Σε τι μπορεί να με ωφελήσει ο φεμινισμός;

Posted on 27/02/2013 από

0


Από την ιστορική του αρχή, ο φεμινισμός σε έχει ήδη βοηθήσει. Έχει παλέψει για τα πολιτικά σου δικαιώματα, για την εκπαίδευσή σου, για τον μισθό σου, για την εγκυμοσύνη ή την έκτρωσή σου, για το διαζύγιό σου, για την ασφάλειά σου, για το δικαίωμά σου στη σεξουαλική σου ταυτότητα και την ελευθερία σου.

Το τρέχον Τρίτο Κύμα του φεμινισμού (βρίσκουμε τις αρχές του στη δεκαετία του ’90) έρχεται αντιμέτωπο με τη λανθασμένη αλλά επικρατούσα πεποίθηση ότι πλέον ο φεμινισμός είναι περιττός. Ενώ ο κόσμος σκέφτεται έτσι, στην πράξη πολλά από τα κεντρικά φεμινιστικά ζητήματα όπως η ισότητα των μισθών, η σωματική ασφάλεια, η σεξουαλική ελευθερία, βρίσκονται υπό διαρκή επίθεση.

Ακόμη, κεντράρει στις διαθεματικότητες του φεμινισμού με πολλών ειδών ζητήματα όπως σεξουαλικότητα, σώματα, τάξη, φυλή, αναπηρία, αρρενωπότητα, θρησκεία, κ.ο.κ. φέρνοντας στο προσκήνιο σύγχρονα ζητήματα που αγγίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ζητήματα που ως αρκετά πρόσφατα θεωρούνταν απαγορευμένα ή περιθωριακά σιγά σιγά και με τη βοήθεια του φεμινιστικού κινήματος, αποκτούν δυνατότερη φωνή και γίνονται μέρος μιας κοινωνικής συζήτησης.

Ο φεμινισμός ως κεντρική του ιδέα έχει την ισότητα και τη στήριξη μιας κοινωνίας όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κάπου μέσα σ’ αυτήν την ιδέα και στις διαθεμάτικότητες που τη διέπουν θα βρεις κι εσύ τα σημεία απ’ όπου ωφελείσαι άμεσα.

Περισσότερο διάβασμα

We cannot have it all because we no longer have dreams | Flavia Dzodan

The New Misogyny | Rethinking Schools

Feminist effects on society | Wikipedia

ή Επιστροφή στη σελίδα των Λημμάτων.

Posted in: Λήμματα