Εγκλωβισμένες στο σεξισμό

Posted on 12/09/2016 από

3


Σήμερα είχαμε τη χαρά με τον πρωινό καφέ μας να δούμε και φωτογραφίες από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης  όπου εταιρία με κλειδαριές ασφαλείας  προσέλαβε γυναίκες ντυμένες με σεξουαλικοποιημένες στολές φυλακισμένων (κολλητά μίνι φορέματα και παπούτσια με ψηλά τακούνια) για να προσελκύσει κόσμο στο περίπτερό της.  Πέρα από τις στολές, το επιχειρηματικό δαιμόνιο είχε φροντίσει να έχει και  έξτρα πινελιές σιχαμάρας με αποκριάτικες σιδερένιες μπάλες στα πόδια των γυναικών αλλά και κλουβί-σκηνικό για το ρεαλισμό του όλου πράγματος.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε τη χρήση του γυναικείου σώματος σαν αντικείμενο για να προσελκύσει τον κλασσικό στρέητ άντρα καταναλωτή που υπάρχει στο μυαλό των διαφημιστών ως το ιδανικό, μοναδικό θα λέγαμε, αγοραστικό κοινό τους. Γιατί προφανώς μόνο αυτοί υπάρχουν, ή τουλάχιστον μόνο αυτοί έχουν τα λεφτά για να υπάρξουν, και προφανώς όλοι τους σκέφτονται μόνο με βάση τις σεξουαλικές τους επιθυμίες, που φυσικά δε μπορούν να είναι τίποτα παραπάνω από το πατριαρχικά αποδεκτό «νέα-λευκή-αδύνατη.»

95cd363dd1f824907e831e369b7ea103

Το θέμα είναι πως η πατριαρχία είναι εκείνη που λέει πως οι άντρες είναι ηλίθιοι και μονολιθικοί και απαράλλαχτοι και ανίκανοι. Είναι η πατριαρχία που λέει πως οι άντρες έχουν ζωώδη ένστικτα και απλά δεν μπορούν να σταματήσουν τους εαυτούς τους από το να παρενοχλούν και να παραβιάζουν. Είναι η πατριαρχία που λέει πως οι άντρες μπορούν να έλκονται μόνο από συγκεκριμένες ποιότητες, πως μπορούν να έχουν μόνο μερικών ειδών αντιδράσεις, πως μπορούν μόνο να βιώσουν τον κόσμο μέσα από περιοριστικούς τρόπους. Ο φεμινισμός υποστηρίζει πως οι άντρες είναι καλύτεροι από αυτό και πως είναι ικανοί για περισσότερα.

 
Στο μιξ προστίθεται αυτή τη φορά η ενίσχυση της φαντασίωσης της  ακινητοποίησης των γυναικών με κάγκελα και αλυσίδες για να δώσουμε στον πελάτη ένα αίσθημα δύναμης και ανωτερότητας. Και θα του το δώσουμε με έναν μεταφορικό έλεγχο πάνω σε κορμιά γυναικών. Με την παιδαριώδη αφήγηση του «τις φυλάκισε και τις σταμάτησε πριν τον κλέψουν χι-χι.»  –Διότι οι στολές που φοράνε οι εργαζόμενες είναι φυλακισμένων και όχι αστυνομικών, κλεφτών, μαστόρων, ιδιοκτητών σπιτιών. Είναι στοχευμένα διαλεγμένες και καθόλου τυχαία η επιλογή τους.-

Για άλλη μια φορά ανακυκλώνουμε εικόνες βίας κατά των γυναικών, αγνοώντας πως πολλές γυναίκες υπάρχουν μέσα σε σχέσεις κακοποίησης, σε καταστάσεις όπου κρατούνται κλεισμένες παρά τη θέλησή τους από κοντιν@ς τους ανθρώπους . Όλες οι εικόνες κακοποίησης είναι ευπρόσδεκτες στο βωμό της πατριαρχικής διαφήμισης.

Έξτρα κερασάκι στην τούρτα η φετιχοποίηση μιας εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας γυναικών που βιώνει υψηλά ποσοστά βίας, γυναίκες που έχουν εκτίσει ποινές σε «σωφρονιστικά» κελιά.

Γιατί όπως γνωρίζουμε δεν είναι το σεξ που πουλάει, αλλά η σεξουαλική αντικειμενοποίηση των γυναικείων σωμάτων.  Τουλάχιστον αν πούλαγε το σεξ θα είχαμε διαφημίσεις με γυναίκες που είναι σεξουαλικά υποκείμενα και έχουν επιθυμίες και οργασμούς, αλλά όπως ξέρουμε και από έρευνες, ούτε αυτό πουλάει.

Γι αυτό και στην Ελλάδα του 2016 έχουμε ακόμα booth babes, όχι σε κάποια έκθεση ποπ-κουλτούρας, αλλά στη ΔΕΘ . Με σέξι αποκριάτικες στολές. Για να θυμόμαστε ότι οι γυναίκες είναι αντικείμενα που κάνουν τους άντρες να νιώθουν πως έχουν τον έλεγχο, αφού και οι ίδιοι είναι ανίκανοι να σκεφτούν κάτι πέρα από αυτό που τους καυλώνει. Όλ@ μαζί χαμέν@ στην πατριαρχία.

b0fac4f129e5cadcb8d79d6450c78538

Ορκίζομαι πως θα χάσω το μυαλό μου αν ξανακούσω άλλη μια φορά το ψέμα του «το σεξ πουλάει». Το σεξ δεν πουλάει. Αν πουλούσε το σεξ θα βλέπαμε πέη όπου βλέπουμε βυζιά. Γυμνοί άντρες θα ήταν πάνω σε όλα τα πράγματα που τώρα είναι γυμνές γυναίκες. Δεν είναι το σεξ που σου πουλάνε. Σου πουλάνε το ανύπαρκτο, πορνογραφικά εμπνευσμένο, μισογυνιστικό ιδεώδες της τέλειας γυναίκας.

Για περισσότερο διάβασμα:

– Αντιδράσεις για τις… φυλακισμένες γυναίκες της ΔΕΘ (κλικ)

– Τι είναι η σεξουαλική αντικειμενοποίηση; (κλικ)

– Τι σημαίνει booth babes [Αγγλικά] (κλικ)

– Βλάπτει η πατριαρχία τους άντρες; (κλικ)

– Το σέξι ψέμα [Αγγλικά] (κλικ)

Posted in: General, Άρθρα