Εκπομπή #23 – 22/03/14

Posted on 22/03/2014 από

0


Σ’ αυτήν την εκπομπή η διάθεση ήταν ροκ και τα θέματα εμπνευσμένα από την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και τον μήνα ιστορίας γυναικών. Ακούστε την εκπομπή κάνοντας εδώ.

Για τις γυναίκες ρομά και τον ρατσισμό:
https://kamenasoutien.com/2014/03/17/gramma-apo-mia-gynaika-roma/
http://fra.europa.eu/en/news/2013/situation-roma-women-fra-data-analysis
– Η Ινκιέτα λέει: «1) Ως προς την καταπίεση των γυναικών Ρομά- με αφορμή το κείμενο της Φανής:
Η Φανή δε λέει ότι δεν υπάρχει καταπίεση, αλλά αρνείται να μιλήσει γι’ αυτή επειδή ξέρει ότι υπάρχει προκατάληψη και ότι η εικόνα που έχει ο περισσότερος κόσμος για τις γυναίκες Ρομά βασίζεται σε μια καρικατούρα της Τσιγγάνας που βλέπουνε στο δρόμο.

Εδώ μπορούμε να συνοψίσουμε κάποια ζητήματα τα οποία τα βρίσκουμε μπροστά μας και όταν κάνουμε συζητήσεις για τις μουσουλμάνες και στα οποία, διαβάζοντας κάποια σχόλια σας, νομίζω ότι συμφωνούμε όλες. Δηλ.: Ποι@ είναι αρμόδιος να κρίνει αν υπάρχουν συνθήκες ανελευθερίας σε μέλη μιας κουλτούρας την οποία δε γνωρίζει εκ τον ένδον; Βάσει ποιων κριτηρίων δικαιούται κανείς να πει ότι οι γυναίκες Ρομά είναι καταπιεσμένες; Η ένσταση μου είναι ότι συνήθως τα κριτήρια αυτά είναι αυτοαναφορικά και εθνοκεντρικά, η σύγκριση δηλαδή γίνεται σε σχέση με την οικεία κουλτούρα και αυτό υπονοεί πολιτισμική ιεραρχία.

Δεν είναι το ίδιο όταν μία κουλτούρα (ή επιμέρους πρακτικές της) την απορρίπτουν τα ίδια τα μέλη της και όταν το κάνουν τρίτοι. Στη δεύτερη περίπτωση είναι πατερναλισμός που δεν οδηγεί πουθενά ενώ στην πρώτη είναι μια διαπίστωση από την οποία μπορεί να γεννηθεί ένα εν δυνάμει κίνημα. Όταν λέει η Φανή «υπάρχουν πράγματα και συνήθειες που μας καταπιέζουν, αλλά είναι δική μας ευθύνη να δούμε ποια είναι αυτά και πώς μπορούμε να τα αλλάξουμε», θεωρώ ότι θέτει ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό. Ποι@ είναι αρμόδι@ να αλλάξει τις συνθήκες καταπίεσης; Ποιο είναι το πολιτικό πρόταγμα που προκύπτει και ποιο το υποκείμενο του; Αν δεν το κάνουν οι ίδιες οι γυναίκες «από τα μέσα», οι «απ’εξω» δεν είναι δυνατόν να είναι σωτήρες/ απελευθερωτές.

Και κάποια ριζική αλλαγή μάλλον είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν δεν αλλάξουν οι βασικές συνθήκες της ζωής τους, όπως λέει η Φανή. Γι’ αυτό και στρέφει την κουβέντα στον κοινωνικό αποκλεισμό, όχι σαν υπεκφυγή, αλλά επειδή θεωρεί ότι η απελευθέρωση των γυναικών Ρομά περνάει μέσα από την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

2) Σε σχέση με τον κοινωνικό αποκλεισμό: αποκλεισμός δεν είναι μόνο η άνιση πρόσβαση των γυναικών Ρομά σε εργασία, παιδεία, υγεία, δημόσια αγαθά γενικότερα, αλλά μιλάμε και για αποκλεισμό από τα πολιτικά δικαιώματα. Θέλω να μοιραστώ ένα χθεσινό περιστατικό: τηλεφώνησαν στο Κέντρο κάποιοι γλοιώδεις υποψήφιοι δήμαρχοι με σκοπό να επισκεφθούν τον οικισμό. Ο κόσμος άρχισε να λέει το κλασικό «μόνο στις εκλογές μας θυμούνται» και η Φανή έκανε ένα πολύ εύστοχο σχόλιο για τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος αυτοπλασσάρεται ως το λαϊκό παιδί που μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα: «αν πράγματι ενδιαφερόταν για εμάς και τα προβλήματα μας θα έβαζε μερικούς Ρομά στο ψηφοδέλτιο του». Και με αφορμή αυτό διαπιστώσαμε ότι, πρώτον σπάνια βλέπουμε υποψήφιους Ρομά σε βουλευτικές ή δημοτικές εκλογές. Ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει, πάλι υπάρχει από πίσω μία λογική εκμετάλλευσης του τύπου «ας βάλω κι έναν Τσιγγάνο για να πάρω τις ψήφους όλης της κοινότητας». Και δεύτερον, εξ’ όσων γνωρίζουν και κάποιες γυναίκες στον οικισμό που ρωτήσαμε, δεν έχει υπάρξει ποτέ γυναίκα Ρομά υποψήφια. Αυτό για να θυμόμαστε ότι δικαίωμα ψήφου δεν είναι μόνο εκείνο του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι και αυτό το δεύτερο στην πράξη απλά δεν υπάρχει για τις γυναίκες Ρομά.»

Για τον μήνα ιστορίας των γυναικών:
http://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_History_Month
http://thesocietypages.org/socimages/2014/03/19/whats-wrong-with-womens-history-month/
http://www.reclusiveleftist.com/2012/06/05/patriarchy-in-action-the-new-york-times-rewrites-history/

Για την Anita Hill:
http://en.wikipedia.org/wiki/Anita_Hill
http://www.slate.com/articles/double_x/doublex/2014/03/talking_to_anita_hill_at_57_the_woman_who_stood_up_to_clarence_thomas_is.html
http://www.feministpress.org/books/i-still-believe-anita-hill
http://www.theroot.com/articles/politics/2011/10/anita_hill_hearings_waking_a_generation_of_feminists.html

Posted in: Εκπομπές