ποιόν εν το τίμημα όταν τα πράιντ «κερδίζουν» σε κανονικότητα τζιαι θεσμούς?

Posted on 14/06/2015 από

0


what did you do with my desiresΠαρακολουθώντας τα πράιντ τζιαι ιδιαίτερα τζείνα της κύπρου τζιαι της αθήνας, εσυνειδητοποίησα ένα πάττερν, το οποίο με προβληματίζει.

Στο πράιντ της κύπρου φέτος είχαμε πληθώρα πολιτικών: δήμαρχο, βουλευτ@, υπουργό, εκπροσωπ@ κομμάτων, πρεσβειών. Ούλλ@ εμιλήσαν προλογίζοντας την πορεία (στην οποία οι παραπάνω εξαφανιστήκαν, βέβαια). Την πορεία επίσης επρολόγισε ο πρόεδρος της αξέπτ, ο οποίος εμοιράστηκε (τζιαι πολλά καλά έκαμε) τα προσωπικά του βιώματα ως γκέι άντρας. Ως μοναδική διεκδίκηση του πράιντ ετέθηκε που όσ@ εμιλήσαν το σύμφωνο συμβίωσης.

Τρανς άτομα, λεσβίες γυναίκες, ίντερσεξ άτομα, μπαϊσέξουαλ άτομα, πανσέξουαλ άτομα, κουίαρ άτομα, παρόλο που εσυμμετείχαμε στην πορεία, δεν εκληθήκαμε να μιλήσουμε τζιαι έτσι, οι δικές μας εμπειρίες τζιαι διεκδικήσεις εν ακουστήκαν ούτε τζιαμέ. Στην πορεία εσυμμετείχαν επίσης 2 φυλακισμένα άτομα, αλλά ούτε που το επήραμε είδηση, παρά μόνο πολλά αργότερα που δημοσίευμα εφημερίδας. Σεξ εργάτ@, οροθετικά άτομα, μετανάστ@, ανάπηρα άτομα εσυμμετείχαν επίσης στην πορεία, αλλά χωρίς λόγο. Μάλιστα, κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της πορείας, όταν μια παρέα μεταναστριών έγινε πιο ορατή γελώντας τζιαι φωνάζοντας, είδα μια άλλη παρέα, Κυπραίων, να τες περιπαίζει τζιαι να διερωτάται «μα τι γυρεύκουν οι Φιλιππινέζες [εννοώντας όι μόνο την εθνοτική τους καταγωγή, αλλά τζιαι το καθεστώς τους ως οικιακές εργάτριες] δαμέ?»

Παράλληλα, πολλ@ θεωρούν σημαντικότατη την μεγάλη συμμετοχή στο πράιντ ετεροφυλόφιλων ατόμων με τες οικογένειές τους. Μάλιστα, η ίδια η αξέπτ εχρησιμοποίησε μια τέθκοια οικογένεια (η οποία επαρουσιάζετουν να εναρμονίζεται πλήρως όι απλά στο ετεροκανονικό, αλλά στο πλέον πατριαρχικό μοντέλο οικογένειας, όπου ο άντρας εν ο αρχηγός της οικογένειας, η γυναίκα εν η αναπαραγωγική του μηχανή τζιαι τα παιδιά εν έχουν καν λόγο) σε ένα που τα σποτ προώθησης του πράιντ, επικεντρώνοντας στην σημασία των συμμάχων, ενώ παράλληλα η λοατικ* κοινότητα τζιαι τα βιώματά της εν εκπροσωπηθήκαν σε κανένα που τα σποτ, που τα οποία έλειπε ακόμα τζιαι το ακρωνύμιο «λοατι» που χρησιμοποιά η αξέπτ.

Στο πράιντ της αθήνας φέτος τρανς συλλογικότητες, τρανς άτομα τζιαι σύμμαχ@ τους επέλεξαν να μεν συμμετέχουν ως διαμαρτυρία για την απαράδεχτη στάση της οργανωτικής επιτροπής να αποκλείει συστηματικά τζιαι ολοφάνερα πλέον τα τρανς άτομα τζιαι τα ζητήματά τους (περισσότερα δαμέ). Εσυμμετείχαν όμως πολλά παραπάνω πολιτικ@ που άλλες χρονιές. Επίσης, για πρώτη φορά, το σποτ του πράιντ επροβλήθηκε τηλεοπτικά, το κεντρικό κτίριο της περιφέρειας αττικής εφωταγωγήθηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου, στα οποία επίσης εβαφτήκαν τζιαι διαβάσεις στο κέντρο της αθήνας. Ακόμα, για πρώτη φορά, εσυμμετείχαν αστυνομικ@, αν τζιαι όι επίσημα, με τα υπηρεσιακά τους.

Οι σύμμαχ@ της λοατικ* κοινότητας εν σημαντικ@. Τι γίνεται όμως όταν οι σύμμαχ@ μονοπωλούν μαζί με τους γκέι σις άντρες την προβολή?

Μήπως το ότι τα πράιντ κερδίζουν θεσμική τζιαι κανονιστική αναγνώριση τζιαι συμμετοχή τζιαι χάνουν (τόσο σε επίπεδο συμμετοχής, αλλά τζιαι σε επίπεδο εκπροσώπησης τζιαι λόγου) άτομα τζιαι συλλογικότητες μέσα που την ίδια την κοινότητα να μας ανησυχήσει? Μήπως το ότι τα άτομα τζιαι οι συλλογικότητες που δεν έχουν ορατό λόγο στα πράιντ τζιαι έτσι ουσιαστικά αποκλείονται αποτελούν τες πλέον καταπιεσμένες ομάδες εντός της λοατικ* κοινότητας να πρέπει να μας προβληματίσει ακόμα παραπάνω ως προς το τι είδος πράιντ θέλουμε?

Εμάς πάντως τα πράιντ ως γιορτές γκέι σις αντρών μόνο εν μας κάμνουν! Το σύμφωνο συμβίωσης εν εν η μόνη μας διεκδίκηση, ούτε η πιο σημαντική! Θέλουμε πράιντ όπου τα τρανς άτομα, οι λεσβίες γυναίκες, τα ίντερσεξ άτομα, τα μπαϊσέξουαλ άτομα, τα πανσέξουαλ άτομα, τα κουίαρ άτομα, οι μετανάστ@, οι πρόσφυγ@, τα ανάπηρα άτομα, τα φυλακισμένα άτομα, τα οροθετικά άτομα, οι σεξ εργάτ@, οι bdsmers τζιαι ούλλ@ όσ@ βιώνουμε πολλαπλές διακρίσεις τζιαι καταπιέσεις να έχουμε ενεργή συμμετοχή τζιαι εκπροσώπηση. Η κανονικότητα εν εν η δική μας διεκδίκηση. Θέλουμε στα πράιντ μας να έχουμε χώρο, χώρο που να εν ασφαλής για τα σώματα, τις φωνές μας τζιαι τες διεκδικήσεις μας. Εν θέλουμε πράιντ όπου οι σύμμαχ@ ακούουνται πάνω που εμάς. Οι θεσμοί τζιαι η κανονικότητα πνίουν τες φωνές μας ούλλον τον χρόνο. Στα πράιντ μας θέλουμε συμμαχ@ που εν να εν τζιαμέ για να μας ακούσουν τζιαι όι για να τ@ ακούσουμε!

Posted in: General, Άρθρα