και οι θεες του δωδεκαθεου ηταν παρθενες, δηλαδη ανεγγκτες απο αντρα , πλην της Αφροδιτης. γιατι αυτο βολευει το συστημα της πατριαρχειας. Ακομα στο συστημα αυτο οι θεες δεν γεννηθηκανε απο την μητερα τους βλεπε θεα Αθηνα και θεα Αφροδιτη , αλλα απο το κεφαλι του Δια η πρωτη και απο τους ορχεις του θεου Ουρανου η δευτερη στην θαλασσα. Και αυτο εχει την σημασια του. Δεν γεννα και κυωφωρει πια το θηλυκο, η πατριαρχεια θελει να το υποβιβασει στην ριζα του, αλλα ενας αρρεν θεος χωρις μητρα.Οπου υπαρχει υποβιβασει της μητρας υπαρχει και πατριαρχια.Επειδη ομως το δωδεκαθεο ειχε τις ριζες του στην Παλαια θρησκεια για αυτο υπηρχαν και οι θεες για να ρυθμιζουν τα γυναικεια θεματα αλλα και επειδη στην συνηδηση των ανθρωπων το θηλυκο δεν σχετιζονταν μονο με την γονημοτητα αλλα και με την σοφια και τον πολεμο.
Μετα φτανουμε σε εναν θεο αρρεν που γεννα μονος του τα παντα χωρις μητρα τον χριστιανικο θεο Πατερα Υιο και Αγιο Πνευμα. Πουθενα το θηλυκο. Το Αγιο Πνευμα ομως ειναι θηλυκη θεοτητα. Στα αρχαια εβραικα αλλα και στα αποκρυφα ευαγγελια αναφερεται ως Αγια Πνευμη. Αυτο γιατι και οι εβραιοι ειχαν πρωτα Θεα και μετα εναν και μονο Θεο….
Βλεπουμε λοιπον οτι και στην κρητη και στην αρχαια ελλαδα (ελληνιστικη εποχη)και στην Αιγυπυτο και στους Εβραιους αλλα και οπου κοιταξουμε σε βαθος χρονου την ιστορια ηταν ετσι. Πρωτα μια Θεα μετα η Θεα και ο Θεος,μετα ο Θεος και η Θεα. μετα μονο ο Θεος.
Αυτο δειχνει τις πολιτισμικες επιροες για την αντιληψη του Θειου .
Αναλογη πορεια ειχε και η μαγεια που σωστα ειπατε οτι δεν ειχε λεξη μια που θεορουνταν ενα με την πνευματικη ζωη.
Μαγικες πρακτικες ομως υπηρχαν και δεν ηταν μονο για τους φτωχους και σκλαβοους. Οι βασιλεις ειχαν αστρολογους μαγους κ.τλ.
Η μαγεια παντα υπηρχε οπως και η θρησκεια. Ειναι η ταση του ανθρωπου να θελει να πισευει κατι πανω απο αυτον για την θρησκεια και η ταση του ανθρωπου να θελει να τιθασευσει να επηρεασει τα γεγονοτα η’ αν θελετεε να πειραματιστει με τις πνευματικες του δυναμεις.Η μαγεια ειναι ο τροπος του μεταφυσικου να αφηπνηστει ο ανθρωπος να γινει πιο πνευματικος. Η κοινωνιες οπως ο μεσαιωνας που καιγαν μαγισσες μαγους και τα λοιπα ηθελαν να επιβαλουν την πληρη υποταγη της μαζας ,στην χριστιανικη θρησκεια ετσι οπως την κατασκευασαν ( Ο Ιησους και ο λογος του παρερμηνευτικε πληρως) οχι να ξυπνησουν τον λαο αλλα να τον κυβερνουν υποταγμενο , φοβισμενο και αμωρφωτο. Στον μεσαιωνα δεν υπηρχε παιδεια. Οποιος ηξερε οτι η αλοη π.χ. βοηθα στο καψιμο κυνδινευε να χαρακτιριστει μαγος.Η υποταγη του θηλυκου λοιπον ηταν αναγκαια γιατι μονο οταν ελενχει το κρατος της γυναικες μπορει να ελενξει και τους αντρες. Η απειλη της πυρας ηταν τροπος του ιερατειου να κυβερνα τους ηγεμονες και τοπικους αρχοντες.Π.χ. αν ο αρχοντας δεν συμφωνουσε να δωσει κατι στους ιερεις καταστρωναν σχεδιο να κατηγορησουν την κορη η την συζυγο του και πιο σπανια τον πολυτιμο γιο του, για μαγεια . Ηταν οπως οι νονοι της νυχτας στην Σικελια αν μπορω να το πω ετσι. Ενας πολυ γνωστος γιατρος του μεσαιωνα ηταν ο Theorhastous Βombastous von Honhenheim, γνωστος ως Παραλκεσος ο οποιος ειχε μαθητευσει κοντα στις λεγομενες μαγισσες που γνωριζαν τι εκανε το καθε βοτανο και εγινε σπουδαιος γιατρος…….
Συνοψιζωντας μπορουμε να πουμε
Η θρησκεια εβαζε τους κανονες για να ζουν οι ανθρωποι υποταγμενοι και φοβισμενοι στον αρχοντα,οποτε επρεπε να ειναι μια θρησκεια με εναν θεο . που να δινει εξουσια μονο σε λιγους ανδρες και οι υπολοιποι να ασχολουντε πως θα κυριαρχουν στις γυναικες τους για να μην σκεφτονται την ανατροπη του συστηματος της αδικιας που και αυτοι ζουσαν. οποτε χρειαζονταν ενας αρρεν θεος μπαμπουλας και μισογυνης.
Η μαγεια ακουμπα το συναισθηματικο κομματι του ανθρωπου ,οποτε επρεπε και αυτη να παταχθει γιατι αν ο καθε ενας πιστεψει οτι με την μαγεια μπορει να παρει αγαθα η εξουσια η οτιδηποτε αυτο μπορει να σκεφτει να τον κανει να τα διαικδικησει χωρις την μαγεια, φυσικα, οποτε θα εχουμε την ανατροπη του παραπανω συστηματος. Οποτε δαιμονοποιουμε το θηλυκο, το υποβιβαζουμε τοσο πολυ ωστε το ιδιο να πιστεψει οτι ειναι κατωτερο με μυαρη μητρα, ετσι ωστε ολος ο λαος αντρες γυναικες να «κοιμαται» να ζει υποταγμενα και μεσα στον φοβο για να παρουμε εμεις τα αγαθα ,την εξουσια η΄οτι αλλο θελουμε. Αυτο ειναι η πατριαρχεια.
Συγνωμη για το σεντονι αλλα μου αρεσε το θεμα και ειπα να το αναπτιξω λιγο γι
α περισσοτερη σκεψη πανω στο θεμα.