Το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό ψέμα που βιώνουμε στο πετσί μας καθημερινά, είναι ότι ο φεμινισμός πλέον δεν χρειάζεται «γιατί έχουμε ισότητα».
Η ισότητα δεν είναι μόνο η πρόσβαση στην κάλπη ή κάποια βασική εργασία. Και ισότητα δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει ώσπου ΟΛΟΙ οι άνθρωποι είναι ισότιμοι. Ισότητα δεν θα υπάρξει μέχρι οι γυναίκες να σταματήσουν να ζουν με τον φόβο της κακοποίησης και του βιασμού. Μέχρι οι άντρες που κακοποιούνται ή βιάζονται να μην ντρέπονται να το καταγγείλουν. Μέχρι να πάψει η σεξουαλικοποίησή τους. Μέχρι να υπάρχει παγκόσμια ίση αμοιβή για ίδια εργασία. Μέχρι να σταματήσουν να κάνουν οι γυναίκες σχεδόν όλη την αθέατη / απλήρωτη εργασία στο σπίτι -όταν δεν θα κάνουν τη δεύτερη βάρδια των οικιακών. Μέχρι όλες οι γυναίκες παγκόσμια να έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, την ψήφο, την ασφάλεια.
Ισότητα δεν υπάρχει όσο υπάρχει κουλτούρα βιασμού, αντικειμενοποίηση, αποσιώπηση, κακοποίηση, άνιση εργασία, φίμωμα.
Ισότητα δεν υπάρχει μέχρι να έχουν ίσα δικαιώματα οι τρανς γυναίκες, οι φτωχές γυναίκες, οι μετανάστριες γυναίκες, οι ανάπηρες γυναίκες και όλες οι γυναίκες του κόσμου.
Ευχαριστούμε τις γυναίκες και τα κινήματα που αγωνίστηκαν πριν από εμάς ώστε να έχουμε σήμερα αυτές τις ελευθερίες, αυτά τα προνόμια. Δεν ακυρώνουμε τους αγώνες τους με την απλή παραδοχή ότι έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας, αντιθέτως τους τιμάμε και αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα.
Έχουμε μπροστά μας πολλούς διαθεματικούς αγώνες, και ταυτόχρονα οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε ξανά και ξανά αυτά που χρόνια θεωρούμε κεκτημένα αλλά που κινδυνεύουμε να χάσουμε εάν δεν είμαστε ενεργές και δεν έχουμε τον νου μας.
Μέχρι να καταρριφθεί η πατριαρχία, η κυριαρχία, δεν υπάρχει ισότητα.
Περισσότερο διάβασμα
– I’ve got nothing against equal rights for women, but we’ve got that, so isn’t feminism nowadays just going too far? | Finally, A Feminism 101
– We cannot have it all because we no longer have dreams | Tiger Beatdown
– Second Shift | Geek Feminism Wikia
ή Επιστροφή στη σελίδα των Λημμάτων.
Giwrgos
11/03/2013
Έχει εξεταστεί από το προίσμα του φεμινισμού το ενδεχόμενο άντρες και γυναίκες να ξεχωρίζουν κατά πλειοψηφεία σε διαφορετικές επαγγελματικές ή μη δραστηριότητες, το οποίο (ενδεχόμενο) να οδηγεί με τη σειρά του σε αυτή την ανομοιομορφία σε συγκεκριμένες αξιώσεις ή διακρίσεις; Αν ναι, που κατέληξε αυτή η διερεύνηση;
kamena soutien
11/03/2013
Γεια σου Γιώργο,
Υποθέτουμε πως αναφέρεσαι σε βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα που δικαιολογούν «ανομοιομορφίες» και «διακρίσεις» όπως λες. Σου προτείνουμε να διαβάσεις το λήμμα Υπάρχουν βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα που δικαιολογούν τον σεξισμό για να βρεις περισσότερες απαντήσεις.
Εν συντομία, οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν πως οι όποιες διαφορές σε επιλογές δραστηριοτήτων πηγάζουν από τους κοινωνικούς ρόλους των φύλων που ενσωματώνουμε από νηπιακή ηλικία και όχι από κάποια άλλη έμφυτη διαφορά.
Κ.Σ.
M.
17/04/2014
Σύμφωνα με τα πιο πάνω δηλαδή, θέλουμε περισσότερες γυναίκες CEO, ηθοπιούς, βουλευτές και Νομπελίστες? Αν ναι, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον καπιταλισμό να διευθετηθούν αυτά τα πράγματα, είστε σε πολύ καλό δρόμο.
50ft queenie
20/04/2014
Θ’ αφήσω τη Ms. Tesla που είναι η συγγραφέας του λήμματος να σου απαντήσει κανονικά αν θέλει, απλώς να επισημάνω πως όσο κι αν δεν μ’ ενδιαφέρει για τις θέσεις των CEO, όταν οι θέσεις καλύπτονται από γυναίκες αυξάνεται η ορατότητα των γυναικών.
Σε μια κοινωνία όπου ακόμη οι γυναίκες εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένα επαγγέλματα είναι σημαντικό να υπάρχει ορατότητα γυναικών σε διαφορετικές θέσεις και σε επαγγέλματα που θεωρούνται ακόμη αντρικά.
Η ορατότητα και η αίσθηση αντιπροσώπευσης έχουν μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως νομίζεις. Άσε που δεν μπορούμε να περιμένουμε τη νέα αταξική κοινωνία για να δούμε άσπρη μέρα. Μπορούμε από τώρα να εργαζόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών ΚΑΙ εναντίον του καπιταλισμού. Εάν δεν μπορείς να δουλέψεις για όλα αυτά παράλληλα κάποιο πρόβλημα έχεις εσύ.
Μαρίνα
27/03/2017
Όλοι λένε πως έχουμε πλέον ισότητα, ας σταματήσουμε τις υπερβολές όπως ο φεμινισμός, τη στιγμή που έχουμε 2017 και τα κορίτσια είναι «του πατέρα τους», ενώ τα αγόρια φέρουν το όνομα της οικογένειας (αναφέρομαι στο πιο απλό και ξεχασμένο θέμα φυσικά, το επίθετό μας 😊).
Acential
04/01/2018
Αλήθεια δεν μας είπες τι συμβαίνει στο ενδεχόμενο που θα παίξεις το χαρτί του βιασμού σε αθώα περίπτωση ?
Η δικαιοσύνη μας ανέκαθεν,δούλευε με την ιδέα αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Στην ιδέα ότι κάποιος είναι πιθανός βιαστής,σε υψηλή πιθανότητα χάνει την δουλειά του προληπτικά,του καταστρέφεις την κοινωνική ζωή με την ρετσινιά του βιαστή μπορώ να συνεχίσω με άλλα διάφορα.
Αυτο δεν είναι κουλτούρα βιασμού,ούτε κοινωνία ισότητας αυτο λέγεται προνόμιο.
Anelis
05/02/2018
Από τους βιασμούς που καταγράφονται, που δεν είναι καν οι μισοί, στατιστικές λένε πως λιγότερο από το 2% είναι ψευδείς. Αυτή η απολογία του βιασμού είναι ακριβώς η κουλτούρα του βιασμού. Ανησυχείς πιο πολύ μήπως, μπας και, ένα άτομο καταδικαστεί αναίτια, τη στιγμή που χιλιάδες βιασμένα άτομα δεν έχουν καμία κοινωνική υποστήριξη, και πολλές φορές δεν δέχονται ακόμα και μετά την καταγγελία, ακόμα και μετά την καταδίκη τ@ βιαστ@ τους.
Όταν ειδικά υπάρχουν περιπτώσεις όπως του Μπιλ Κόσμπι, του Γουντι Άλλεν, του Ρομαν Πολάνσκι, και τόσων άλλων γνωστών που έχουν βιάσει και κακοποιήσει γυναίκες, και συνεχίζουν να έχουν επιτυχημένες καριέρες χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, δεν είναι μόνο αστείο, αλλά είναι και σαφής επιθετική πολιτική θέση το να συνεχίζεις να υποστηρίζεις πως «η ρετσινιά του βιαστή» είναι κάτι που καταστρέφει ζωές, και όχι ο βιασμός ο ίδιος και το πώς τον αντιμετωπίζει η κουλτούρα μας.